Soutěže

Mezinárodní studentská soutěž Urban Design Award za rok 2018/2019 – výsledky

Soutěž, dříve známou pod názvem O nejlepší urbanistický projekt, organizuje Ústav prostorového plánování Fakulty architektury ČVUT pod záštitou Asociace pro urbanismus a územní plánování a České komory architektů. Výsledky se obvykle vyhlašují současně s otevřením putovní výstavy oceněných projektů. Letos je to ale ze známých příčin jinak. Vítěze i všechny oceněné oznámili na facebookovém profilu soutěže a na webu Fakulty architektury ve středu 8. dubna přesně ve 13 hodin. Výstava – zatím pouze on-line – bude tamtéž.

Soutěž je určena všem studentům, kteří v daném akademickém roce vytvořili ateliérovou semestrální práci zapsanou jako urbanistický projekt. Do soutěže nelze přihlásit magisterské diplomní projekty. Pro mezinárodní pojmenování soutěže se pořadatelé rozhodli kvůli tomu, že se okruh organizujících škol rozšiřuje a přidávají se další zahraniční fakulty.

Soutěž je unikátní v tom, že propojuje akademickou sféru s odborníky mimo akademické prostředí. Většina porotců je nominována právě z jejich řad. Jedná se o přední architekty, vedoucí projektových kanceláří, pracovníky městských úřadů, ministerstev nebo hlavní architekty měst. Studenti a současně jejich pedagogové jsou tak konfrontováni s pohledem z praxe. Zároveň udává cenný přehled o přístupu k výuce urbanismu na různých univerzitách. V porotě letošního ročníku byli tito závislí porotci z řad pedagogů zúčastněných univerzit:
Ing. arch. Alžbeta Sopirová, PhD. (FA STU), doc. Dr. Ing. arch. Gabriel Kopáčik (FA VUT), doc. Ing. arch. Jan Mužík, CSc. (Fakulta stavební ČVUT), Ing. Václav Jetel, Ph.D. (FSV ČVUT, AUÚP), Ing. arch. David Tichý, Ph.D. (FA ČVUT). Nezávislými porotci byli Ing. arch. Radek Janoušek (Nadace Proměny), Ing. arch. Pavel Ludvík (ÚMČ Praha 10), Ing. arch. Lukáš Vacek (nezávislý architekt), Ing. arch. Pavel Vecán (Swietelsky Real Estate CZ s.r.o.), Ing. arch. Martin Sládek (Consequence forma). Předsedkyní se stala Ing. arch. Kristina Ullmannová (IPR Praha). Na průběh zasedání dohlížel sekretář soutěže Ing. arch. Vít Řezáč a koordinátorka Ing. arch. Zuzana Poláková.

V letošním ročníku se do soutěže přihlásilo celkem 32 prací. 11 projektů pocházelo z FA ČVUT, 14 návrhů z FA STU v Bratislavě, 5 z VUT v Brně, 1 z Fakulty stavební ČVUT a 1 z liberecké FUA TUL.

Výsledky
1. místo.
Vanda Kotková z Fakulty architektury ČVUT, Ateliér Novotný-Koňata-Zmek, Ústav navrhování I, s projektem Praha-re_vize/Bohdalec, v němž navrhuje čtvrť s různorodou zástavbou, která využívá svůj potenciál, ale zároveň jej rozvíjí a komplexně zpracovává nelehké téma jedné z klíčových lokalit pro rozvoj města, velkého rozvojového území Bohdalce-Slatin. Porota ocenila její srozumitelný postup a důkladnou analýzu i kvalitu návrhu. Pozitivně také hodnotila, že autorka přemýšlí ve vrstvách, navrhuje ohniska území (centra jeho rozvoje) a směry prostupnosti.

1. místo. Vanda Kotková z Fakulty architektury ČVUT, Ateliér Novotný-Koňata-Zmek, Ústav navrhování I, s projektem Praha-re_vize/Bohdalec, v němž navrhuje čtvrť s různorodou zástavbou

2.–3. místo: Student Fakulty architektury ČVUT Roman Hrabánek a Jakub Sedláček z Fakulty architektury VUT v Brně.
Práce Romana Hrabánka z Fakulty architektury ČVUT, ateliéru Kohout-Tichý, Ústav nauky o budovách, se zabývá návrhem Nové čtvrti v Olomouci. Porota v ní ocenila nadstandardně promyšlenou koncepci nové čtvrti na území rozsáhlého armádního brownfieldu.

2.–3. místo: Roman Hrabánek z Fakulty architektury ČVUT, ateliéru Kohout-Tichý, Ústav nauky o budovách, návrh Nové čtvrti v Olomouci

Jakub Sedláček se ve svém projektu Brownfield Veletržní v Brně zabývá revitalizací území bývalých oděvních závodů a navazujícího okolí v širším centru Brna. Jeho návrh zpracovaný v Ateliéru urbanistické tvorby Ústavu architektury Fakulty stavební VUT v Brně zaujal porotu jednoduchým a srozumitelným zpracováním a přesvědčivostí navržené urbanistické struktury. Porotě se líbilo jeho uvažování o principech udržitelnosti a konkrétních opatřeních, které by v kontextu současné doby mělo být přirozenou součástí každé urbanistické úlohy.

2.–3. místo: Jakub Sedláček se ve svém projektu Brownfield Veletržní v Brně zabývá revitalizací území bývalých oděvních závodů a navazujícího okolí v širším centru Brna

Fotogalerie oceněných projektů zde. Sborník soutěže a podrobný popis jednotlivých projektů a hodnocení poroty ke stažení zde. Putovní výstava k soutěži ke stažení zde.

tisková zpráva, wd