Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Historická Baťova Electra dopravila z Prahy do Brna stovky masek pro zdravotníky

Srdce každého milovníka letadel musí zaplesat při pohledu na historický Lockheed Electra 10A, který patřil Janu Antonínovi Baťovi. Electra byla původně vyvinutá jako dopravní letadlo, ale pro svoji malou velikost se spíše ujala jako osobní letadlo tehdejší elity. Své přepravní kvality letoun prokázal naposledy v neděli ráno, když odletěl z letiště Točná u Prahy s nákladem masek pro Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

Letoun Lockheed Electra 10A proslavila především pilotka Amélie Earhartová, která se na něm pokusila neúspěšně obletět svět. Její přelet proslavilo záhadné zmizení v Tichém oceánu, které je dodnes předmětem spekulací. 

Málokdo však ví, že stejný typ letounu byl v roce 1937 zakoupen Janem Antonínem Baťou, zakladatelem Baťova impéria. Začátkem války byl prodán kanadskému vojenskému letectvu. Po válce změnil letoun 11 krát majitele a celkem dvakrát nouzově přistál. S registrací N241M stal majetkem praktického lékaře Dr. Almanda z Texasu. Po několika letech korespondence s majitelem se podařilo letoun zakoupit

Historický letoun dopravil zásilku tří stovek masek v rámci projektu Piloti lidem, kdy se piloti dobrovolně registrují do databáze pro distribuci zdravotnického materiálu napříč republikou.

Celoobličejové masky s nejvyšší ochranou FFP3 vyrábějí pro zdravotníky České vysoké učení technické s iniciativou Covid19cz a dobrovolníky z farnosti Bubeneč. Jejich základem je maska na šnorchlování.

„Maska, kterou jsme vyvinuli, se skládá z masky původně určené na šnorchlování, která se pomocí redukce vyvinuté Covid19.cz dá připojit k vojenskému filtru, který je lepší než FFP3,“ prozradil rektor Vojtěch Petráček. S tiskem redukce na 3D tiskárnách pomáhá firma Prusa Research s řadou dalších dobrovolníků v Česku. ČVUT výrobu platí.

A právě zásilku tří stovek masek dopravilo letadlo, které v současnosti vlastní Ivo Lukačovič, do Brna během nedělního rána.

Piloti lidem

Do projektu Piloti lidem se za krátkou dobu zapojilo přes 300 letců. Během posledních dnů piloti obsloužili zdravotníky z nemocnic v Olomouci, Brně, Břeclavi, Ostravě, Mostě, Českých Budějovicích, Karlovych Varech, Znojmě nebo Zlíně.

„Moje ranní zásilka masek pro nemocnici Vítkovice byla vyrobena v Praze přes noc. V devět ráno jsme je naložili a za hodinu a dvacet minut byly na místě. Ne za tři dny, ne za týden, ale prakticky hned,“ řekl už dříve Daniel Šťastný z Hořovic, který je jedním ze zapojených pilotů.

Zájem o dobrovolné lety dále stoupá. Koordinátoři projektu spustili na svých stránkách možnost přímo poptat let. Této služby může využít jakékoli sdružení, společnost nebo jedinec, který vyrábí například ochranné pomůcky a nezištně je chce dopravit na místo potřeby.

 „Jsme skupina dobrovolníků, pilotů, kteří chtějí v této nelehké situaci pomoci s distribucí zdravotnického materiálu a potřebného personálu po celé republice. Naším cílem je v co nejkratším čase doručit zásilky zdravotnického materiálu po celé ČR,“ shrnul Miloslav Chlan, jeden ze zakladatelů projektu Piloti lidem. Mezi dobrovolníky jsou podle něho i piloti vrtulníků, kteří zaručí hladké dopravení materiálů přímo do nemocnic. 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Letiště Brno

Štítky Praha, Electra, Baťa, letadlo, maska, Jan Antonín Baťa, Brno, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice u sv. Anny, projekt, České vysoké učení technické v Praze, Česko, Tichý oceán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Historická Baťova Electra dopravila z Prahy do Brna stovky masek pro zdravotníky  |  Koronavirus  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.