EUR 25.325

USD 23.768

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.325

USD 23.768

Text: Luboš Svačina

14. 04. 2020

1 komentář

Sazby ČNB klesají. Hypotéky si ceny drží

 

ČNB v březnu snížila základní úrokovou sazby z 2,25 % na 1 %. Cena peněz na mezibankovním trhu je nyní blízko historických minim z roku 2016. Sazby hypoték však doznaly jen kosmetických změn. Co můžeme očekávat od následujících týdnů a měsíců?

Loading



 


Česká národní banka v březnu v krátké době dvakrát za sebou snížila základní úrokovou sazby. Titulní 2T repo sazba klesla z 2,25 % na 1 %. Cena peněz na mezibankovním trhu je nyní blízko historických minim z roku 2016, kdy byly sazby hypoték výrazně pod 2 procenty. Oproti původním očekáváním sazby hypoték však reagují jen pozvolna.

Průměrná nabídková sazba hypoték měřená indexem GOFI v pásmu LTV do 70 % klesla v březnu meziměsíčně o 4 setiny procentního na 2,53 %. U hypoték v pásmu LTV nad 80 % sazby hypoték stagnovaly. Index GOFI 85 v březnu zůstal na 3,09 % a index GOFI 90 vzrostl o 1 setinu procentního bodu na 3,21 %.

Jak se budou vyvíjet hypoték dál?

Těžko se nyní odhadují dopady koronaviru na nezaměstnanost, ale i dopady vládou chystaných opatření, takže banky musí v ceně hypotéky kalkulovat s vyšší rizikovou marží, takže ochota ke snižování sazeb je výrazně menší, než ve zmíněném roce 2016, kdy česká ekonomika rostla.
Přesto se od začátku dubna našly 2 banky, které své nabídkové sazby výrazně zredukovaly – Oberbank a Equa Bank. Pro směřování úrokových sazeb je však klíčová cenotvorba bank z velké 6ky, které pokrývají 90 % trhu. Tyto banky však zatím sazby neměnily.

Obecně – banky jsou nyní v cenotvorbě zdrženlivé a řeší především řízení rizik u stávajícího úvěrového kmene, řeší zprocesování vládou navržených odklad splátek a upravují parametry pro schvalování nových hypoték, jako jsou změny v posuzování příjmů, změny v parametrech LTV atp.

„Banky budou držet sazby co nejdéle nad úrovní 2 procent, neboť musí vytvářet mnohem větší rizikové marže. Domnívám se, že dokud se „neutrhne“ některé velká banka, sazby se výrazně nesníží,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.
„S klienty nyní stále častěji řešíme úpravy parametrů posuzování příjmů a snižování limitů LTV, které přicházejí od bank ze dne na den a my i naši hypoteční experti musí na aktuální situaci aktivně reagovat,“ uzavírá Libor Ostatek.


Zdroj: Golem Finance, banky

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Analýza: Budou v Praze nájmy opět srovnatelné se splátkami hypoték?

Doba, kdy bude v Praze opět srovnatelné splácet vlastní byt a bydlet v nájmu, se pravděpodobně rychle blíží. V následujících dvou letech by se ceny nových bytů měly zvyšovat o 5 % ročně, postupně klest sazby hypoték ke 3 % a růst nájemné v průměrně o 10 % za rok. Vyplývá to z aktuální analýzy Central Group.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Hypoteční trh oživuje, meziročně stoupnul v březnu o polovinu

Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší téměř o 50 %, zatímco v únoru rostl trh meziročně ještě o dvojnásobek. Nižší meziroční dynamika souvisí s vyšší srovnávací základnou z loňského roku, kdy začala hypoteční aktivita od března oživovat. Byplývá to z aktuálních dat ČBA Hypomonitoru.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024

Ceny nájmů se začínají umoudřovat, je otázka, na jak dlouho

Růst cen nájemního bydlení se za poslední rok – až na výjimky – zpomalil a v mnoha krajích přešel dokonce k poklesu nebo stagnaci. Pomohl především větší počet nemovitostí nabízených k pronájmu – bytů v podstatě všech kategorií, ale také pokojů určených ke spolubydlení nebo například částí rodinných domů. A svou roli sehrála i utlumená poptávka, která vyústila v nižší […]

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

11. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Bříza

    21 dubna, 2020

    Když dorazilo doporučení ČNB o LTV, úrokových sazbách atd v minulých letech, banky na to reagovali okamžitě, pokud se jim to hodilo zvýšit marže. Teď ČNB uvolnila pravidla a bangy na to nereagují, protože to není v „jejich“ prospěch..
    Dám sem příklad z AirBank a KB. Airbank i dnes 21 po uvolnění pravidel nemá upravenou svojí kalkulačku online. Když si zavoláte na linku, bude vám sděleno, že i přes uvolnění ze strany ČNB je 90% hypotéka jen podpultové zboží, které rozhodně nebudou nabízet plošně. Mnoho lidí neví, že ČNB také doboluje deviaci v LTV ve výši 5% tzn banka může poskytnout až 95% aniž by šla proti doporučení ČNB. Na tohle u AirBank rovnou zapomeňte.
    Komerční Banka – sice hypotéku poskytnou, ale napaří témeř 4% úrok jen proto, že jste nedůvěryhodný, protože u nich nemáte účet alespon 6 měsíců. Na co tedy máme registry atd, kde má člověk bezproblémovou historii atd což by mělo zajistit nějaká lidská pravidla?…
    V dnešní době je člověk v čechách pořád otrokem bankovních situací a doslova se musí plazit po kolenou, aby nechal bankam vydělat. Dokud se tohle nezmění, nic se nerozhýbe. Bankéři nechápou, že zisky se dají zvedat zayantněji, pokud na to pujdou trochu lidsky a pořád v mezích akceptovatelného rizika.

    Odpovědět