Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Osamělí jezdci zachránili 400 let starou tradici jízdy spojené s Bílou horou

Kraje: Moravskoslezský / kir / ČTK / 13. dubna 2020 15:46
Osamělí jezdci zachránili 400 let starou tradici jízdy spojené s Bílou horou

Jízda kolem osení v Lukavci na Novojičínsku v roce 2008
Autor: http://www.lukavec.info/

Lukavec (Novojičínsko) - Václav David z Lukavce na Novojičínsku zachránil 400 let starou tradici Jízdy kolem osení. V době koronavirové epidemie vyjel na koních žehnat polím a sousedům jen se svým synem. Běžně skupina čítá i dvě desítky jezdců. V posledních dnech přitom s ohledem na platná nařízení David zvažoval, že se akce vůbec neuskuteční. Bylo by to poprvé, co by se za 400 let nekonala. O její ukončení se přitom v minulosti neúspěšně snažili nacisté i komunistický režim.

V neděli brzy ráno vyjel Václav David se synem na koních. V oblecích a s křížem projeli Lukavcem a vyjeli do polí. "Normálně jsme vždy vyjížděli ve 13:00. Dnes jsme vyjeli za úsvitu. Tak, abychom skoro nikoho nemuseli potkat. Brzy ráno tady ještě nejezdí auta ani cyklisté," řekl David.

Akce byla ale poznamenaná nejen neúčastí veřejnosti. Nekonala se ani bohoslužba v lukaveckém kostele. I žehnání stavením a hospodářům bylo jen symbolické. "Rozhodli jsme se tradici udržet a letošní rok nevynechat. Museli jsme to ale udělat v úplné tajnosti. Aby se tady neshromažďovali lidé," uvedl David.

Jízda kolem osení se stala součástí krajského kulturního dědictví. Podle kronik se zvyk dodržuje v Lukavci minimálně od roku 1620. Tehdy jezdci odrazili hordu vojáků rozprášených ve stejném roce u bitvy na Bílé hoře. Tím si zasloužili zápis v kronice a vznikla tak první zmínka o letos minimálně 400 let trvající tradici. Pokud by se letos nejelo, po staletích by to bylo poprvé. Tradici se podle Davida neúspěšně pokoušely přerušit v minulých desetiletích hned dva totalitní režimy. "Takže to, co se nepodařilo nacistům a komunistům, by se nyní podařilo koronaviru," dodal.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 97)