15. 4. 2020 D.Ryl, M.Táborský, D.Šamanová

Legendy o titulu 2000: Nezničitelná Sparta!

Velikonoční pondělí 13. dubna bylo pro sparťany dvojnásobně sváteční, protože náš klub oslavil jubilejních 20 let od mistrovského titulu v sezoně 1999/2000. Hvězdami nabité mužstvo tehdy suverénně ovládlo základní část a v play-off bez jediné porážky sesadilo dominující Vsetín. „Skvělé mužstvo. Jedno z nejlepších, ve kterých jsem hrál,“ shodují se mistři z roku 2000.

Dominantní Vsetín usiloval v ročníku 1999/2000 o šestý titul v řadě, ale v Praze se mu postavil těžký soupeř. Sparta bezpečně ovládla základní část o jedenáct bodů před druhým Zlínem a třetím Vsetínem. „Na začátku sezony nám to ale moc nešlo. Po jedenáctém kole byl odvolán trenér Pavel Richter a k Františkovi Výbornému přišel Pavel Hynek. Mančaft se dal dohromady a od prosince celý tým šlapal jako jeden muž,“ prokázal skvělou paměť střelec Jiří Zelenka.

Spartu zdobil smrtící útok s hvězdami jako David Výborný, Richard Žemlička, Jaroslav Hlinka a dalšími. Týmu fungovala také pevná defenziva s vynikajícím Petrem Břízou v brance. „Měli jsme výbornou partu kluků, velké individuality,“ vzpomíná legendární útočník Jaroslav Hlinka. I on měl výrazný podíl na tom, že sparťané váleli na domácím ledě i v Evropské lize, kde se probojovali až na finálový turnaj do Lugana a v boji o zlato těsně padli s Magnitogorskem.

Rychlovky s Pardubicemi a Litvínovem, přichází Vsetín!

Do extraligového play-off už si sparťané načasovali formu parádně, když po třech zápasech smetli Pardubice i Litvínov a čekal je poslední krok – zdolat Vsetín. Sparta zvládla oba domácí zápasy, po kterých přišel čtvrtek 13. dubna 2000. Naplněný Lapač nedal sparťanům nic lacino, ale naši hokejisté se nenechali nepřátelskou atmosférou rozhodit. Bezbrankový stav vyrovnané bitvy ukončil až ve 49. minutě útočník David Výborný, který po zákroku Romana Čechmánka dorazil střelu Františka Kučery.

0
Sparta v play-off 2000 vyhrála všechny tři série po třech zápasech a pro historicky pátý titul si dokráčela bez jediné porážky.

Sparta se skvěle chytajícím Petrem Břízou těsný náskok uhájila a po sedmi letech vrátila titul zpět do Prahy. Aby toho nebylo málo, rozhodující zápas měl ještě jeden sparťanský příběh. „Hrálo se v den mých narozenin. Byla to třešnička na dortu, krásný dárek. Měli jsme vynikající tým a partu, v podstatě bez zaváhání jsme zvládli základní část i play-off, kde jsme neprohráli jediný zápas,“ usmívá se o dvacet let později Richard Žemlička.

Jeho parťák Jiří Zelenka si tak 13. duben velmi dobře pamatuje: „Samozřejmě jsem si na titul vzpomněl, protože Ríša je můj velký kamarád, který tehdy slavil 36 let. Vzpomněl jsem si na něj i na oslavu velkého titulu. Po pěti letech se nám podařilo sesadit Vsetín, o kterém se psalo všude. A my jsme se mu postavili do cesty. Dokázali jsme to, byli jsme nezničitelná Sparta!“

Útok táhl Výborný, obranu Kučera. Hvězdný tým, vzpomínají legendy

Za pravdu mu dávají také čísla. Útočník David Výborný potvrdil formu ze základní části a s jedenácti body (3+8) získal cenu pro nejproduktivnějšího hráče play-off. Na druhém místě skončil František Kučera (1+9), kterému dýchal na záda zmíněný Richard Žemlička (5+4). Všechny osobnosti se však shodnou na jednom – výborní hokejisté makali jako tým, i proto utvořili jeden z nejlepších týmů extraligové historie.

„Měli jsme luxusní mančaft. Parádní parta, všichni hráči táhli za jeden provaz. Věřili jsme si navzájem, fandili si. V týmu byla velká síla, nikdo nevynikal a nikdo nebyl náhradníkem,“ těší Zelenku. „Myslím, že jsem nikdy nehrál v lepším týmu. Získali jsme po dlouhé době titul pro Spartu a pro mě to byla jedna z nejlepších sezon, kterou jsem ve Spartě zažil,“ dává mu za pravdu Hlinka.

Do každého utkání jsem šel s tím, že nemůžeme prohrát. Takové sebevědomí jsem snad nikdy neměl. Klukům jsem po finále řekl, že lepší mužstvo už v životě trénovat nebudu.
trenér František Výborný o týmu z roku 2000

„Myslím, že období na přelomu tisíciletí bylo asi nejšťastnější nejen v mém kariérním životě, ale i v životech mých spoluhráčů. Potkali jsme se jak kvalitou, tak i lidsky. Šlo to tam ruku v ruce. Měli jsme jeden cíl a nikdo nepřemýšlel, co bude příští rok a co bylo loni,“ vzpomíná obránce Pavel Šrek.

V pevné defenzivě, která včetně play-off inkasovala jen 123 gólů (v základní část jich dostaly méně pouze Zlín a Plzeň, pozn. autor), nechyběl ani František Ptáček. „Všechno si pěkně sedlo. Mužstvo mělo dobré výsledky několik let, až to vyústilo v několik úspěchu. V roce 2001 jsme byli druzí, ale o rok později jsme znovu vyhráli. Kostra týmu byla stejná, proto jsme měli takové výsledky,“ uzavírá bývalý vynikající obránce.

MISTROVSKÝ KÁDR SPARTY V SEZONĚ 1999/2000

BRANKÁŘI: Petr BŘÍZA, Petr PŘIKRYL. OBRÁNCI: Michal SÝKORA, František KUČERA, František PTÁČEK, Pavel ŠREK, Jaroslav NEDVĚD, Ladislav BENÝŠEK, Miha REBOLJ, Martin HOLÝ. ÚTOČNÍCI: David VÝBORNÝ, Patrik MARTINEC, Martin CHABADA, Jiří ZELENKA, Jaroslav HLINKA, Richard ŽEMLIČKA, Vladimír VŮJTEK, Michal BROŠ, Václav NOVÁK, Ondřej KRATĚNA, Václav EISELT, Pavel KAŠPAŘÍK, Petr HAVELKA, Josef SLANEC - trenéři František VÝBORNÝ a Pavel HYNEK

Kapitán Kučera: Na titul a partu z roku 2000 vzpomínám rád

Vzpomněl jste si na výročí sparťanského titulu z roku 2000?
Na ČT Sport nedávno dávali celou finálovou sérii se Vsetínem, takže jsem hodně vzpomínal. Na hokej už se moc nedívám, sleduji jen mistrovství světa s olympiádou, ale tohle jsem si nenechal utéct. Byl jsem rád, že jsem to mohl znovu vidět.

Jak jste tehdy titul oslavili?
Pro ten pocit člověk hokej hraje. Když na sebe všichni hráči na ledě naskáčou, ten pocit v kabině. A pak ty oslavy, které se protáhnou klidně na tři dny. Byl to krásný pocit.

S kým jste si nejvíce rozuměl?
Celý kolektiv byl vynikající, ale třeba s Pavlem Šrekem jsem se znal od šesti let a vyrůstali jsme spolu. S Richardem Žemličkou a Jirkou Zelenkou jsme byli velcí kamarádi. Mnoho hráčů tehdy mělo skvělou formu.

Vzpomínáte na titul s bývalými sparťanskými spoluhráči i s odstupem let?
Občas se s bývalými spoluhráči scházíme a na sezonu 1999/2000 s mistrovským titulem zavzpomínáme. Vždycky se shodneme, že to byla vynikající sezona.

Ze začátku to ale příliš nevypadalo, dokonce byl po jedenáctém kole odvolaný trenér Pavel Richter, kterého nahradili František Výborný s Pavlem Hynkem.
Když se týmu nedaří, vytrácí se pohoda a hráči jsou nevrlí i nervózní. Není to ono, u nás se na začátku sezony vyměnili trenéři a od té doby to šlapalo bez problému. V šatně byla obrovská pohoda. V hokeji jsem něco zažil, ale tohle byla jedna z nejlepších sezon celé mé hokejové kariéry.

Od hokejisty s vaší sbírkou medailí a úspěchů to zní až neuvěřitelně, nemyslíte?
Byl jsem na olympiádě v Naganu, v národním týmu jsme vyhráli nějaká mistrovství světa, ale to jsou akce na deset až čtrnáct dní, kde jsou vybraní nejlepší hráči z nejlepších. Ve Spartě se tenkrát sešlo doopravdy výborný mužstvo, hodně kluků mělo během sezony skvělou formu. Byl to jeden z nejlepších týmů, ve kterých jsem se kdy pohyboval.

AKTUÁLNĚ NA HCSPARTA.CZ

Posezonní autogramiáda s hráči Sparty

Řepík: Chtěli jsme finále, ale cíl jsme nesplnili

Krejčík: Vždycky nám chyběl kousek

SPA - TRI 2:3p - Bronzová sezona skončila