Je možné repatriaci hradit ze zákonného pojištění zaměstnavatele?

Zdroj: 

Na dotaz odpověděl Milan Káňa z pojišťovny Kooperativa.

Ráda bych se zeptala, jak by se řešila situace, pokud by zaměstnanec zemřel v cizině na služební cestě. Co je kryto pojištěním zaměstnavatele pro případ jeho odpovědnosti za škodu způsobenou pracovním úrazem nebo nemocí z povolání? Byly by pojištěním kryty i náklady na jeho přepravu zpět do ČR? A byla by situace nějak odlišná v případě, že dotyčný není občan ČR, ale je zcela legálně zaměstnán českou společností?

I v případě pracovního úrazu v zahraničí bude pojišťovnou zkoumáno totožné, jako kdyby se stal pracovní úraz v ČR. Tedy musí jít skutečně o pracovní úraz, kdy je jistá příčinná souvislost mezi úrazovým dějem a výkonem práce. Potom tento pracovní úraz bude odškodňován dle českého práva, tedy v souladu s ustanoveními zákoníku práce, kdy v případě úmrtí vzniká nárok na náhradu účelně vynaložených nákladů spojených s léčením, náhradu přiměřených nákladů spojených s pohřbem, náhradu nákladů na výživu pozůstalých, jednorázové odškodnění pozůstalých a náhradu věcné škody.

Ze zákonného pojištění odpovědnosti za pracovní úrazy se hradí repatriace ve výjimečných případech. Obvykle repatriaci platí zdravotní pojišťovna poškozeného. V případech, kdy zdravotní pojišťovna odmítne převoz uhradit a toto Kooperativě potvrdí, potom může být repatriace uhrazena ze zákonného pojištění zaměstnavatele.

Totožné platí i pro zaměstnance, který není občanem ČR. Pokud je zaměstnancem u společnosti, která odvádí zákonné pojištění zaměstnavatele a zároveň je tento zaměstnanec řádně přihlášen k sociálnímu a zdravotnímu pojištění v ČR, tak čerpá stejné náhrady jako občan ČR.

Autor článku: 

Nabízíme Vám možnost BEZPLATNÉHO odběru e-mailového zpravodajství

Přehled příspěvků publikovaných na oborovém portálu BOZPinfo zasílaný každý pátek odpoledne

Provozovatel portálu

Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Jeruzalémská 1283/9
110 00 Praha 1

Sociální sítě VÚBP

facebook linkedin instagram buzzsprout twitter youtubepinterest

Kde nás najdete

X

Přihlášení

Zapomněli jste heslo?
zašleme vám nové na váš e-mail