ne 12.4.2020
Aktuální zprávy

Exkurze do historie: Baník v Jižní Americe (2. část)

Baník čeká na začátku roku 1964 další várka zážitků na cestě Jižní Amerikou. Ve druhém utkání turné porazil v peruánské Limě Baník 1:0 peruánský Sport Boys, autorem jediné branky byl v 69. minutě Jiří Večerek. Baník měl po celých 90 minut převahu a zvítězil zaslouženě, domácí se snažili vyrovnat, ale neuspěli.

Ještě před utkáním s Boys zhlédli ostravští zápas Allianza Lima - Santos a odnesli si adrenalinový zážitek. Domácí vedli už o dvě branky, Santos však otočil na 2:3 a pak malá šarvátka mezi hráči obou týmů přerostla do mohutné bitky na hřišti i v hledišti. Publikum demolovalo zařízení stadionu, hořelo ohrazení i stánky s občerstvením, létala pyrotechnika, více než sto policistů mělo plné ruce práce. 

Poté se, po dvou týdnech pobytu v Peru, Baník přesunul do hlavního města Bolívie La Paz, ležícího v nadmořské výšce 3640 metrů, místní letiště bylo nejvýše položeným na světě.

Hned po příletu se mužstvo doslova učilo dýchat a první trénink absolvovalo takřka v chůzi. Adaptace na velmi řídký vzduch dělala fotbalistům obrovské potíže. Na dlouhou aklimatizaci však nebyl čas. Baník se v La Paz účastnil silně obsazeného mezinárodního turnaje u příležitosti 50 let fotbalu ve městě a k 80. výročí fotbalu v Bolívii. Turnaj začal 1. března a měl vyvrcholit až 15. března, to už se u nás doma mělo hrát druhé jarní ligové kolo... Zápasy turnaje byly na pořadu vždy ve čtvrtek a v neděli, kdy je v Bolívii díky fotbalu svátek a nepracuje se.

Na úvod čekalo na tým trenéra Františka Bufky silné brazilské Botafogo se třemi mistry světa z MS v Chile (Garrincha, Zagallo, Nilton Santos) v sestavě. Technicky silní a rychlí Brazilci byli nad síly Baníku. Utkání skončilo 2:0, když branky vstřelili Gerson a Amoroso. 

“Kdybychom hráli normální, nikoliv pěší fotbal, jinak to však kvůli krátké aklimatizaci nešlo, nemuseli jsme prohrát 0:2,” posteskl si kouč František Bufka. Ten musel na turnaji vystřídat některé vyčerpané hráče nezvykle už o poločase. Naštěstí propozice turnaje počítaly s dýchacími těžkostmi a mohlo se střídat častěji než obvykle. Během přestávky se fotbalisté Baníku doslova vrhali na kyslíkové bomby a sáli z nich život do plic...

V dalším utkání prohrál Baník s argentinským Boca Juniors 1:2. Na hřišti existovalo pouze jedno mužstvo - Boca Juniors. Jihoameričané běhali po trávníku lehce, naši se jen vlekli a tahali nohy za sebou. Po závěrečném hvizdu byla řada hráčů u konce svých sil a u některých bylo zapotřebí přímé a dlouhé asistence lékaře, aby byly odstraněny těžkosti z nedostatku kyslíku. Utkání nakonec dopadlo pro Baník mnohem čestněji, než vypadala hra. Branky vítězů vstřelii Gonzales a Rattin, gól Slezanů zaznamenal Jiří Večerek. Utkání sledovalo 30.000 diváků. Přidejme ještě sestavu Baníku: Mokrohajský - Köhler, Prokop Daněk, Karel Dvořák - Kniezek, Stanco (65. Jünger) - Večerek, Wiecek, Mikeska (46. Šindelář), Pospíchal, Sirý (46. Valošek).

Ve třetím utkání zvítězil Baník nad uruguayským Racingem Montevideo 2:1, když dohrával o deseti hráčích bez ve 40. minutě vyloučeného Bedřicha Köhlera. Naše góly vstřelili Valošek a Pospíchal, za Racing skóroval Matta. Po vítězném duelu se Baník začal připravovat na vyvrcholení turnaje, byla snaha odehrát přátelské utkání v níže položené Cochabambě, místní asociace však z prestižních důvodů nedala souhlas.

Na závěr turnaje v La Paz, v přímém souboji o třetí místo, porazil Baník místní klub The Strongest 3:1 (2:0), dvě branky vstřelil František Valošek a jednu přidal Tomáš Pospíchal. Branek v síti domácích mohlo být mnohem více, už částečně aklimatizovaný Baník měl v utkání velkou převahu. Místní fans povzbuzovali nejprve své borce, ale když viděli na trávníku beznaděj, tak se přiklonili na stranu modrobílých.

Celkovým vítězem turnaje se stalo Botafogo, které v posledním utkání porazilo Boca Juniors 2:1. Baník obsadil třetí místo. Význam a prestiž turnaje vyzdvihuje fakt, že všechny zápasy sledoval osobně i prezident Bolívie Ángel Víctor Paz Estenssoro. Ten uspořádal i recepci, které se zúčastnili zástupci všech klubů, fotbalová asociace a ministři. Při rozhovoru s delegací Baníku prezident připomněl, že byl i v Československu a navštívil také Ostravu.

24
Jan
Juroška
19
David
Lischka
5
Jiří
Boula
29
Ladislav
Takács
9
David
Buchta
11
Eldar
Šehić
7
Karel
Pojezný
4
Robert
Mišković
77
Gigli
Ndefe
30
Jiří
Letáček
0
Paixao da Silva
Ewerton
10
Matěj
Šín
35
Jakub
Markovič
26
Filip
Blažek
17
Michal
Frydrych
28
Filip
Kubala
13
Samuel
Grygar
20
Abdullahi
Tanko
15
Patrick
Kpozo
12
Tomáš
Rigo
21
Jiří
Klíma