Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivá přetahovaná o kozlíka se psy. Týrání, mají jasno veterináři. Majitel porušil i další zákony

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang, Michal Charbulák - 
14. dubna 2020
06:25

Žalostně naříkající kozlík, o kterého se přetahuje majitel Milan Koncký (64) se svými psy. Této otřesné scény, která se odehrála na dvorku jeho souseda, byl svědkem Petr Pavelek z Petřvaldu. Vše natočil na mobil a video poskytl Blesk tlapkám a také úřadům. Ty si na bezcitného chovatele došláply.

Milan Koncký je v hledáčku pracovníků Krajské veterinární správy už delší čas. Jen loni ho kontrolovali čtyřikrát, a nikdy nebyli spokojeni. V únoru, kdy se zajímali o jeho chov koz a čtyř labradorských retrívrů, zjistili, že mu po pozemku pobíhají potkani.

Milan Koncký tvrdil, že šlo o náhodu Milan Koncký tvrdil, že šlo o náhodu | Michal Charbulák

Všude potkani

„Okolí domu není udržované, na dvorku, v zahradě se hromadí nepořádek zejména přepravky, hlodavci mají k dispozici spoustu úkrytů kolem nemovitosti, dále mají volný přístup do stáje, kde je kurník pro chované slepice,“ přiblížil jednu z prvních kontrol mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Dodal, že veterináři tehdy zjistili porušení veterinárního i plemenářského zákona, Konckému nařídili uklidit, pozemek deratizovat a dali mu pokutu.

Na pozemku Milana Konckého se to navíc hemží potkany Na pozemku Milana Konckého se to navíc hemží potkany | Petr Pavelek

Kozy ve tmě

Při další kontrole už veterináři konstatovali, že chovatel porušil i zákon na ochranu zvířat proti týrání, protože zvířata chová v naprosto nevhodných podmínkách, v nečistotě a uprostřed harampádí, o něž se mohou poranit. Kozy navíc držel v dřevěné stáji trvale ve tmě. Za týrání pak označili veterináři i přetahovanou se psy o nebohého kozlíka, který sice přežil, byl ale poraněn. Přestupky, které spáchal, předali kontroloři úřadu s rozšířenou působností v Orlové.

Jednání brzdí vir

„Od krajské veterinární správy jsme obdrželi několik podnětů k prověření porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání. Jsou řešeny ve společném řízení, které dosud nemohlo být ukončeno s ohledem na karanténní opatření kvůli koronaviru, “ uvedla Renata Olšarová, referentka odboru výstavby a životního prostředí Městského úřadu v Orlové.

Z videa je jasně patrné, že se Milan Koncký o naříkajícího kozlíka se psy přetahoval Z videa je jasně patrné, že se Milan Koncký o naříkajícího kozlíka se psy přetahoval | Petr Pavelek

Vinu necítí

Milan Koncký, který nyní žije na Bruntálsku, si ale nepřipouští, že by dělal něco špatně. Podle něj se kozlík ke psům zaběhl nešťastnou náhodou a on se jej pak snažil zachránit. Vinu svádí na souseda, který video pořídil. „Neustále si stěžuje na KVS, nepravdivé údaje tam dává. Kvůli tomu jsem se vystěhoval ze svého rodného bydliště,“ prohlásil. Ve skutečnosti se ale zřejmě odstěhoval spíše kvůli problémům s úřady, a to jak s Krajskou veterinární správou, jejíž nařízení nikdy nesplnil, tak i Městským úřadem v Orlové, který s ním vede správní řízení.

Uivatel_5417844 ( 16. dubna 2020 06:17 )

*** úchylnej

Jiřina Ratimcová ( 14. dubna 2020 10:10 )

Nic, nez grazl! 😡👊🏻 Bezprecedentni trest pro takova ***! 👎🏻

Zobrazit celou diskusi