Odstartovala podcastová platforma Audionaut, nabídne původní český obsah

15. duben 2020

Silné příběhy, renomované české tvůrce či kvalitní zvukový design má nabídnout od 8. dubna nová podcastová platforma Audionaut. Ta odstartovala premiérou krimi série Pohřešovaná. Následně nabídne vztahovou Terapii sdílením Ester Geislerové a Josefiny Bakošové v režii Johany Ožvold. Připravuje se i biografický podcast Goťák od hudebního publicisty Pavla Klusáka. Nové volně dostupné seriály bude Audionaut přinášet prostřednictvím vlastního webu a podcastových aplikací.

S nápadem na spuštění vlastní nezávislé podcastové platformy Audionaut přišel již dříve producent Vratislav Šlajer ze společnosti Bionaut, která se zabývá výrobou hraných, animovaných a dokumentárních filmů či seriálů. Mezi nimi například seriály Svět pod hlavou, Dáma a král, celovečerní film Pouta nebo internetový seriál #martyisdead. Nyní, kdy jsou například uzavřená kina a výrazně poklesla audiovizuální výroba, se mohou lidé se svými oblíbenými tvůrci či původním českým obsahem setkávat třeba právě prostřednictvím podcastů.

„V Bionautu se snažíme propojovat tvorbu různých forem a žánrů, takže rozšířit naše porfolio o audio tvorbu nám přišlo jako krok správným směrem. V aktuální době, kdy je navíc omezeno filmové natáčení, je audio tvorba jednou z možností, jak se nezastavit a pokračovat v produkci zajímavých projektů,“ uvedl producent Vratislav Šlajer.

Čtěte také

Na Audionautu si mohou lidé poslechnout například první dva díly osmidílného seriálu Pohřešovaná režiséra Petra Hátleho, který zkoumá okolnosti jednoho z nejzáhadnějších případů novodobé kriminalistiky – dosud nevyřešeného zmizení čtrnáctileté Ivany Koškové na Liberecku. 

Následně nabídne nová podcastová platforma první díly Terapie sdílením navazující na úspěšný stejnojmenný projekt a hit sociálních sítí. V podcastové vztahové terapii moderátorky Ester a Josefina zkoumají, jak naše vztahy formuje internetová komunikace. V každém díle se aktérky zaměřují na jeden konkrétní fenomén, jako je třeba rozchod přes SMS nebo diskriminaci tělesných odlišností, takzvaný body sharing.

„Filozofií Audionautu je přistupovat k podcastové tvorbě s péčí a autorskou ambicí, která má zprostředkovat silný zážitek z poslechu. Přicházíme s propracovanými formáty a spolupracujeme s výraznými tvůrci, kteří mají zkušenost s tvorbou pro rozhlas nebo s filmovým dokumentem,“ uvedla dramaturgyně Eva Pjajčíková. Jednou z tváří Audionautu je například Brit Jensen známá jako spoluautorka první české podcastové detektivky Matematika zločinu odkrývající zákulisí českého soudnictví nebo jako autorka radiodokumentu Peklíčko o české mikulášské tradici.

autor: lukpo
Spustit audio

Související