Hana Střítecká: „Co se týká potravin a nápojů z obchodní sítě, tak můžeme být naprosto klidní“

12. duben 2020

Všudepřítomné informace o současné pandemii covid-19 spoustu lidí spíše děsí, než uklidňuje. Bohužel někdy, byť to není úplně pravda pro laika, mohou informace vypadat jako protichůdné. Příkladem mohou být potraviny a pitná voda.

Ing. Hana Střítecká z Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany a ředitelka spolku Fér potravina v naší radioporadně na téma: potraviny a pitná voda v době pandemie.

Čtěte také

Začnu vodou, to je jednodušší - ano, je-li člověk infekční, je infekční i jeho moč a stolice. Ale ta se nedostává do vody pitné, ale té, která jde jako voda odpadní do čističek k důkladnému vyčištění. Voda se vždy v nějakém kroku čistí UV zářením a chlórem, což jsou věci, které viry účinně zabíjí.

Komentáře a hodnocení situace ve smyslu, že touto cestou skutečně není čeho se bát, postupně vydal jak Státní zdravotní ústav, tak Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.

Středomořská strava, jídelníček, dieta, zdravé jídlo, hubnutí, ovoce a zelenina. Ilustrační foto

Na stránkách FÉR potraviny se snažíme tyto informace přebírat a poskytovat naším čtenářům a uživatelům aplikace, protože většina z nik asi na stránky SZU nebo SOVAKu nechodí.

Podobně tomu je i u potravin

Pokud jsme všichni povinni nosit roušky, tak nehrozí „poprskání" potravin. A to že na potraviny sáhneme? Pokud jsou balené, tak je povětšinou nevracíme tam a zpět do regálu, ale vezmeme si je s sebou. 

Čtěte také

A co se týká nebalených potravin - tak zde nejen v době „virové" je slušností zboží neosahávat holou rukou.

Provozovatelé maloobchodních prodejen by pak měli s ohledem na aktuální riziko respiračních nemocí způsobených koronavirem věnovat zvýšenou péči a pozornost čištění a desinfekci prostor i vybavení prodejen včetně nákupních košíků.

Tedy co se týká potravin a nápojů z obchodní sítě, tak můžeme být naprosto klidní.

Aplikace FÉR potravina je ke stažení zdarma v Google Play nebo App store.

Nicméně i zde pro klid spotřebitelů Státní zdravotní ústav udělal rozbor povrchu nebaleného pečiva a žádnou přítomnost virů nezjistil.

Stejné je to i s nebalenou zeleninou a ovocem

Pokud bychom však opravdu chtěli nějako ovoce a zeleninu přeci jen ošetřit a zachovat co nejvíce živin, je možné využít tzv. blanšírování. To je velmi rychlá tepelná úprava nad 70°C po dobu 1-2 minuty. Tato úprava je bezpečnou pro ničení jak nových koronavirů tak i většinu bakterií (kromě termorezistentních). Odstraní se tak i většina pesticidů z povrchu zeleniny, případně ovoce.

Čtěte také

I k těmto postupům leze dohledat publikace Státního zdravotního ústavu, kde je dokonce i postup jak takové blanšírování doma provést.

Co se týká pak hospodářských i domácích zvířat jako takových, tak přestože první přenosy v Asii byly ze zvířete na člověka, tak tady u nás v našich podmínkách nic takového nehrozí. Zde se šíří jen z člověka na člověka kapénkovým přenosem.

Tedy co se týká potravin a nápojů z obchodní sítě, tak můžeme být naprosto klidní. 

Celou radioporadnu s Ing. Hanou Stříteckou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.