Středa , 01. 05. 2024

Svátek práce

Spánek po obědě? Je to zdravé! Ale jen do určité míry

V době koronavirové daleko více lidí pracuje formou home office, a tak si může přece jen více řídit svůj pracovní čas. Jestliže máte takovou možnost, zdřímněte si po obědě.
spánek
Poobědový spánek je prospěšný, ale měl by být oproti tomu nočnímu velmi krátký.

14. 04. 2020

Nebo prostě tehdy, když vám bude nad prací tzv. padat hlava. Dopřát si spánek po obědě je velmi zdravé.

Poslouchejte své vnitřní hodiny. Vaše tělo vám poděkuje.

Také se vám mnohokrát stalo, že vám po obědě padá hlava do počítače a tak moc by se vám chtělo si zdřímnout? Jste zvyklí si o víkendech během odpoledne na chvíli pospat? Mnoho lidí třeba usne a pak má pocit viny, že spalo během dne.

Ale vědci už dávno prokázali, že krátký spánek je velmi zdravý. Dokonce některé firmy v zahraničí na základě vědeckých doporučení a pokynů pracovních psychologů zřizují ve svých prostorách odpočívárny.

Velmi důležitý je takový spánek u profesí, které si vyžadují velkou pozornost. Ne nadarmo mají například dálkoví řidiči, dispečeři letecké dopravy a další povinné pauzy. Je prokázáno, že nejlépe se pokles energie a stres překlene krátkým spánkem. Když si lehnete a jen na pět minut se uvolníte a zavřete oči, budete ve zbytku pracovního dne produktivnější a pozornější.

Dvacet minut ve dne jako čtyři hodiny v noci. Nepřetáhněte půlhodinu.

Krátký odpolední spánek nejen zlepšuje výkon, ale také prokazatelně snižuje krevní tlak, jak se zjistilo ve výzkumu Evropské společnosti kardiologů. Výzkum na 400 šedesátiletých mužích a ženách prokázal snížení průměrného celodenního tlaku o pět procent. Přitom již snížení o dvě procenta zmírňuje možnost kardiovaskulárních problémů až o deset procent.

Mělo by však jít opravdu o spánek v rozmezí 15–30 minut. Po takové době se probudíte odpočatí, plni energie. Prokazatelně se dle mínění odborníků zlepšují také motorické schopnosti a schopnost soustředění.
Každopádně by však odpoledne neměli spát lidé trpící nespavostí. Ti by měli dát na doporučení svého terapeuta.

Velké jídlo znamená velkou energii. Když to po obědě nejde.

Nejen riziková povolání, která vyžadují značnou koncentraci, potřebují častý odpočinek. Ten by měl nastat také krátce po hlavním jídle, tedy po obědě. Zvláště jestli si dopřejete klasický český oběd se dvěma chody, či dokonce zákuskem navrch. Na strávení takového množství jídla spotřebuje organismus spoustu energie, která pak schází pro pracovní výkon.

K TÉMATU  Tipy na zdravé svačiny pro školáky. Každodenní inspirace

Když si nemůžete po obědě dopřát chvilku klidu, či dokonce spánek, volte raději lehčí jídlo, například polévku a salát nebo menší porci hlavního chodu. Větší jídlo si nechte k večeři nebo na víkend. Spát se vám může chtít také tehdy, když málo pijete. Nezapomeňte tedy na pitný režim.

Místo spánku si dělejte pravidelné pauzy. Pokud máte sedavé zaměstnání, rozhýbejte se. Udělejte pár dřepů a protahovacích cviků. Jestliže v práci stojíte nebo chodíte, sedněte si, zavřete oči, zhluboka dýchejte a zůstaňte pár minut v klidu. I taková chvilka doplní energii na zbytek pracovní směny.

Spát déle pouze po probdělé noci.

Spát déle než třicet minut se naopak nedoporučuje. Výzkum vědců z tokijské univerzity v roce 2018 prokázal, že lidé, kteří praktikují dlouhý odpolední spánek, jsou o takřka 50 % náchylnější k onemocnění cukrovkou druhého typu.

Delší odpolední spánek vás nenabije tak, abyste po něm mohli ihned pokračovat v duševní či fyzické aktivitě. Naopak, budete zpomalení a restart se může protáhnout do podvečerních hodin. Praktikujte tedy tento odpočinek pouze tehdy, pokud jste v noci z nějakého důvodu nespali.

Pokud to byl velký flám, nebo jste třeba ponocovali u nemocného, je to pochopitelné a dobijte si baterie. Ale nemělo by to být časté. Jestliže tedy nepracujete ve směnném provozu. Tam je třeba nastavit jiná pravidla, než u populace pracující během dne.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Desatero pro klidný spánek. Jak si pomoci, když vám nespavost nedá spát

Nekvalitní spánek je často důsledkem světelného smogu. Co tedy dělat pro kvalitní spánek

Zdroje článku:
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Mnoho lidí začíná hubnout především s dietou, protože je to nejjednodušší způsob, jak změnit své každodenní stravovací návyky. To je správný směr, ale nestačí, pokud chcete na svém těle skutečně zapracovat a zhubnout. Je také nutné správně přizpůsobené cvičení a k tomu budete potřebovat vybavení a příslušenství!
Jen málokdo si dovede představit léto bez zmrzliny. Proč ale do sebe sypat zmrzliny, které tu hlavní přísadu viděly jen zdálky, a oproti tomu jsou plné tuků a bůhví čeho ještě? To chce poctivou zmrzlinu, a čím originálnější, tím lepší. A kam vyrazit za úžasnou zmrzkou, na to se právě teď podíváme.
Venku klesly teploty. To je nejvyšší čas udělat si úklid v šatníku. I vánoční svátky mohou být dobrým časem pro zbavení se nepotřebného oblečení. To ostatní počká pěkně na jaro.
Úklidové práce jsou něčím, co nastupuje na scénu prakticky každý týden. Z posledních statistik vyplývá, že úklidem domácnosti stráví každý průměrný člověk až desetinu svého života. Abyste jednotlivými pracemi netrávili více času, než je skutečně nutné, začněte aplikovat několik zásad, jak důkladně uklidit byt. Prozradíme vám, na co hlavně nezapomenout (a na co se obvykle zapomíná).
Současná doba není zcela jednoduchá. A právě veškeré dění kolem nás, každodenní starosti i povinnosti, do toho sem tam nějaký klacík pod nohy, přispívají k tomu, že naše psychická i fyzická odolnost trochu ztrácejí na síle. Jak se co nejvíce zocelit a nabrat tu správnou odolnost v každém směru? Právě na to se nyní podíváme.
Kdo by se nechtěl probouzet za vůně čerstvě uvařené kávy. Káva je ten nejlepší životabudič a dnes si řada lidí bez šálku dobře uvařeného kofeinového nápoje nedokáže představit den. Patříte také mezi kávové nadšence? Pak byste jede takový kávovar měli mít i doma. Jenže nabídka na trhu je tak rozmanitá a široká! Po jakém kávovaru sáhnout, ptáte se? Poradíme vám!
Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění u žen. Přitom velká část Češek podceňuje nezbytnou prevenci, která by případný zárodek včas odhalila. Nepodceňujte své zdraví a seznamte se s následujícími znaky, které mohou rakovinu prsu odhalit.
Po delší odmlce se nám opět otevírají hrady a zámky. Pokud tedy nemáte program na následující víkend, vyberte si z našeho seznamu ty nejatraktivnější památky, jež se vám vryly do paměti třeba díky nestárnoucím pohádkám, které se pravidelně vysílají v televizi během vánočních svátků.
Se slovem umělec se často pojí různé výstřednosti, z nichž některé plní stránky novin a o jiných se zase tak moc neví. Pojďme se podívat na to, v čem zvláštním vynikají některé známé osobnosti.
Na umělé nehty se používá gel nebo akryl. Některé ženy si je nemohou vynachválit. Jiné, a to i ty, které je třeba dočasně používaly, říkají "už nikdy více". Co rozděluje tyto dva tábory? Třeba jen to, že o umělé se nemusíte delší dobu starat a jsou stále upravené. Na přirozených nehtech musíte pracovat denně, jinak nebudou nikdy vypadat dobře.
My ženy každý den vyhlížíme návrat partnera, a tak trochu potají doufáme, že nás alespoň jednou za čas překvapí krásnou kytičkou. Květiny milujeme, jsou pro nás symbolem toho, že na nás tomu druhému záleží. Dřív pánové nosili domů květiny pravidelně, dnes je to jiné. Pánové, pokud jste sem tajně zabloudili a hledáte tip, jaké květiny mají ženy rády, čtěte dál!

Výběr článků

Je skvělé, že máme v dnešní době možnost koupit dětem vše, co jim na očích vidíme. Až si ale zkusíte společně s nimi vyrobit nějakou tu vychytávku do pokojíčku z obyčejného kartonu, uvidíte, jak si takovou tvořivou chvilku opravdově vychutnáte. Vyrobte si společně hračky!
Hledáte čtivo, které vás zabaví při dlouhých propršených nebo prosněžených zimních večerech? Uvařte si čaj nebo kávu nebo si nalijte sklenku vína a nechte se pohltit stránkami knih, které vás dozajista nadchnou. Na své si přijdou milovnice romantiky, napětí, mezilidských vztahů, dobrodružství i hororu.
Jak jsou na tom Češi se spodním prádlem? Nosí ho nebo nenosí? A jaké prádlo nejčastěji nakupují v internetových obchodech právě k příležitosti svátku zamilovaných? Aktuální průzkum prozradil zajímavá data.

Nepřehlédněte

Nové album Petera Nagye PIANKO, které právě přichází na trh, by se také dalo nazvat Hity a balady v akustickém podání. Obsahuje totiž třináct písní oblíbeného slovenského skladatele, textaře a zpěváka v akustických verzích. Co na něm najdete a co ještě Peter chystá? To se dozvíte z našeho rozhovoru.
Že se nedá módou a módními trendy bojovat proti „blbé“ náladě? Ale dá! Důkazem jsou aktuální trendy na rok 2021, které se na symboliku naděje, síly a vytrvalosti soustředí nejen v barvách, vybavení domácnosti, ale také ve stylu oblékání, účesů a samozřejmě i líčení. Pojďme se na jednotlivé trendy tohoto roku podívat právě optikou nálady a symboliky. Uvidíte, že letos bude čím zahánět chmury!

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek