Obyvatelé Postřekova přizpůsobili velikonoční tradice koronaviru. V Chebu se koncertovalo přes internet

Jak oslavit Velikonoce, když se kvůli koronaviru téměř nic nesmí? Třeba v Postřekově na Chodsku si kvůli tomu museli trošku upravit místní lidové tradice. Herci Západočeského divadla Cheb pro změnu připravili pro diváky pásmo písní Od masopustu po Velikonoce. Koncert z kavárny přenášeli po internetu.

Plzeň / Cheb Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chlapci z obce Postřekov by obvykle s řehtačkou obcházeli všechna stavení. Letos ale bylo všechno trochu jiné. „Aby byla alespoň nějaká tradice, vyzvali jsme kluky, aby v hodinách, kdy by obvykle obcházeli svůj rajón, vylezli na zahrádku nebo balkón a spustili každý doma,“ líčí Petr Buršík z tamního folklorního souboru.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Postřekově na Chodsku se některých tradic nechtějí vzdát. V souladu s nouzovým stavem si je proto upravili.

Tradiční koledování s pomlázkou a říkankou podle něj na Chodsku k vidění moc není. Když už někdo říkanku spustí, upravuje si ji po svém. „Nevoláme ‚hody, hody, doprovody‘, protože to nám Chodům moc nejde,“ říká Buršík. Koledníci tak přeříkávají vlastní básničky.

To v Plzni členové souboru Jiskra za děvčaty s pomlázkou chodí. Doprovází je i muzika. Každé zastavení bývá podle vedoucího souboru Miroslava Škardy podobné: koleduje se, hraje, zpívá a také ochutnává. „K mání je tradičně velikonoční nádivka, chleba se sádlem a cibulí, mazance nebo beránek, stejně jako domácí slivovice,“ vzpomíná Škarda. Letos si totiž tradiční svátky mohli připomenout jen na videu.

Bezkontaktní hodování zase zažili obyvatelé části Teplic a některých obcí v okolí. Principál Divadla V Pytli z Hrobu na Teplicku Petr Stolař si totiž koledu nenechal ujít. Vymyslel ho ale tak, aby neporušil pravidla nouzového stavu. Nevyrazil proto s kamarády a pěšky, ale jen s přítelkyní a v dodávce s velikonoční výzdobou.

„Auto neopouštíme a pouštíme hudbu. Ze stěračů jsem vyrobil mechanické mašlovačky, takže pokud děvče naskočí, tak jí můžu i bezkontaktně vyšupat,“ říká Stolař. Na akci se přišlo podívat několik lidí, mezi nimi i Iveta Pohlová. „Je to úžasné překvapení, lidé mají alespoň něco a odreagují se,“ myslí si.

Velikonoční pásmo

Pokud ale koledování přece jen neproběhlo, nebylo nutné na tradice úplně zapomenout. Velikonoční písně v podání chebského divadla si doma pustilo přes 5000 sledujících. „Dnes je to akce města Chebu. Domluvili jsme se, že si Cheb takto připomene Velikonoce, když nemůžeme vyrážet na pomlázku. Tak jsme narychlo spíchli toto představení Od masopustu po Velikonoce,“ řekl v pondělí jeden z vystupujících herců Jindřich Skopec.

Papež František sloužil mši před prázdnými lavicemi. Vatikán je o letošních Velikonocích bez veřejnosti

Číst článek

Pásmo zahrnovalo i méně známé písničky z masopustního a velikonočního období, doprovázely je i krátké scénky. Podle Skopce nejde o první akci, kterou divadlo vysílalo kvůli omezením přes internet. „Už jsme dělali koncert s básněmi Petra Baťka. A protože to mělo kladný ohlas a lidé se na to dívali, tak jsme další týden udělali představení ze středověké krčmy, takovou virtuální středověkou hospodu,“ dodal Skopec.

Herci v chebské divadle, podobně jako v jiných divadlech, se také zapojili do šití a rozvozu roušek a pomoci seniorům. Kromě toho se uklízí, zkouší a herci se připravují na sezonu, která bude, až opatření kvůli šíření koronaviru skončí.

Jan Markup, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme