Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Omšelé a chátrající autobusové stanoviště v Jablunkově město přestaví na moderní dopravní terminál

Jablunkov |

Z chátrajícího autobusového stanoviště v Jablunkově bude moderní přestupní terminál. Radnice připravila projekt, který by se měl začít realizovat už letos v létě. Většinu z potřebných bezmála 50 milionů město získá z dotací.

Moderní dopravní terminál vznikne v prostoru současného jablunkovského autobusového stanoviště. Město hodlá vybudovat přestupní uzel se stáním pro autobusy, osobní automobily i jízdní kola. 

“Dostali jsme na to dotační podporu ve výši 85% z celkových nákladů, které mají být kolem 47 milionů a 5% jsme dostali ze státního rozpočtu a 10% bude z vlastního rozpočtu města Jablunkova.  

Současný stav autobusového stanoviště je po 30 letech provozu žalostný. Nástupní ostrůvky nejsou bezbariérové a v nevyhovujícím stavu je i čekárna. Měla by tam vzniknout prstencová čekárna, kde by měly zastavovat autobusy. Mělo by vzniknout i parkoviště pro 35 aut a měla by tam být ty půjčovna kol. Popřípadě by tam mohli cyklisté své kolo uschovat. Máme takovou vizi, že tady by mohlo být takové startovací místo pro cyklostezku, která propojuje prameny našich řek, které tady u nás mají soutok. Je to Olše a Lomná,” vysvětlil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Jablunkovští věří, že se začne stavět ještě letos v létě. 

“Mělo by se začít stavět v srpnu. Uvidíme, jak se všechno bude dařit, protože je teď docela obtížná doba. Takže věříme, že začneme v srpnu a celá rekonstrukce měla by měla trvat rok a půl,” dodal starosta. 

Nový dopravní terminál má být důstojnou vstupní bránou do města i okolních hor. 

“Dopravní terminál zní možná trošku nadneseně. Dneska je to autobusové stanoviště a on to skutečně bude dopravní terminál, protože tady budeme moci střídat různé druhy dopravy. Přijedete autem, zaparkujete ho na tomto místě a přestoupíte na autobus. Přivezete dítě do školy, dáte mu pusu a ono se vydá do školy. Zase v klidu odejdete, protože jste měl kde zaparkovat. A nebo zaparkujete kolo bezpečně a přestoupíte na autobus. Já mám velkou radost, protože čtyři roky intenzivní snahy se dneska zúročují a my velmi brzy začneme stavět. Přeměníme toto místo v úplně nový prostor, který bude důstojným prostorem, jakousi vstupní branou do Jablunkova, jak pro turisty, kteří přijíždějí do krásných Těšínských Beskyd, tak pro jakékoliv návštěvníky našeho města. A hlavně to bude také důstojné místo pro běžné občany Jablunkova, kterých jenom pro zajímavost tady asi na 240 linkách každý den vystoupí z autobusu nějakých 400 tisíc lidí za rok. Takže ono to není málo a my chceme, aby to místo bylo skutečně pro pro všechny Jablunkovany. Ne jenom pěkným, ale i užitečným prostorem,” doplnil radní David Sventek (ODS). 

Nový dopravní terminál je dalším krokem jablunkovské radnice k modernizaci celého města.  Ve středu rotundy by měla růst jabloň, strom ve znaku města. 

“Co nám dělá velkou radost v tom celém řešení je samotný tvar té budovy. Je to kulaté rondo, kolem kterého budou autobusy zastavovat. To je ale uprostřed prázdné a v tom prostoru bude růst jabloň. Jsme moc rádi, že se pod tím návrhem podepsal místní rodák, architekt Pyszko, který do toho prostoru dostal zajímavou a přitom naši záležitost," doplnil radní Sventek. 

Podívejte se také na další reportáže z Jablunkova:

V Jablunkově dokončují opravu chodníku s novou cyklostezkou a chystají stavbu dalšího úseku trasy pro cyklisty

Město Jablunkov modernizuje systém nakládání s odpady. Popeláři vyfasovali čtečky QR kódů

Nahlásit chybu


K tématu

Lidé se zajímali o podobu budoucího bulváru Adolfa Landsbergera ve Frýdku-Místku

18. září 2023 11:52 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Architekt seznámil veřejnost ve Frýdku-Místku s návrhem na podobu nového bulváru. V rámci participačního setkání se mohli lidé zeptat na vše co je k budoucí podobě zajímá. Zároveň padla spousta dotazů týkajících se například parkování, zeleně nebo podoby bezbariérového chodníku.

Vysokoškolští studenti ze tří zemí navrhovali změny dopravy ve Frýdku-Místku

5. června 2023 12:21 | Frýdek-Místek | Jiří Cileček

Nová parkovací místa, úpravy křižovatek nebo optimalizace linek MHD. To byla témata, která měli za úkol vyřešit ve Frýdku-Místku pod vedením profesorů vysokoškoláci ze čtyř evropských dopravních fakult. Do města přijeli v rámci mezinárodního dopravně-inženýrského semináře MEPS.

Porubu a Vřesinu propojila cyklostezka. Infrastruktura pro cyklisty je jednou z priorit Ostravy

1. prosince 2023 10:13 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

V těchto dnech byla dokončena cyklostezka mezi Porubou a Vřesinou, která umožní bezpečný příjezd i na oblíbenou Skalku. V letošním roce Ostrava do nových cyklostezek investovala rekordně a další peníze jdou i do oprav již existující cyklistické infrastruktury. Podobné investice jsou v plánu i příští rok.


Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Městská policie v Havířově má nový moderní komisariát

Veškeré práce na rekonstrukci budovy v Kubelíkově ulici v Havířově jsou hotovy. Stavba prošla kolaudací a městská policie tak může spustit provoz nového komisariátu. Práce vyšly radnici na 44 milionů korun.

Středisko volného času Juventus hostilo nejlepší modeláře z celé ČR

Teď nás čeká malé ohlédnutí. Podíváme se na letošní 40. ročník soutěžní výstavy modelářů. Ukážeme vám do detailů nejpropracovanějších modely a podíváme se i na práci rozhodčích.

Radnice v rámci akce Brány památek dokořán ukázala svou historii i moderní prostory

Nový Jičín se připojil k výzvě Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a v rámci akce Brány památek dokořán otevřel veřejnosti prostory radnice, které nejsou běžně přístupné. Akci využili k návštěvě úřední budovy i školní skupiny.

Masturbace online neměla šťastný konec. Vyděrači chtěli za nezveřejnění videa 150 tisíc kč

V posledních dnech policisté evidují případy vydírání prostřednictvím sociálních sítí. V Ostravě pachatelům naletěl muž středního věku, který poslechl údajnou krásnou blondýnu a natáčel se mobilem při masturbování. Byl pak velmi překvapen, když po něm chtěla 150 tisíc, jinak video zveřejní na internetu.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Děti ve Vítkovicích si budou hrát na novém hygienickém písku

Písek v pískovištích může být zdrojem závažných onemocnění. Radnice v Ostravě-Vítkovicích proto každoročně písek obměňuje. Použitý písek nekončí na skládce, ale je dál využíván např. při opravě chodníků.

V životických sadech mají kvůli počasí obavy o úrodu jablek

22. dubna 2024 20:30 | Havířov | Bára Kelnerová | Regionální zprávy POLAR

V roce 2018 sklidili v životických sadech rekordních 1 900 tun jablek. Letošní sklizeň může ohrozit počasí. Sady nyní nově vlastní město Havířov, které chce získat do vlastnictví pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu.

Handicap centrum Škola života funguje ve Frýdku-Místku už 33 let

Handicap centrum Škola života letos oslaví své 33 narozeniny. Za tu dobu pomohlo už stovkám klientů s mentálním postižením. Stále s nimi pracuje a adaptuje je do společnosti. Od příštího roku se stacionář transformuje na centrum denních služeb.

Frýdek-Místek zve školy i veřejnost na Den Země ve znamení Světa zvířat

Sady Bedřicha Smetany v Místku se promění na „Svět zvířat“. Stane se tak v rámci oslav Dne Země. Letošní ročník proběhne v pátek 26. dubna. Dopoledne hlavně pro školy a odpoledne pro veřejnost. Připraven bude tradičně bohatý program zvířecích, ekologických a vzdělávacích aktivit.

Frýdek-Místek zpevní některé chodníky za Centrálním hřbitově

Procházení mezi hrobovými místy na Centrálním hřbitově ve Frýdku-Místku bude komfortnější. Radnice nechá ještě letos zpevnit některé travnaté chodníčky v urnovém háji. Dostanou pevné zatravňovací dlaždice. Město tak postupně pokračuje ve zlepšování komfortu pro návštěvníky hřbitova.

Kynologové z Frýdlantu nad Ostravicí pořádali Memoriál J. Kaštovského

V kynologickém areálu ve Frýdlantě nad Ostravicí se konal 28. ročník Memoriálu Kaštovského, v jehož disciplínách museli své dovednosti prokázat nejen psi, ale také jejich vůdci.

Sezóna Beskydských farmářských trhů ve Frýdku-Místku začne letos dřív

Frýdek-Místek opět připravilo další sezónu oblíbených Beskydských farmářských trhů. Letos začínají ještě dříve než loni a probíhat budou vždy jednou za 14 dní. Sezónu pak tradičně završí na konci listopadu oblíbená zabijačka.

Zelené parkoviště na Slezské ve Frýdku-Místku má být hotové ještě letos

Výstavba nového parkoviště na sídlišti Slezská ve Frýdku-Místku je před spuštěním. Místo zde najde na čtyři desítky aut. Stavba by měla začít do konce května a hotovo má být ještě letos. Parkoviště bude zasazeno do zeleně, aby se nenarušoval ráz okolí betonovou plochou.

Omšelé a chátrající autobusové stanoviště v Jablunkově město přestaví na moderní dopravní terminál
Vydáno 14. dubna 2020 7:30, Jablunkov, Libor Běčák
Z chátrajícího autobusového stanoviště v Jablunkově bude moderní přestupní terminál. Radnice připravila projekt, který by se měl začít realizovat už letos v létě. Většinu z potřebných bezmála 50 milionů město získá z dotací.

Moderní dopravní terminál vznikne v prostoru současného jablunkovského autobusového stanoviště. Město hodlá vybudovat přestupní uzel se stáním pro autobusy, osobní automobily i jízdní kola. 

“Dostali jsme na to dotační podporu ve výši 85% z celkových nákladů, které mají být kolem 47 milionů a 5% jsme dostali ze státního rozpočtu a 10% bude z vlastního rozpočtu města Jablunkova.  

Současný stav autobusového stanoviště je po 30 letech provozu žalostný. Nástupní ostrůvky nejsou bezbariérové a v nevyhovujícím stavu je i čekárna. Měla by tam vzniknout prstencová čekárna, kde by měly zastavovat autobusy. Mělo by vzniknout i parkoviště pro 35 aut a měla by tam být ty půjčovna kol. Popřípadě by tam mohli cyklisté své kolo uschovat. Máme takovou vizi, že tady by mohlo být takové startovací místo pro cyklostezku, která propojuje prameny našich řek, které tady u nás mají soutok. Je to Olše a Lomná,” vysvětlil starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

Jablunkovští věří, že se začne stavět ještě letos v létě. 

“Mělo by se začít stavět v srpnu. Uvidíme, jak se všechno bude dařit, protože je teď docela obtížná doba. Takže věříme, že začneme v srpnu a celá rekonstrukce měla by měla trvat rok a půl,” dodal starosta. 

Nový dopravní terminál má být důstojnou vstupní bránou do města i okolních hor. 

“Dopravní terminál zní možná trošku nadneseně. Dneska je to autobusové stanoviště a on to skutečně bude dopravní terminál, protože tady budeme moci střídat různé druhy dopravy. Přijedete autem, zaparkujete ho na tomto místě a přestoupíte na autobus. Přivezete dítě do školy, dáte mu pusu a ono se vydá do školy. Zase v klidu odejdete, protože jste měl kde zaparkovat. A nebo zaparkujete kolo bezpečně a přestoupíte na autobus. Já mám velkou radost, protože čtyři roky intenzivní snahy se dneska zúročují a my velmi brzy začneme stavět. Přeměníme toto místo v úplně nový prostor, který bude důstojným prostorem, jakousi vstupní branou do Jablunkova, jak pro turisty, kteří přijíždějí do krásných Těšínských Beskyd, tak pro jakékoliv návštěvníky našeho města. A hlavně to bude také důstojné místo pro běžné občany Jablunkova, kterých jenom pro zajímavost tady asi na 240 linkách každý den vystoupí z autobusu nějakých 400 tisíc lidí za rok. Takže ono to není málo a my chceme, aby to místo bylo skutečně pro pro všechny Jablunkovany. Ne jenom pěkným, ale i užitečným prostorem,” doplnil radní David Sventek (ODS). 

Nový dopravní terminál je dalším krokem jablunkovské radnice k modernizaci celého města.  Ve středu rotundy by měla růst jabloň, strom ve znaku města. 

“Co nám dělá velkou radost v tom celém řešení je samotný tvar té budovy. Je to kulaté rondo, kolem kterého budou autobusy zastavovat. To je ale uprostřed prázdné a v tom prostoru bude růst jabloň. Jsme moc rádi, že se pod tím návrhem podepsal místní rodák, architekt Pyszko, který do toho prostoru dostal zajímavou a přitom naši záležitost," doplnil radní Sventek. 

Podívejte se také na další reportáže z Jablunkova:

V Jablunkově dokončují opravu chodníku s novou cyklostezkou a chystají stavbu dalšího úseku trasy pro cyklisty

Město Jablunkov modernizuje systém nakládání s odpady. Popeláři vyfasovali čtečky QR kódů

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000019877/omsele-a-chatrajici-autobusove-stanoviste-v-jablunkove-mesto-prestavi-na-moderni-dopravni-terminal