Jak jde život v Železnici. Školní jídelna osvobozuje od plotny, knihovna přiveze čtení až k domu

15. duben 2020

Ze školní jídelny v Železnici na Jičínsku dnes zase zavonělo jídlo. Místní tuto alternativu vítají i jako částečné osvobození od vlastního každodenního vaření. V tomto týdnu navíc železnická knihovna začala nabízet rozvoz vydezinfikovaných knih až k domu.

V městečku také otevřeli multifunkční hřiště, na které nekompromisně dohlíží správce, zaměstnanci obecního úřadu občanům postupně předávají dezinfekci na ruce.

„Jsou to zatím malé krůčky, ale věřím, že při dodržování nastavených pravidel se postupně vrátíme k normálnímu životu,“ říká železnická starostka Dana Kracíková, zvolená za Starostové a nezávislí.

U školní jídelny jsme byli ve chvíli, kdy si po měsíční pauze přicházeli železniční občané pro první obědy:

Žijte ten den, který je a buďte rádi, že ho můžete prožít

Pookřála i šéfová železnické školní jídelny Radka Burgertová, která v uplynulých pracovních dnech „dělala papíry“ a uklízela ve třídách.

Čtěte také

„Vaření v kuchyni mi chybělo, od dnešního dne je to veselejší. Hlásí se další maminky, které se s dětmi doma učí a chtějí mít trošku klid od plotny. Jsme rádi, kéž by se to rozjelo. Samozřejmě dbáme na zpřísněná hygienická opatření.“

První oběd ze školní jídelny, masové koule s rajskou omáčkou a kolínky, si odnáší i paní Pamela, která doma pečuje o postiženou dceru. Obědy tady odebírá už léta:
„Já se nezabývám vařením, je to zbytečné zdržování. Když školní jídelna nevařila, objednávala jsem si dovoz obědů odjinud. Teď jsem se ráda zase přihlásila a vítám to. Když mám volný čas, trávím ho na zahradě, tam i relaxuji a vašim posluchačům vzkazuji: Žijte ten den, který je a buďte rádi, že ho můžete prožít!“

Rozdělování roušek pro potřebné v obřadní síni železnické radnice

Železnická starostka Dana Kracíková hned na začátku vyhlášení nouzového stavu organizovala pomoc hlavně pro seniory.

„Nemáme možnost hlásit místním rozhlasem, využívali jsme proto mobilní rozhlas – SMS a emaily. Navíc jsme informovali seniory, u kterých jsme si nebyli jistí, že by si to mohli přečíst elektronickým způsobem. Když jsme jim roznášeli roušky, dávali jsme jim zároveň i informační letáky s telefonním číslem, kam se obrátit, když by potřebovali pomoc, zajistit léky a podobně. A opravdu se na nás obrátili.“

Čtěte také

V Železnici dostali část dezinfekčních přípravků od kraje, část sami koupili. Zásoby rozděloval tým lidí mj. poště, škole, zdravotnímu středisku a knihovně.

Donesli je také nejohroženějším seniorům, ale pro jistotu dezinfekci rozlévali z většího balení do originálních lahviček s rozprašovačem, aby nedošlo k záměně tekutiny a k využití jiným způsobem.

Novinkou tohoto týdne v Železnici je také distribuce knih z místní knihovny do domácností.

Na vyžádání je po předchozím vydezinfikování doručí knihovnice.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.