Zavřít reklamu

Od samého počátku technologického průmyslu se v této oblasti každý den odehrávají více či méně zásadní okamžiky, které se významným způsobem zapsaly do historie. V našem novém seriálu si každý den připomeneme zajímavé či zásadní momenty, které jsou s daným datem historicky spojené.

První veřejné představení kinetoskopu (1894)

14. dubna roku 1894 proběhlo první veřejné představení kinetoskopu Thomase Alvy Edisona. Tento přístroj sloužil k prohlížení filmového pásu o délce padesáti stop spojeného do nekonečné smyčky, byl poháněn elektromotorem a jeho obrazová frekvence se pohybovala okolo čtyřiceti obrázků na vteřinu.

První videorekordér (1956)

Americká společnost Ampex Corp. 14. dubna roku 1956 veřejně představila svůj první komerčně využitelný videorekordér. Zařízení neslo označení VR-1000, využívalo dvoupalcovou pásku a umožňovalo pouze černobílý záznam. Vzhledem k jeho ceně – která činila 50 tisíc dolarů – si produkt mohla dovolit převážně jen televizní vysílací studia a podobné instituce. Videorekordér VR-1000 měl svá značná technická omezení, pro mnoho studií se ale na dlouhou dobu stal hojně využívaným standardem.

Netflix přichází na trh s DVD (1998)

Když se v dnešní době řekne “Netflix”, většině lidí se vybaví populární online streamovací služba. Historie Netflixu ale ve skutečnosti sahá mnohem dál. Společnost Netflix byla založena v roce 1997 v Kalifornii. Když ve druhé polovině devadesátých let minulého století začalo ve Spojených státech docházet k postupnému nahrazování VHS kazet DVD nosiči, spustil Netflix systém prodeje a půjčování DVD na dálku – disky byly distribuovány prostřednictvím klasické pošty. 14. dubna roku 1998 pak společnost spustila webové stránky, které měly uživatelům zjednodušit proces pořízení DVD. K dispozici bylo tehdy 925 titulů, o provoz stránek se starala třicítka zaměstnanců.

Metallica podává žalobu na Napster (2000)

Někteří z vás si možná vzpomenou na fenomén Napster. Jednalo se o populární P2P hudební službu, jejíž provoz byl spuštěn v roce 1999. Lidé si mezi sebou prostřednictvím Napsteru vzájemně sdíleli hudbu ve formátu mp3. Skladba “I Disappear” od Metallicy se dokonce na Napsteru objevila ještě před svým oficiálním zveřejněním, a kapela se v roce 2000 rozhodla na provozovatele služby Napster podat žalobu. Po roce soudních procesů byl ukončen provoz Napsteru v podobě, v jaké ho uživatelé do té doby znali, služba se ale výrazným způsobem podepsala na vzniku a nárůstu popularity jiných P2P služeb.

.