Hlavní obsah

Opravy kopírují původní zdobení krnovského divadla

Novinky, Tomáš Gaudek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidé procházející kolem městského divadla v Krnově si jistě všimli, že ze strany ulic Mikulášské a E. F. Buriana se podél objektu počátkem dubna objevilo provizorní oplocení, za kterým dochází k opravám zdiva. Důvodem je dlouhodobé poškození soklu a zídky vlhkostí.

Foto: Tomáš Gaudek
Článek

„Sokl bude oklepán a nahrazen obkladem z kamenných desek s větranou mezerou za nimi. Kolem objektu z uvedených stran bude provedena drenáž. Zídky budou omítnuty maltou, která umožní odvětrávání vlhkosti ze zdiva,“ popisuje práce referent odboru veřejných zakázek Lubomír Stýskala.

„Konečný vzhled by se neměl příliš lišit od dosavadního. Na obklad bude použita světlá slezská žula, desky budou mít hranu s ozdobným lemem z vybroušených pásků. Jde o kopírování původního zdobení,” dodal.

Cena oprav, které by měly být hotovy ke konci srpna, činí 1 614 000 korun bez DPH. Práce má na starost opavská firma Ing. Pekárek - stavební společnost, s.r.o., a protože se jedná o kulturní památku, dohlíží na ně také zástupci památkové péče.

Město v současnosti zpracovává také projekt úpravy interiérů, který by zvýšil komfort diváků. „Počítá například s novou vzduchotechnikou, úpravou lóží a novým jevištěm. Změnilo by se také rozložení sedadel s uličkou uprostřed hlediště podle původního řešení, které by mělo zvýšit komfort diváků, ovšem na úkor počtu míst,“ upřesnil Lubomír Stýskala. V další etapě by pak mělo dojít na řešení interiéru, kdy památkáři chtějí obnovit původní vzhled, včetně akustiky.

Zatím poslední rekonstrukční práce na objektu se uskutečnily v roce 2015, kdy došlo k dokončení oprav střechy, která byla pokryta břidlicí. Tyto opravy odstartovala už o devět let dříve rekonstrukce dřevěných krovů. Z dalších významnějších úprav lze pak zmínit výstavbu výměníkové stanice s napojením na veřejný parovod náhradou za povodněmi zničenou kotelnu v roce 1997. Ještě hlouběji v minulosti, v letech 1977 až 1982, pak byly provedeny úpravy jeviště a v suterénu vznikly šatny se sociálním zařízením.

Městské divadlo bylo postaveno v letech 1927 až 1928 na podnět tehdejšího starosty Richtera. Investorem bylo město, dále finančně vypomohly také místní firmy, živnostníci i zemědělci. Projektantem byl žák Jana Kotěry z pražské uměleckoprůmyslové školy Leo Kammel, který nárožní objekt zdramatizoval ostrými štíty a klínovými motivy dekorativních výplní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám