Balet NDM tančil pod rouškou venku

Celkem patnáct tanečníků baletu Národního divadla moravskoslezského se zapojilo do akce BALET VENKU. Tančili sóla nebo ve dvojicích celkem deset choreografií v šesti lokacích Ostravy - začínali u radnice v centru města, pokračovali na několika místech přilehlých Komenského sadů (tam tančili i na lávce nebo molech u řeky Ostravice, viz níže podrobně). Tančili také u Divadla Antonína Dvořáka, u Slezskoostravského hradu nebo v Dolní oblasti.
Balet NDM venku (foto Lukáš Kaboň)

Každý ze členů souboru dostal možnost připravit vlastní choreografii na téma – jak se peru se současnou situací, resp. si mohli vybrat něco, co u nás tančí. Matthias Kastl a Réka Kiss si vybrali pro Prokešovo náměstí před radnicí ukázku milostného duetu Valmonta a Madame de Tourvel z baletu Nebezpečné známosti a udělali tak mj. radost i vedení města a úředníkům magistrátu, kteří museli toho dne do kanceláře.

Choreografie opatřené samozřejmě příslušnou hudbou bude NDM premiérově vysílat ještě v dubnu na on-line kanále Divadlo pod rouškou. NDM chce zůstat v kontaktu s diváky, a proto třikrát týdně vysílá především záznamy svých inscenací a programů.

Balet NDM venku (foto Lukáš Kaboň)

V současné vypjaté situaci je dobré, abychom nebyli sami. Abychom své obavy mohli s někým sdílet. Mluvit o nich a v našem případě, tančit o nich. Tím nad nimi získáváme nadhled a vládu. Nápad tančit na veřejném prostředí vznikl z omezení společně tančit na sále a v divadle, ze strachu tanečníků být spolu. A tak tanečníci tančí pouze v sólových kreacích, v duetech pak pouze životní partneři nebo spolubydlící, ale hlavně tančí na distanční vzdálenost od kolemjdoucích diváků a s rouškami. Téma: Jak na tanečníky, kteří jsou zvyklí na komunikaci s publikem a fyzický kontakt s kolegy, působí náhle zavedený stav „social distance“? Tančí členové baletu NDM z deseti zemí: Česka, Polska, Německa, Maďarska, Španělska, Itálie, Portugalska, Francie, Anglie, Japonska,” uvedla projekt BALET NDM VENKU šéfka baletu NDM Lenka Dřímalová.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat