Hlavní obsah

Rychlá pomoc ČEZ podpořila Červený kříž pečující o 220 seniorů na Českobudějovicku

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O celkem 220 seniorů, z nichž třetina potřebuje vedle běžných pečovatelských služeb také odbornou ošetřovatelskou péči, se v současné době stará prakticky nepřetržitě tým Oblastního spolku Českého červeného kříže (ČČK) v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Pokorný

Sběrné místo Českého červeného kříže v českobudějovické Husově ulici.

Článek

S vědomím, že v době koronavirové krize potřebují pomoc hlavně ti, co pomáhají, proto přispěchala s rychlou finanční injekcí spolku Nadace ČEZ.

„Chtěli jsme pomoci hlavně rychle, protože čas hraje v době epidemie klíčovou roli. Grantové řízení jsme proto maximálně zjednodušili a o projektech se rozhodovalo každý den včetně víkendů on-line,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Zíková.

Energetici podpořili českobudějovický Červený kříž v rámci speciálního grantu Krizová pomoc 2020, stejně jako dalších více než 650 projektů za zhruba 30 miliónů korun. Jednorázovou rychlou podporu ve výši až 50 tisíc korun bylo možné uplatnit v podstatě na cokoli, co souvisí s bojem proti onemocnění COVID-19.

„Nadace ČEZ nám pomohla především tím, že pomohla rychle. Naše agentura domácí péče Alice pomáhá nejohroženější skupině obyvatel. Abychom ochránili své klienty, museli jsme okamžitě chránit před nákazou také veškerý náš personál, pečovatelky, zdravotní sestry a všechny dobrovolníky, kteří jsou naší nedílnou součástí,“ konstatovala ekonomka Oblastního spolku ČČK v Českých Budějovicích Marta Sovová.

Z nadačního příspěvku nakoupil spolek například rukavice, rozprašovače, desinfekci, hygienické a úklidové prostředky pro sociálně slabé seniory, teploměry a podobně. Část využil také na úhradu nákladů na tisk a distribuci informačních materiálů pro seniory, dopravu dobrovolníků, pohonné hmoty atd.

Podle Marty Sovové bylo v první fázi nutné především udržet seniory a zdravotně postižené doma, zajistit jim potřebné ochranné prostředky a často, především pro osamělé klienty i psychosociální pomoc. „V této oblasti jsou nesmírně důležití právě dobrovolníci, kteří těmto lidem dělají společnost a psychicky je posilují, v rámci programu Povídej si se mnou, ať vím, že nejsem sám,“ dodala Sovová.

Do práce spolku se mezi jinými po skončení školní on-line výuky pravidelně zapojují jako dobrovolnice například Karolina Bodláková, studentka Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, a Antonie Nýdlová ze zdejší Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické. Obě členky mládeže ČČK.

„Jsme tam, kde je potřeba. Třeba dnes na příjmu a evidenci ochranných roušek, které vybíráme, evidujeme, necháváme desinfikovat, balíme a připravujeme k distribuci,“ okomentovala svou práci Karolina. „Jsme rády užitečné,“ doplnila jí mladší kolegyně.

V rámci projektu Bezpečná rouška už Český červený kříž rozdal potřebným na jihu Čech více než čtyři tisíce ochranných roušek. „Každý z nás má někoho, kdo je pro ně důležitý. A my, protože děláme tuto práci v organizaci s tradicí pomoci každému, kdo ji potřebuje, jich máme 220. Děkujeme proto všem, kteří nám pomáhají pomáhat,“ zdůraznila Marta Sovová.

Český červený kříž (ČČK) je národní společností hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Jedná se o největší celosvětově působící humanitární organizaci. V ČR má bezmála 17 tisíc členů.

Reklama

Výběr článků

Načítám