Pilot se startovním číslem 55

Tomáš Gescheidt

Malajský pilot nikdy nestartuje v nejslabší třídě Moto3, ve druhé Velké ceně v kategorii Moto2 skončí s „divokou kartou“ na stupni vítězů, od roku 2014 je stálým účastníkem mistrovství světa motocyklů, v roce 2018 se stává prvním pilotem z Malajsie, který startuje v kategorii MotoGP. Ve startovní listině MotoGP z roku 2019 jsou spolu se španělským pilotem Aleixem Espargarem jediní, kteří dosud nevyhráli ani jeden závod mistrovství světa.

2014

„Pescaovy“ začátky

Řeč je o Hafizhi Syahrinovi (*5. května 1994), který absolvoval první GP jako „wild card“ pilot v Sepangu v roce 2011, startuje v týmu Petronas Malajsia s motocyklem Moriwaki. Skončí dvacátý, zvítězí Švýcar Tom Lüthi (Suter) před Němcem Stefanem Bradlem (Kalex) a Španělem Polem Espargarem (FTR), mistrem světa se stává Stefan Bradl. V druhé GP startuje Syahrin v roce 2012 opět s divokou kartou v kategorii Moto2 v Malajsii s motocyklem FTR. V kvalifikaci je až 27., v závodě vede v 9. –  11. kole z 15 kol a skončí čtvrtý, vyhrává Alex de Angelis (FTR) před Anthony Westem (Speed Up) a Gino Reou (Suter). Závod se jede v deštivém počasí a Australan West je dodatečně vyloučen kvůli dopingu, který použil při GP Francie v Le Mans. Syahrin v závodě zajede své jediné nejrychlejší kolo v mistrovství světa a skončí třetí, mistrem světa se stává španělský pilot Marc Marquez na stroji Suter. Svoji třetí GP jede na divokou kartu opět v Malajsii v roce 2013 v kategorii

Moto2, startuje opět ve stáji Petronas Malajsia na motocyklu Kalex, skončí šestnáctý. Vyhrává Španěl Esteve Rabat na stroji Kalex, mistrem světa je jeho krajan Pol Espargaro na stejném motocyklu.

2015

V první trojici GP v letech 2011-3 startuje Hafizh Syahrin v mistrovství světa na „divokou kartu“. Objeví se také v Evropě, v mistrovství Španělska CEV Repsol obsadí v roce 2012 šesté místo na stroji FTR, vítězí Španěl Jordi Torres na motocyklu Suter. V roce 2013 je v CEV Repsol na stroji Kalex třetí za španělskými piloty Romanem Ramosem (Ariane) a Alejandro Mariňelarenou (Kalex), Syahrin zvítězí v Navařře a ve Valencii. Také v roce 2017 jede španělské mistrovství CEV Repsol, vítězí na okruhu v Albacete a skončí patnáctý, hlavní Syahrinovou náplní však je mistrovství světa. Zvyká si na přezdívku „pescao“, v přeneseném významu to znamená „tresku“, Syahrin velmi rád jezdí na mokré vozovce.

Mistrovství světa

2016

V roce 2014 jede poprvé v celém mistrovství světa, startuje stále v týmu Petronas Malajsia na motocyklu Kalex. Celkově skončí devatenáctý, nejlepším výsledkem je sedmé místo v Indianapiolis. Zvítězí Fin Mika Kallio a mistrem světa je španělský pilot Esteve Rabat (oba s motocyklem Kalex). V roce 2015 je celkově šestnáctý, nejlepším výsledkem je páté místo na GP Japonska v Motegi, další malajský pilot Azlan Shah (Kalex) skončí čtvrtý. V Motegi vítězí a mistrem světa se stává Francouz Johann Zarco na stroji Kalex.

V roce 2016 je Syahrin na stroji Kalex celkově devátý. Nejlepšími výsledky jsou čtvrtá místa v Kataru a v Katalánsku, kde bojuje s Tomem Lüthim a je úspěšnější o 0,184 sekundy. Čtvrtý je také v Silverstone, mistrem se podruhé stává Johann Zarco (Kalex). V mistrovství světa Moto2 skončí v roce 2017 desátý, obsadí dvě pódia – v San Marinu, kde je druhý za Tomem Lüthim (Kalex). Je to závod, kdy je vyloučen vítěz Dominique Aegerter na Suteru. V Motegi je třetí, vítězí španělský pilot Alex Marquez na Kalexu před Francouzem Xavi Viergem na stroji Tech3. V letech 2011-7 stále startuje v kategorii Moto2 v týmu Petronas Malajsia.

2017

Teď si dovolím jistý odskok. V kategorii MotoGP nastoupí v roce 2017 tým Tech3 pana Hervého Poncharala se dvěma začátečníky – s dvojnásobným mistrem světa Moto2 Johannem Zarco a s německým pilotem Jonasem Folgerem. Bývalí piloti Tech3 Angličan Bradley Smith a Španěl Pol Espargaro přestoupí ke KTM a pojedou s motocykly KTM RC16. Zarco zajede dvě pole position, 4 nejrychlejší kola a ve třech případech se postaví na pódium, ve Valencii dělí Zarca od vítězného Daniho Pedrosy pouhých 0,337 sekundy. Celkově Zarco obsadí šesté místo a stává se nejlepším nezávislým pilotem a nejlepším nováčkem. Folger obsadí 2. místo na Sachsenringu, na základě záhadného onemocnění ze zdravotních důvodů vynechá poslední čtyři GP.

Závěrečné čtyři GP v roce 2017 jedou pro tým Tech3 Nizozemec Michael van der Mark a Australan Broc Parkes. Je to příležitost pro Hafizhe Syahrina, který v roce 2018 zastoupí Jonase Folgera a stává se prvním pilotem z Malajsie, který startuje v prestižní kategorii MotoGP. Pro Syahrina na Yamaze týmu Monster Yamaha Tech3 je nejlepším umístěním závod v Argentině, kde skončí devátý. Bojuje s Andreou Iannonem na stroji Suzuki, ten je osmý a Syahrinova ztráta činí jen 0,390 sekundy, na okruhu Termas de Rio Hondo se stává nejlepším nováčkem. Vítězí Cal Crutchlow (Honda) před Syahrinovým týmovým kolegou Johannem Zarcem, který má ztrátu 0,251 sekundy. Marcu Marquezovi (Honda) se na startu vypíná motor a je potrestán průjezdem boxy, později se srazí s Valentinem Rossim. Syahrin dokončí 16 z osmnácti závodů, v Silverstone se závody o GP Anglie nejedou. Celkově skončí šestnáctý a stává se druhým nejúspěšnějším nováčkem po Italu Franco Morbidellim na stroji Honda.

2018

V roce 2018 všichni odborníci hodnotí jeho vystoupení velice pozitivně. Díky za tyto úspěchy patří i Francouzi Nicolasi Goyonovi, který byl šéf mechanikem také u jeho předchůdce Jonase Folgera. Zarco v roce 2018 získává 3 pole position a tři pódiová umístění, celkem je šestý a mistrem světa se  stává Španěl Marc Marquez na Hondě.

Zarcovi ani Syahrinovi se na Yamaze týmu Monster Yamaha Tech3 nepodaří vyhrát GP prestižní třídy. Přichází však šok: Syahrin podepisuje smlouvu s týmem Monster Yamaha Tech3 na rok 2019 v únoru, krátce před tím, když bude oznámeno, že stáj pojede 3 roky s továrními motocykly KTM! V týmu Monster Yamaha Tech3 startovali Zarco a Syahrin mezi nezávislými piloty a oficiální tovární stroje Yamaha vlastně nepilotovali. Výrobce nápojů Monster z USA podporuje tým Monster Yamaha Tech3 naposled v roce 2018. U společnosti KTM je zajištěna podpora dalšího výrobce nápojů – firmy Red Bull.

2019

Hafizh Syahrin pojede v týmu RED BULL KTM Tech3, zatímco Johann Zarco startuje za oficiální tovární tým Red BULL KTM Factory Racing. Syahrin skončí v roce 2019 celkově dvacátý třetí, nejlepším umístěním je GP Anglie v Silverstone, kde obsadí 13. místo. V klasifikaci nezávislých pilotů obsadí Syahrin jedenácté místo, Zarco je poslední. Oba se na motocyklu KTM RC16 necítí dobře, Zarco jede poslední závod s KTM v Misanu a přestože podepsal dvouletý kontrakt, na stroji KTM už nechce pokračovat. Syahrin se s KTM se také rozloučí, místo něj pojede v roce 2020 Jihoafričan Brad Binder. Rok 2019 skončí pro bývalé piloty stáje Monster Yamaha Tech3 pohromou!

