InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnické odpoledne

    Čtvrtek 25.4 15:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Na Sadech, České Budějovice

  • Tvořivý rok – gravírování

    Čtvrtek 25.4 16:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Čtyři Dvory, Emy Destinové 46, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Za devět let z písecké lesárny na olympiádu do Tokia

PÍSEK - Český střelecký svaz má základny, které se zabývají vyhledáváním talentované mládeže v olympijských brokových disciplínách, jejich tréninkem, podporou, přípravou a růstem až do státní reprezentace. Každou základnu vede profesionální pracovník Českého střeleckého svazu, tzv. manažer regionálního střeleckého centra mládeže. Tuto pozici zastává v Klubu brokové střelby Písek Petr Zvolánek. Nejen v Písku, ale v celém širokém regionu má na starosti vyhledávání talentované mládeže a její přípravu v olympijských brokových disciplínách. Jeho klenotem je bronzová medailistka z evropského šampionátu v disciplíně skeet v italském Lonatu z loňského roku čtyřiadvacetiletá Barbora Šumová - diamant, který Zvolánek vybrousil v Píseckých horách na střelnici Provazce. Tímto výkonem si bývalá studentka Střední lesnické školy v Písku, jako jediná z českých brokařek, vystřílela účastnické místo na olympijských hrách v Tokiu, které se měly konat od 24. července do 9. srpna letošního roku. Ale kvůli probíhající celosvětové pandemii koronaviru se 24. března japonský předseda vlády Šinzó Abe dohodl s předsedou Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem o odložení her téměř na den o rok. Hry 22. olympiády budou zahájeny v pátek 23. července a potrvají do neděle 8. srpna roku 2021. V roce 2014 Petr Zvolánek prohlásil, že jeho svěřenkyně Barbora Šumová pojede na olympiádu do Tokia a jeho proroctví se naplnilo!

Konání novodobých olympijských her dokázaly v minulosti znemožnit pouze válečné konflikty. Pandemie koronaviru se v roce 2020 postarala o jiný primát - přinutila tokijské organizátory hry neplánovaně přesunout na jiný termín. V řádném termínu se olympijské hry neuskuteční poprvé od roku 1944. Obavy, že by jejich konání mohly narušit prasečí chřipka před Vancouverem 2010 nebo virus Zika před Riem 2016, se z pohledu dnešní masivní koronavirové pandemie jeví jako malicherné.
Tokio mělo být původně ukázkou, jak se hry vracejí z éry gigantismu k méně nákladným konceptům. Se všemi ztrátami, které odklad přinese, nyní naopak tokijské olympiádě hrozí, že půjde o jedny z nejdražších her v historii.
Co říkají na odložení her někteří čeští olympionici?
„Ale buďme rádi, že vůbec proběhnou, i kdyby to za rok mělo být ve stanech, když to řeknu blbě," řekl střelec David Kostelecký, olympijský vítěz z Pekingu 2008.
„Bylo by nesmyslné organizovat hry letos s řadou omezení a restrikcí," míní Lukáš Krpálek, zlatý judista z Ria 2016.
A i ostatní se shodují, že odložení her o rok je správným rozhodnutím. Někteří chtěli v Tokiu zakončit úspěšnou kariéru, kterou si tak o rok prodlouží.

Jak se s odložením her vypořádala olympionička Barbora Šumová se svým trenérem Petrem Zvolánkem se dozvíte v následujících rozhovorech.

Petr Zvolánek
Jak se roční odklad projeví na výkonnosti vaší svěřenkyně?
Doufám, že se projeví pozitivně. Budeme mít více času na zdokonalení formy, sžití s novým modelem zbraně, na vývoj ještě lepšího střeliva pro Báru. Můžeme se díky tomu věnovat změnám, které jsme si nechávali na čas až po olympiádě.
Čekal jste, že budou olympijské hry odloženy nebo dokonce zrušeny?
Rozhodnutí o odkladu olympijských her považuji za jediné správné a očekával jsem ho již delší dobu. Nejistota a čekání na to, zda hry proběhnou v řádném termínu, či budou odsunuty, byla velmi nepříjemná. Broková střelba je sport, který nejde nijak alternovat. Nemůžeme se připravovat uzavřeni někde doma. Důležitá je každodenní příprava na střelnici, a to nám současná situace zcela znemožnila. Sportovci jiných států a kontinentů i v tuto chvíli, na rozdíl od nás, velmi intenzivně trénují. V případě konání olympiády v řádném termínu by byly zcela popřeny principy fair play a korektní sportovní soutěže. Nemám dobré mínění o politicích, sportovní, kteří sedí na ČOV, z toho nevyjímaje. Jsem rád, že některé zahraniční sportovní federace svým rozhodným odmítnutím účasti na olympijských hrách donutily pořadatele a Mezinárodní olympijský výbor k činům. Z pohledu brokového střelce by to byla smutná olympiáda bez účasti skvělých střelců z takových zemí jakými jsou Itálie, Francie, Španělsko, které jsou v tuto chvíli velmi postižené.
Předpokládám, že až se koronavir přežene, přerušenou přípravu obnovíte. Jak bude probíhat?
Předně je třeba, aby jsme všichni ve zdraví a bez ztrát vyhráli hlavní boj a to je boj s koronavirem. Bez toho jsou jakékoliv další plány předčasné. Jsem optimista a věřím, že se nám to podaří. Sport je v tuto chvíli na druhé koleji a to zcela oprávněně. Důležité je zdraví nás všech, společnost bez strachu a znovuobnovená silná ekonomika. Až potom se můžeme zabývat podružnými činnostmi. Celá letošní příprava, i závěr loňské, byla nasměrována k jedinému vrcholu - k olympiádě. Posunutí termínu vše smazalo. Po skončení karantény začneme takřka od nuly a novou přípravu. Kalendář akcí a soutěží na tento rok přestává platit. Nevíme kdy a jak se zaktualizuje. Předpokládám, že podmínky pro trénink na naší domácí střelnici na Provazcích v Písku se pro nás v brzké době obnoví. Potřebujeme však soutěžit. Velká část olympijské přípravy se odehrává na soutěžích v zahraničí. Nikdo nevíme, jak to bude s pohybem za hranice, s leteckou dopravou, s transportem zbraní. Vše je velká neznámá. To, co jsme v přípravě ztratili vinou koronaviru, budeme asi pracně dohánět i v zimě bez ohledu na teplotní a klimatické podmínky. Což není zcela ideální.
Je teoreticky možné, když vaše svěřenkyně Barbora Šumová vystřílela jedno místo pro Českou republiku, ale ne pro sebe, že by o účast mohla přijít?
Ano, teoreticky to možné je. V případě poklesu výkonnosti Báry by mohlo dojít k jejímu nahrazení jinou sportovkyní. Já z toho však obavu nemám. Věřím, že jsme schopni se připravit dobře i pro příští rok a tím pádem tato obava bude zcela lichá.
Nebude mít roční odklad vliv na případnou přízeň sponzorů?
Jsme sport, který není tak závislý na přízni sponzorů, protože dlouhodobě skoro žádné nemáme. Jelikož jsme mediálně nezajímavý sport a kvůli zbraním i tak trochu na indexu, tak i v případě úspěchu se o nás nikdo moc nepere. Na rozdíl od některých, především kolektivních sportů, jsme i velmi skromní a umíme dosahovat mimořádných výsledků bez větší podpory sponzorů, či místních samospráv. Báru trochu podporuje italský výrobce zbraní tím, že jí vyrobil zbraň dle jejích potřeb, ale není s ním nijak smluvně vázána a tuto zbraň pro ni zakoupil Český střelecký svaz. Velkou podporu máme od českého výrobce střeliva. Tato podpora spočívá opět především ve výrobě střeliva tzv. na míru. Tito partneři jsou natolik solidní, že se neobávám jejich ztráty.
Některá média uvádí, že si někteří sportovci účast na olympiádě částečně hradí. Jak je to se střelci?
Moc bych těmto informacím nevěřil. Předpokládám, že si sportovci třeba částečně hradí přípravu, materiál a podobně. Pokud je mi známo, účast na olympiádě hradí v plném rozsahu ČOV ve spolupráci s jednotlivými sportovními svazy, v našem případě s ČSS. Na celé olympijské přípravě Báry se tak podílí několik subjektů zároveň. A to Centrum sportu ministerstva vnitra jakožto zaměstnavatel, dále Český střelecký svaz v roli mateřské sportovní organizace a v případě olympiády i ČOV. Všechny uvedené subjekty hradí ze svých rozpočtů vše, co souvisí se sportovní činností Báry.

Barbora Šumová
Když jsme se naposledy bavili, byla jste ještě studentkou Střední lesnické školy v Písku. Co se od té doby změnilo ve vašem civilním a sportovním životě?
Vystudovala jsem ještě Vyšší odbornou školu lesnickou v Písku. Momentálně se naplno věnuji sportu. Pracuji jako instruktorka sportu brokové střelby v Olymp sport centru Ministerstva vnitra v Brně.
Vloni jste si na mistrovství Evropy vystřílela právo účasti na olympiádě v Tokiu. Jak to bylo těžké, a kdy jste začala věřit, že jste blízko zatím vašeho životního úspěchu?
V kategorii žen startovalo třicet sedm závodnic. Vzhledem k velké konkurenci bylo jasné, že pokud se chci dostat do finále, musím dosáhnout velmi vysokého nástřelu. A ve finále podat také maximální výkon. Věřit jsem začala asi až ve chvíli, když jsem stála na stupních vítězů.
Měla jste v Itálii za zády svého osobního trenéra Petra Zvolánka? Doprovází vás na všechny závody?
Na mezinárodní závody s námi jezdí bohužel pouze státní trenér, takže ve většině případů to musím zvládnout sama. V Itálii se mnou ale byl i můj osobní trenér, který mě přijel podpořit na vlastní náklady. A jsem přesvědčená o tom, že díky tomu se tu dnes bavíme o medaili z mistrovství Evropy a kvalifikaci na olympijské hry.
Vstup do letošního olympijského roku se vám také vydařil. Můžete připomenout čeho jste dosáhla?
V lednu se mi podařilo zvítězit na mezinárodním závodě v Kuvajtu. Na začátku února jsem skončila šestá v Maroku a stejnou příčku jsem obsadila i na konci února v Qataru.
Vypadalo to, že jste na olympiádu dobře připravená. Jaké závody vás před ní ještě čekaly?
Čekalo mě toho ještě spoustu. Kromě několika závodů v České republice a na Slovensku, také olympijský test v Tokiu, mistrovství Evropy ve Francii a světový pohár v Baku.
Nemrzí vás, že olympiáda v Tokiu je odložená? Jaký na to máte názor?
Samozřejmě, že to není příjemná situace. Bohužel to tak je a nezbývá, než se s tím nějakým způsobem poprat a zvládnout to. V tuto chvíli si myslím, že bylo rozhodnutí přesunout termín olympiády správné a férové ke všem sportovcům.
Čím se teď v době klidu a relativní nečinnosti bavíte? Nenudíte se?
Musím přiznat, že je to opravdu nezvyk mít najednou tolik volného času. Trávím ho převážně individuálním sportem, čtením knih a procházkami v přírodě.
Máte od trenéra nějaký individuální plán a dá se ve vašem sportu dělat tzv. suchá příprava?
Od trenéra žádný individuální plán nemám. Myslím, že už se tomu věnuji tak dlouho, že sama vím, co mám dělat. I když momentálně nemůžu jít na střelnici a trénovat, věnuji se tomu každý den několik hodin. Pracuji hlavně na kondiční přípravě, takže posilovna, kolo, běhání. Trénuji také postřeh a v neposlední řadě suším, což je výraz pro nahazování flinty do ramena.
Je o vás známo, že se také věnujete myslivosti. Vyrazíte občas s flintou do lesa?
Vyrazím a moc ráda. Myslivost a celkově i příroda jsou pro mě skvělým odpočinkem.
Nechybí vám trochu Písek a domovská střelnice Provazce, kde jste začala psát svou úspěšnou kariéru?
Vzhledem k tomu, že se připravuji nadále pod vedením Petra Zvolánka, tak jsem v Písku a hlavně na střelnici Provazce stále velmi často.
Velké úspěchy máte při vašem mládí ještě před sebou. Nemůže být odložená olympiáda pro vás výhodou, když získáte rok tréninku navíc?
Nemyslím si, že by odložení olympiády a vlastně i zničení veškeré dosavadní přípravy, které jsme s trenérem věnovali spoustu času, bylo výhodou. Spíše je to pro mě překážka nebo možná i výzva, se kterou se musím poprat.
Co byste chtěla ve vašem sportu dosáhnout a s čím v létě roku 2021 do Tokia poletíte?
Mým cílem je odletět do Tokia s tím, že jsem v přípravě udělala maximum.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace