Pissaladiere


Byla jednou jedna pizza. Pizza d´Andrea, která se lišila od klasické margarity tím, že měla velmi tenounké těsto a nejčastěji se podávala s karamelizovanou cibulí, černými olivy a ančovičkami.
Tato pizza byla nejoblíbenější v místě svého vzniku, v Janově. Tedy přesně v Nejjasnější janovské republice. Postupem času se jí neřeklo jinak než Pissalandrea.
Pak přišel Napoleon se svojí armádou a celou Nejasnější republiku připojil k Francii. A co udělali Francouzi? Samozřejmě si přivlastnili celou janovskou kuchyni. Od té doby je součástí jejich kuchyně i Pissaladière, jako klasický "francouzský" recept. Ale my všichni víme, že je to přeci janovská pizza. Vyzkoušejte tenhle skvost z italské riviéry a pochopíte, proč Francouzi za něj tak mocně bojovali.

Ingredience
250 g hladké mouky
3 ½ g sušeného droždí nebo 7 g čerstvého
½ lžičky soli
150 ml vlažné vody
1 lžíce olivového oleje
Náplň
4 lžíce olivového oleje + na potření
1 kg žluté cibule, nakrájená na kolečka
1 lžička krupicového cukru
½ lžičky soli
několik větviček čerstvého tymiánu + na podávání
160 g ančoviček v oleji, okapaných
hrst černých oliv
polenta na vysypání plechů

Postup
Prosátou mouku, sůl a sušené droždí dáme do mísy a promícháme (pokud používáme čerstvé droždí, rozmícháme ho nejdříve ve vlažné vodě). Přilijeme vodu i olej a vypracujeme hladké a vláčné těsto. Vypracované těsto ještě důkladně prohněteme na vále, vrátíme ho do mísy, zakryjeme potravinářskou fólií a necháme ho vykynout do dvojnásobného objemu (přibližně 60-90 minut).
Mezitím připravíme náplň. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, cukr, sůl a za občasného míchání ji necháme na malém plameni zkaramelizovat do jemně zlaté barvy (přibližně 20-30 minut). Na závěr vmícháme otrhané tymiánové lístky.
Pečicí troubu předehřejeme na 220 °C. Dva mělké pečicí plechy vysypeme polentou. Vykynuté těsto znovu krátce prohněte a rozdělíme ho na dvě stejné časti, ze kterých vytvarujeme koule. Každou část těsta poté vyválíme na tenký obdélník o rozměru cca 23x34 cm, přeneseme je na připravené plechy a potřeme olivovým olejem.
Ihned (těsto nenecháváme znovu nakynout!) na těsto rozetřeme cibulovou směs, ančovičky naskládáme křížem diagonálně a do každého okénka mezi nimi položíme černou olivu.



Pečeme asi 15 minut dozlatova. Dozdobíme čerstvým tymiánem a ihned podáváme.

Vytisknout

Uvařili jsme 14.4.2020


Komentáře

   odpovědět
Super tip ,večer jdu na to.-)) 1