instagram @kitchenettehome

Devil egg

Devil egg

Věčná povelikonoční klasika, která mě nikdy moc nepřitahovala, ale v tomto podání musím říct, že byla úžasná. Tato vejce jsem připravovala už před pár měsíci pro časopis gusto. Servírovala jsem je pak na jedné menší oslavě a po vejcích se jen zaprášilo. V principu jde o to, vytvořit z uvařených vajec, základní a univerzální nosič, který se pak dá párovat s širokým spektrem chutí a surovin. Základní krém vyrobený z uvařeného žloutku, je absolutně jednoduchý a jemný, tedy i univerzální.

Skvěle se k němu hodilo vše, co jsem v regálech potravin našla. Jsem si jistá, že bez dlouhého uvažování se i u vás doma najde hromada surovin, co by se na dozdobení a dochucení vajec, bez velkých příprav a nákupů dalo použít. Sáhla jsem po sklenicích mini nakládaných okurek, cibulek, kapar, pak jsem také požila uzeného lososa, kaviár, nějakou uzeninu s křenem, … No nic, koukněte na fotky a do receptu třeba na inspiraci a pak si svá Ďábelská vejce sestavte podle sebe a svých zásob. Já považuji za největší vítězství, že je to zase jeden z receptů, kde se hezky důstojně využijí velikonoční vajíčka.

Jo a abych nezapomněla. Mám tu pro vás tip, jak je uvařit, aby se pak dala hezky oloupat bez újmy. 
1. Vejce přímo z lednice dejte už do vroucí vody. Ano, možná vám jedno nebo dvě vejce praskne, ale ta ostatní vydrží a je myslím si malá daň za bezproblémově se loupající vejce. Díky teplotnímu šoku se jejich skořápka pěkně odchýlí od bílkoviny a loupání bude jedna radost.
Ale pozor, teplotní šok vejcím naordinujte ještě jednou. Až budou uvařená, tak jak je chcete, ponořte je do ledové koupele. Já tyto vařila 12 minut. Jakmile jsou dokonale vychlazená, můžete je oloupat a uvidíte, že to půjde samo.

15 minut - 6 porcí
Devil egg

Ingredience

  • 12 šťastných vajec uvařených natvrdo

  • 2 lžičky dijonské hořčice

  • 200 g čerstvého sýra jako je gervais, lučina, žervé

  • 2 lžíce majonézy

  • mořská sůl podle chuti

  • čerstvě mletý pepř

Na dozdobení:

  • Uzený losos

  • Nakládané ančovičky

  • Kaviár modrý

  • Kaviár červený

  • Bio citrón

  • Nakládané okurky

  • Nakládané stříbrné cibulky

  • Nakládaný zelený pepř

  • Roastbeef

  • Bresaola

Na servírování:

  • celozrnný toast

Devil egg

Postup

1.

Jak uvařit vejce natvrdo tak, aby se skvěle loupala, jsem vám popsala už v úvodu. Teď je tedy oloupejte a rozkrojte na polovinu. Do střední mísy dejte uvařené žloutky, přidejte k nim všechny zbylé ingredience a pomocí metličky nebo ještě lépe mixéru, směs rozmixujte do hladka. Tato základní směs se dá skvěle ochutit a obarvit (například řepou, kurkumou, bylinkami), pokud byste už nechtěli vajíčka doplňovat o další ingredience. Žloutkový krém dejte do zdobícího sáčku s ozdobnou nebo hladkou špičkou. (Postačí vám i sáček s ustřihnutým rohem, pokud nemáte zdobicí špičky.)

2.

Bílkovou část vejce s důlkem rozprostřete na servírovací talíř a naplňte krémem. Nejlépe se vám to bude dělat pomocí zdobicího sáčku a špičky. Nyní už přichází na řadu ta nejzábavnější část a to doladění a zdobení vajec. Jak jsem psala, právě teď máte nekonečné možnosti, ale napíši vám sem, co jsem použila já. Tak ať se vám povedou a zařadíte je do vašich oblíbených receptů.

- Kaviár modrý s kouskem bio citrónu včetně kůry
- Kaviár pravý s kouskem bio citrónu včetně kůry
- Nakládané kyselé ančovičky s plátkem čerstvé šalotky, kyselou okurkou, případně kouskem kopru
- Uzený losos, kopr s kouskem bio citrónu včetně kůry
- Bresaola, sušené nakládané rajče, kyselá okurka, kyselá stříbrná cibulka, případně nakládaný zelený pepř
- Roastbeef, trochu křenu, kyselá okurka nebo kyselá stříbrná cibulka

​Upřímně řečeno mi dříve došla vajíčka než inspirace. Měla jsem toho připraveného ještě mnoho. Tak tady ještě pár dalších tipů. Určitě můžete zařadit i sýry. Skvěle se bude hodit nějaký s modrou plísní, nebo brie, pak třeba rybí očka, šproty, další variace uzených ryb s koprem a nakládanou zeleninou.

Devil egg
Newsletter