Zápřah pro břišní svaly. Sprinterský rekordman Veleba radí, jak správně provádět plank

Málokteré cviky otestují sílu vůle takovým způsobem jako posilování břicha. Uděláte pár opakování a začnete cítit bolest. A teď pro vás v seriálu o domácím sportování máme cvik na břicho, při kterém čas plyne hodně pomalu. Zaměřili jsme se na tzv. plank.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Doma se dá posilovat s činkami, ale také s vlastní vahou.

Doma se dá posilovat s činkami, ale také s vlastní vahou. | Zdroj: Profimedia

Aníž by to tušili, i vojíní Kefalín a Jasánek si v české filmové klasice Černí baroni vyzkoušeli cvik plank. Základní poloha skutečně připomíná plazení a je podobná pozici klasického kliku. Váhu máme ale rozloženou namísto dlaní na předloktích a samozřejmě na prstech u nohou. Pohled směřujeme dolů na zem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sprinter Jan Veleba radí, jak provést správně plank. Více v příspěvku Marka Augustina

„Plank je dobrý, protože se dá jeho obtížnost modifikovat podle kondice cvičícího. Je důležité se zaměřit na to, aby se pánev nepropadala směrem k podložce, aby hlava byla v prodloužení trupu a celé tělo bylo v jedné ose,“ vysvětluje atlet Jan Veleba, spoludržitel českého rekordu na 100 metrů, na co si v poloze planku dát pozor.

Srovnáni v pozici pak – jako bychom očekávali úder do žaludku – zpevníme břišní a také hýžďové a stehenní svaly. Takto vydržíme alespoň 20 sekund a pravidelně dýcháme.

„Univerzální počet opakování nejde určit, každý má jinou úroveň. Proto bych standardně poradil, že si člověk musí hlídat správnost provedení. Pokud jsem schopný dělat cviky stále dobře, mohu pokračovat dál a dál,“ říká Veleba.

A i když je plank ve své základní podobě především statickým cvičením na výdrž, zařadit ho můžete kdykoliv.

„Plank se dá použít různě. V rámci nějakých sérií, zařadit ho do kruhového tréninku nebo na konec tréninku, to je na každém,“ dodal český atlet.

Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme