Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Otevření hospod v květnu? Likvidace oboru, hlásí minipivovary. Restaurace tápou se zahrádkami

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. dubna 2020
16:05

Zavření českého restauračního trhu na tři měsíce bude mít nepříznivý dopad i na minipivovary. Majitelé je budou muset prodávat nebo zavřít. Podle prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů Jana Šuráně se tak rozhodne až 40 procent z nich. Jde podle něj o praktickou likvidaci oboru. Majitelé restaurací zase řeší přesnější pravidla pro plánované otevření venkovních částí restaurací a následně vnitřních prostor, o kterém v úterý rozhodla vláda. Postrádají je hlavně provozovatelé restaurací v Olomouci.

Samotné pivovary na tom budou podle Šuráně lépe než pivovary s restaurací, kde prodávaly své pivo. Od 25. května mohou být v provozu letní zahrádky u restaurací nebo bufetů s prodejem přes okénko. Vnitřní prostory restaurací a hospod nebo hotely a další ubytovací zařízení budou moci fungovat od 8. června.

Pivovary: Dva měsíce bez příjmu

Problémem je podle Šuráně vládní podmínka pro uvolňování zavedených opatření, aby se zdravotní situace nezhoršila. Pivovary by potřebovaly začít vařit pivo s vícetýdenním předstihem. Pokud by byl zákaz prodloužen, musely by jej vylít. „Dali nám perspektivu, že za dva měsíce. Ale kdo vydrží dva měsíce bez příjmu?“ uvedl. Dodal, že nechápe, proč vláda neotevře ani malé vesnické hospůdky, kde běžně sedí kolem deseti lidí.

Svaz zrušil jarní degustační soutěž, nebude ani festival minipivovarů na Pražském hradě, protože by na něm mohlo být maximálně 50 lidí. Ten se koná pravidelně v červnu. „Vidím to poměrně dost špatně. Někdo přežije, někdo ne. Stát vám řekne, že jste si měl udělat rezervy,“ uzavřel.

Provozovatelé restaurací řeší nejasnosti

Provozovatelé restaurací v Olomouci poukazují například na nejasnosti ohledně fungování vnitřních toalet při obnoveném provozu zahrádek či o případném povinném rozestupu hostů. Několikatýdenní uzavření provozoven se restauratéři v Olomouci stejně jako jejich kolegové v celé zemi snaží přečkat pomocí rozvozu jídel či nápojů zákazníkům. V úterý vládou schválený harmonogram postupného otevírání obchodů a restaurací považují za pomyslné světlo na konci tunelu.

Podle provozovatele olomouckých restaurací Drápal a U Mořice Františka Lorence by se mělo například vyjasnit, zda hosté po květnovém otevření venkovních posezení budou moci využívat toalety uvnitř restaurací, které jinak zůstanou pro veřejnost až do 8. června uzavřené. „Přece kvůli tomu nepůjdou domů a pak se zase nevrátí na zahrádku,“ podotkl.

Jak to bude s rozestupy?

Pravidla pro postupnou obnovu provozu restaurací zatím postrádá také podnikatel Zdenek Kortiš, který v centru Olomouce provozuje The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar. Není například jasné, zda hosté budou moci na venkovní zahrádce a poté uvnitř provozovny sedět vedle sebe nebo budou muset dodržet nějaký rozestup. „Zahrádky budou přeplněné. Zatím nevíme, jak to hodlají řešit. Nicméně aspoň víme termíny a budeme čekat na další informace,“ podotkl Kortiš.

The BLACK STUFF Irish Pub & Whisky Bar nyní zákazníkům rozváží objednané nápoje, které prodává i okénkem. „Nabídku se snažíme propagovat na sociálních sítích a myslím, že na to lidé reagují dobře,“ podotkl Kortiš, podle kterého jeho bar nouzový stav vyhlášený vládou přečká bez větší úhony. „Úplně ideální to ale není. Vše nyní dělám sám, náš personál je zatím doma,“ řekl.

Návrat do starých kolejí

Podnikatelé v gastronomii míní, že po otevření restaurací a barů se jejich provoz brzy vrátí do starých kolejí. „Sice k nám zatím nebudou jezdit zahraniční turisté, ale v Olomouci na nich až tak závislí nejsme,“ řekl Lorenc.

Podle Kortiše by po zrušení preventivních opatření mohl zesílit příliv tuzemských turistů, kteří letos nebudou vyjíždět na zahraniční dovolené. „Bude se více cestovat v rámci republiky. Olomouc je nyní docela populární destinací, takže by to mohlo pomoci,“ míní Kortiš.

Video  Hamáček o velikonočních prohřešcích Čechů: Může nás to vrátit do horších časů  - abl
Video se připravuje ...

krapotkin ( 16. dubna 2020 00:59 )

Jo, ale to brčko nesmí být z plastu, aby se na ně Gréta a její Greténi nezlobili.

naidka ( 15. dubna 2020 22:01 )

Aničko, budou pít pivo zahnutým brčkem.

anna1234 ( 15. dubna 2020 19:36 )

.. nečetla jsem článek moc pozorně, ale to budou sedět u piva na předzahrádce v roušce a pivo pít pod rouškou??????? Hospody jsou na každém roku, jestli jich pár ubude, vůbec nic se nestane. Naopak se lidem v jejich okolí jenom uleví. Kéž bychom patřili mezi ně

fejero ( 15. dubna 2020 18:47 )

Přesně tak. Pak je na druhou stranu jasné, že obdržené fin. kompenzace byly víc jak dostatečné

fejero ( 15. dubna 2020 18:45 )

Předzahrádky budou narvané ?? To budou, když hospodský nedodrží stanovené rozestupy a při polovičním naplnění kapacity nevyvěsí ceduli "Obsazeno".
Ještě nějaký jiný neřešitelný problém mají?

Kdo podniká tak, že nemá rezervy ani na dva měsíce, měl by toho z důvodu vlastní neschopnosti nechat a nemusí neustále bulet .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa