13. dubna 2020 • 20:05

Slavný šéf z F1: Nový Schumacher? Vidím dva. Alonsa si Ferrari nevážilo

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bez debat patří mezi nejznámější bafuňáře formule 1. Flavio Briatore, muž, jemuž podlehla spousta svůdných žen, ale také schopný mecenáš, který angažoval Michaela Schumachera či objevil Fernanda Alonsa, slaví 70. narozeniny. V rozhovoru pro německý server F1-Insider prozradil, koho vidí jako nástupce slavného německého šampiona.



Angažoval Michaela Schumachera a ten mu vyjel dva tituly mistra světa. Posléze objevil pro formuli 1 Fernanda Alonsa a španělský býk rovněž dvakrát oslavil mistrovský titul. Flavio Briatore byl zkrátka mužem na svém místě. Mnohdy kontroverzní leč úspěšný.

„Jsem pyšný, že jsem mohl spolupracovat s dvěma nejlepšími piloty jejich generace,“ prohlásil italský milionář v rozhovoru pro server F1-Insider při příležitosti 70. narozenin.

Schumachera přetáhl v 90. letech z Jordanu do svého Benettonu a byla to trefa. „Musel jsem kvůli němu vyhodit Roberta Morena, našeho druhého pilota, aby bylo pro Michaela místo. Jenže to se nelíbilo Ayrtonovi Sennovi. Přátelil se s Morenem a Schumiho k sobě nechtěl. Moc dobře věděl, že má v sobě něco speciálního,“ popsal Briatore zákulisní šachy.

Nakonec však Schumachera skutečně přivedl a slavil úspěchy. Němec vyhrál titul nejen jako jezdec, ale pomohl ovládnout i pohár konstruktérů. „Myslel jsem si, že nikdo jako Michael ve formuli už nebude, ale pak jsem poznal Fernanda. Byl minimálně stejně dobrý. Na okruhu neměl slabiny,“ řekl v rozhovoru.

Legenda formule 1 Michael Schumacher už jako jezdec Ferrari a šéf Renaultu Flavio Briatore
Legenda formule 1 Michael Schumacher už jako jezdec Ferrari a šéf Renaultu Flavio Briatore

Právě Alonso podobně jako Schumacher (s odbočkou u McLarenu) skončil od Briatoreho u Ferarri. Stáj z Maranela však ze španělského pilota podobnou legendu jako v případě Němce nestvořila.

„Přitom Fernando je držel nahoře. To on dělal na trati rozdíl, ne jejich vůz,“ rýpl si Briatore. „Jenže tehdejší prezident Ferrari Luca di Montezemolo si nechtěl připustit, že za všechno vděčí Alonsovi. Naopak stáj na jeho slávu žárlila a to je vždy problém.“

A kdo bude podle sedmdesátiletého byznysmena příští velkou hvězdou F1? Následovníky Schumachera s Alonsem vidí Ital hned ve dvou nadějných pilotech. „Charles Leclerc a Max Verstappen mi je hodně připomínají.“

„Stejně jako bojoval Senna se Schumacherem, i oni si chtějí na okruhu vydobýt respekt. Senna chtěl po Michaelovi víc úcty, protože jezdil po boku světového šampiona, ale Michaela to nezajímalo. On chtěl být nejlepším a mít respekt ostatních. Proto jezdil agresivně. A podobně to mají Leclerc s Verstappenem s Vettelem a Hamiltonem,“ dodal Briatore.

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální události
Články odjinud


Články odjinud