V roce 2020 pojede Syahrin v týmu Angela Nieta na stroji Speed Up v kategorii Moto2. Místo mu uvolní Angličan Jake Dixon, který pojede v týmu Petronas Sprinta, slavnějším týmovým kolegou Hafizhe Syahrina v týmu pana Nieta je španělský pilot Aron Canet. Syahrin si zvyká si na pilotování stroje Moto2, v místě nejvyššího zakřivení zatáčky ztrácí rychlost a to je rozdíl mezi MotoGP a Moto2. V prvním závodě v Kataru skončí až devatenáctý.

Co způsobí přestup do Moto2?

Ve vytrvalostním závodě pod patronací FIM „8 hodin v Sepangu“ v prosinci 2019 obsadí Hafizh Syahrin v týmu Yamaha Sepang sedmé místo, jeho spolujezdci jsou Ital Franco Morbidelli a Holanďan Michael van den Mark. Tým dlouho vede, van den Mark však vinou Francouze Mike di Meglio z týmu FCC TSR Honda France havaruje. Zvítězí Broc Parkes, Nicolo Canepa a Karel Hanika na YART Yamaze. Syahrin jede i na čtyřech kolech závod v Sepangu na voze Hyundai týmu Engstler. Jsou to závody mimo mistrovství světa silničních motocyklů, Syahrin závodí, aby zůstal ve formě.

Co způsobí v roce 2020 Syahrinův přestup do kategorie Moto2? Na motocyklu KTM se on ani Johann Zarco necítili dobře, Zarco firmu KTM veřejně kritizuje a to je jeden z důvodů, proč ji opouští. Rakouská firma zatím nevyhrála závod MotoGP, nejlépe si na stroji KTM vede Španěl Pol Espargaro, který je v roce 2019 celkově jedenáctý, vybojuje druhou pozici v kvalifikaci v Misanu. Na pódium se zatím nedostal.

Dalším důvodem je odchod od Yamahy ke KTM, který si vynutí šéf týmu Hervé Poncharal. Nástupcem týmu Monster Yamaha Tech3 se stává v roce 2019 stáj Petronas Yamaha SRT, za kterou startují Francouz Fabio Quartararo a Ital Franco Morbidelli. Quartararo získává šest pole position, dvě nejrychlejší kola a obsadí pět druhých míst a sedm umístění na pódiu. Celkově skončí pátý, stává se nejlepším nováčkem MotoGP a nejlepším nezávislým pilotem. V soutěži o nejlepší výsledky kvalifikace je druhý za Marcem Marquezem, tým Petronas Yamaha SRT vyhrává v roce 2019 soutěž nezávislých týmů. V roce 2021 bude mít Quartararo tovární motocykl Yamaha, ale pokud se letos mistrovství světa nepojede, šéf týmu Petronas Yamaha SRT Razlan Razali by jej chtěl vidět ve svém týmu. Své by na toto téma rád vyjádřil i jedenačtyřicetiletý Valentino Rossi… Razlan Razali byl donedávna šéfem okruhu v Sepangu, kde se jezdí GP Malajsie, této role se vzdává a chce se soustředit pouze na roli šéfa týmu Petronas Yamaha SRT. Tým Petronas Sprinta se s motocykly Kalex stále intenzívněji podílí na rozvoji kategorie Moto2. Je jasné, že Hafizh Syahrin těžce snáší rozchod s týmem Petronas Malajsia, na kterém jezdil v kategorii Moto2 v letech 2011-7, v ostatních stájích postrádá jisté „domácí prostředí“.

V kategorii MotoGP je v roce 2020 mezi 21 piloty jediný jezdec z Asie – japonský pilot stáje LCR Honda Idemitsu Takaaki Nakagami, malajský pilot Hafizh Syahrin bude podle mého názoru dosti postrádán. Ale co se týče národností, pilot z USA Nicky Hayden se ve startovní listině MotoGP objeví naposledy v roce 2015.

Autor: Tomáš Gescheidt
Foto: Autor

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *