Sezona Chomutova: po velké nejistotě přišel sportovní úspěch

Foto: Kateřina Kundertová

Ještě v létě nebylo stoprocentně jisté, zda se dluhy zmítaný Chomutov dokáže udržet na hokejové mapě. Vzhledem k těmto okolnostem je nakonec letošní počínání Pirátů hodně pozitivní.

Chomutov si přece jen o něco zlepšil reputaci. Klubu se sice nevyhnuly problémy, ze sportovního hlediska to ale byla slušná sezona. 

Teď je ovšem otázkou, jak Piráty ovlivní krize zaviněná koronavirem. Pro Chomutov, který vstoupil do sezony s heslem Restart, je to další rána v krátkém časovém období. 

Umístění po základní části: 4. místo.

Co se povedlo?

Záchrana hokeje. Po sestupu z extraligy nebylo jasné, zda vůbec bude v Chomutově profesionální hokej pokračovat. Došlo k několika zvratům, klub po rodině Veverkových nakonec převzala skupina chomutovských podnikatelů. A ta dokázala zajistit Pirátům účast v Chance lize a poté – vzhledem k šíleným okolnostem – celkem poklidný průběh sezony.

Konečné umístění. Chomutov skončil po základní části čtvrtý. Tohle by před sezonou fanoušci brali. V play off mohli Piráti, kteří během přestupové uzávěrky posílili útok o Jaromíra Kverku a Romana Chloubu, hodně zlobit.

Talent v bráně. Až v listopadu Dominik Pavlát oslavil dvacáté narozeniny. Byl nejmladší jedničkou v Chance lize, přesto se zařadil k nejlepším hráčům sezony. Prvoligoví manažeři ho zvolili druhým nejlepším brankářem soutěže.

Návraty srdcařů. Navzdory složité situaci se v Chomutově sešel zajímavý tým. Odchovanci ukázali, že jim na klubu záleží. Vrátili se Dominik Tejnor, Radek Havel, Jakub Chrpa a v průběhu sezony dorazil Nick Hlava. Svým přístupem šli ostatním příkladem, bylo vidět, že na ledě nechávají srdce.

Lídr Tomica. Devětatřicetiletý Marek Tomica zůstal v Chomutově i po sestupu, a patřil tak k největším osobnostem Chance ligy. Získal jen čtrnáct bodů, odvedl ale spoustu skvělé práce v defenzivě. 

Start sezony. Říká se, že je důležité zachytit začátek sezony. Chomutov to dokázal: v prvních sedmi zápasech šestkrát vyhrál. Pavlát tehdy za jeden měsíc vychytal hned tři nuly.

Oslabení. Chomutov měl nejvyšší úspěšnost v oslabení ze všech týmů. Přečkal 87,45 % soupeřových přesilovek. Výbornou práci v oslabení odváděli třeba Radek Havel, Viktor Lang, Dušan Žovinec nebo už zmíněný Marek Tomica.

Marketingové akce. Chomutov se i po sestupu snažil zabavit fanoušky také jinak než jen hokejem. Uspořádal například několik charitativních akcí. Na prvoligové poměry byl chomutovský marketing výborný. Zábava byla i díky maskotu Picaroonovi.

Co se nepovedlo?

Insolvenční řízení. V lednu obletěla hokejovou veřejnost zpráva, že Piráti čelí insolvenčnímu řízení. Z předešlých sezon měl totiž Chomutov velké dluhy – a není (a nebude) jednoduché je všechny umořit.

Přesilovky. Nižší úspěšnost v přesilových hrách než Chomutov (16,01 %) měly pouze Benátky nad Jizerou a Kadaň. I proto Piráti během přestupové uzávěrky přivedli kanonýra Romana Chloubu, který měl pomoct v play off.

Venkovní zápasy. Z týmů, které hrály v horní nadstavbě, byla venku méně úspěšnější jen Poruba. Chomutov na stadionech soupeřů vyhrál jedenáctkrát a prohrál osmnáctkrát.

Sedm porážek v řadě. Piráti mohli skončit ještě na lepším než čtvrtém místě. Vůbec se jim ale nepovedl přelom ledna a února. Chomutov tehdy prohrál sedmkrát za sebou a v oněch sedmi zápasech skóroval pouze osmkrát.

Havlův odchod. S Radkem Havlem nebyli trenér Martin Štrba a sportovní manažer Vladimír Hudáček spokojení. Na začátku listopadu proto – poté, co neakceptoval snížení platu či případné rozehrání v Bílině – dostal padáka. Když ale o pár týdnů později Štrba s Hudáčkem v Chomutově skončili, nový kouč Miroslav Buchal přivedl Havla zpátky. Ten se pak stal nejlepším hráčem týmu ve statistice +/-.

Hráč sezony podle hokej.cz – Dominik Pavlát

Dvacetiletý Pavlát byl nejvytíženějším gólmanem soutěže. Naskočil do 52 zápasů z celkových 58. V úspěšnosti zákroků skončil s 92,26 % na čtvrtém místě v Chance lize, v průměru inkasovaných branek na zápas (2,53) osmý. Sezonu zakončil s bilancí 29 výher a 22 porážek. 

Foto: Kateřina Kundertová

Hráčské statistiky v základní části

Kanadské bodování:
1. Petr Stloukal, 51 b
2. Nicolas Hlava, 45
3. Filip Suchý, 37
4. Tomáš Pitule, 37
5. Darby Llewellyn, 32
6. Dušan Žovinec, 22
7. Jan Svoboda, 20
8. Jan Rudovský, 17
9. Viktor Lang, 17
10. Lukáš Klíma, 16

Kanadské bodování obránců:
1. Dušan Žovinec, 22 b
2. Viktor Lang, 17
3. Vít Seemann, 11
4. Martin Rýgl, 11
5. Lukáš Blaha, 11

Juniorské bodování:
1. Vít Seemann, 11 b

Nejlepší střelci:
1. Petr Stloukal, 23 g
2. Nicolas Hlava, 18
3. Darby Llewellyn, 18
4. Filip Suchý, 15
5. Lukáš Klíma, 11

Nejlepší střelci mezi obránci:
1. Viktor Lang, 5 g
2. Dušan Žovinec, 5

Vítězné góly:
1. Petr Stloukal, 7 g

Přesilovkové góly:
1. Filip Suchý, 8 g

Přesilovkové góly mezi obránci:
1. Nicholas Schaus, 2 g 

Nahrávači:
1. Petr Stloukal, 28 a
2. Nicolas Hlava, 27
3. Tomáš Pitule, 26

Statistika +/-:
1. Radek Havel, +13
2. Nicolas Hlava, +12
3. Darby Llewellyn, +11
4. Dušan Žovinec, +9
5. Viktor Lang, +8

Nejhorší +/-:
42. Jan Rudovský, -11
41. Filip Suchý, -11
40. Martin Rýgl, -9

Trestné minuty:
1. Darby Llewellyn, 78 TM

Nejvíc zblokovaných střel:
1.Viktor Lang, 67 AB

Nejlepší hráč na buly:
1. Tomáš Pitule, 56,68 %

Nejvytíženější hráč:
1. Sébastien Piché, 19:24 TOI/GP

Úspěšnost gólmanů:
1. Dominik Pavlát, 92,26 %

Průměr gólmanů:
1. Dominik Pavlát, 2,53 G/Z

Čistá konta:
1. Dominik Pavlát, 4 ČK

Odchytané minuty:
1. Dominik Pavlát, 2 990 min.
2. Richard Běhula, 241 min.

Sezona obrazem

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: piratichomutov.cz

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Kateřina Kundertová

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: facebook.com/officialpiratichomutov

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Foto: Jan Pidrman, piratichomutov.cz

Videomomenty

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz