Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek

  • Zprávy
  • Celebrity
  • Jen pro muže
  • Sport
  • Video
  • Podcasty
  • Antiyoutuber
  • jít naiDNES.cz

    Medaile je fajn, ale byly s ním problémy, řekl šéf MP na adresu strážníka, jenž dal facku dívce

    Stačil okamžik a Jiří Laštovka se stal nejznámějším pražským strážníkem. „Slávu“, o niž nestál, způsobil incident s mladou dívkou, která zásah městské policie zveřejnila. Nyní už bývalý strážník byl sice v minulosti vyznamenán medailí I. stupně za záchranu života. „Na druhou stranu je nutné také zmínit, že vůči němu bylo opakovaně přijato pracovněprávní opatření kvůli neadekvátnímu jednání vůči veřejnosti,“ dodává ve svém vyjádření šéf MP Praha Eduard Šuster.

    „K předmětnému incidentu došlo dne 2. dubna 2020. Video z této události se objevilo o několik dní později. Na tomto záznamu je zcela zřetelně vidět, jak strážník Jiří Laštovka svojí levou rukou udeřil ženu do oblasti hlavy tak, že spadla na zem,“ uvedl ve svém vyjádření ředitel Městské policie hl. m. Prahy Eduard Šuster, který reagoval na množství zavádějících a nepravdivých informací, jež se kolem incidentu následně vyrojily.

    „Ženu, která jej nijak fyzicky neatakuje ani neohrožuje a má ruce podél těla. Následně jí ještě vyhrožuje dalším fyzickým násilím. Tyto skutečnosti jsou ze záznamu jasně patrné a neoddiskutovatelné,“ doplnil s tím, že se vedení o celé věci dozvědělo až v neděli 5. dubna v odpoledních hodinách prostřednictvím sociálních sítí. 

    „Po prvotním zhlédnutí záznamu jsme začali zjišťovat okolnosti tohoto případu a zjistili jsme následující,pokračuje ve svém vyjádření Šuster.

    „Strážník Jiří Laštovka nenahlásil jakékoliv použití donucovacích prostředků. Nesepsal žádný úřední záznam o události ani o použití donucovacích prostředků, a tak oprávněnost jejich použití nemohla být řádně vyhodnocena,“ vypočítává údajná pochybení pracovníka městské policie, který v jejích řadách sloužil 25 let.

    „Neoznámil ani jakékoliv protiprávní jednání osob, které se na místě nacházely, správním orgánům. Operačnímu středisku pouze sdělil, jako výsledek prověření oznámení spočívajícího v porušení mimořádných opatření, že věc vyřešil na místě vysvětlením, což zásadně nekoresponduje s jeho následnou obhajobou údajné agresivity a závažnosti protiprávního jednání osob na místě,“ informoval šéf pražských strážníků s tím, že nebylo možné porovnat záběry z videozáznamu s úřední dokumentací, která by byla, jak ukládá zákon, sepsána bez zbytečného odkladu po provedení zákroku, neboť žádná taková dokumentace neexistovala. 

    „Strážník jednal zcela neprofesionálně a v rozporu se zákonem. Zároveň jsme se veřejně omluvili. Požádali jsme ho, aby nám celou věc vysvětlil a sdělil nám, proč nejednal podle platných nařízení a porušil vnitřní předpisy,“ uvedl Eduard Šuster.

    „Jiří Laštovka nám předložil úřední záznam s datem 6. dubna 2020 o průběhu svého údajného zákroku až během dopoledne téhož dne. Zároveň požádal o rozvázání pracovního poměru dohodou, jeho žádosti jsme vyhověli. Nikdo jej k podání žádosti o rozvázání pracovního poměru nenutil, jednalo se o jeho rozhodnutí,“ doplnil.

    „Veškeré zjištěné skutečnosti byly ještě téhož dne v odpoledních hodinách postoupeny orgánům činným v trestním řízení. Ostatní čtyři strážníci, kteří byli na místě zákroku, byli po dobu šetření převedeni k výkonu jiné práce,“ informoval ředitel MP Praha s tím, že protiprávní jednání osob spočívající v porušení mimořádných opatření vydaných Ministerstvem zdravotnictví bylo dne 7. dubna 2020 v souladu s platnou legislativou oznámeno správnímu orgánu.

    „Městská policie Praha nikdy nezpochybňovala strážníkovu 25letou práci pro hlavní město Prahu a organizaci ani fakt, že byl zcela po právu oceněn medailí za záchranu lidského života. Na druhou stranu je nutné také zmínit, že vůči němu bylo opakovaně přijato pracovněprávní opatření kvůli neadekvátnímu jednání vůči veřejnosti,“ dodal závěrem Šuster na adresu strážníka, kterého „proslavilo“ video, v němž uhodil dívku kvůli nedodržování nařízení v souvislosti s koronavirem.

    Fotogalerie

    Ohodnoťte článek
    Hlasování skončilo

    Čtenáři hlasovali do 18:55 středa 12. srpna 2020. Anketa je uzavřena.

    • Super
      65
    • Haha
      47
    • Sladký
      45
    • Cože
      42
    • Tvl
      42
    • Trapas
      39
    Vybrali jsme pro vás

    Hanychová vzpomíná na minulost. V Kozičce jsem poprvé otěhotněla, naštěstí je Kryšpín zdravý, řekla

    Agáta Hanychová zavzpomínala na dobu, kdy poprvé otěhotněla. Mělo k tomu dojít při jednom večírku v pražském baru...

    Katastrofa na Majálesu? Lidé se brodili bahnem, někteří interpreti nemohli vystoupit. Pořadatelé se omlouvají

    V sobotu se v Hradci Králové konal první letošní Majáles. Podle návštěvníků šlo ale o velkou katastrofu. Lidé se...