15. 4. 2020

S lupou do historie: Hemlock Grove

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Hemlock Grove 1×01: Jellyfish in the Sky?

plakát

Základní údaje

Název Hemlock Grove
Žánr Drama, Horor, SciFi, Thriller, Upírský
Stanice Netflix
Vysílání 2013–2015
Počet sérií 3
Premiéra 19. 4. 2013
Délka pilotu 45 minut

O čem to je?

Ve městě Hemlock Grove je poblíž bývalé ocelárny rodiny Godfreyů nalezena brutálně zavražděná mladá dívka. Kvůli stupňujícím se pomluvám se dva podezřelí z jejího zabití – Peter Rumancek, sedmnáctiletý romský nevzdělanec, o kterém se proslýchá, že je vlkodlak, a Roman, dědic majetku Godfreyů – rozhodnou najít vraha sami.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Je příjemné jít pro změnu do pilotu s úplnou nevědomostí, sranda je, že stačí jediná scéna a už tuším, o co jde. I když ono u těch upírských/vlko­dlačích kousků to asi není až tak nezvyklé. Každopádně tady nám Netflix přináší mix všeho možného, strašně propleteného s rozuzlením asi až na úplném konci.

Obsazení asi nemohlo být lepší, jednak jde na první pohled poznat, s kým máme co do činění, ale taky jsou díky němu postavy uvěřitelné. Samozřejmě nesmím zapomenout vyzvednout Famke Janssen, která mi učarovala jako Eve Rothlow a tady je taky super. A ještě k postavám, zklamala mě Shelley, já jsem čekal něco velkého už v pilotu, nějaké posednutí (to ten mobil na krku v kombinaci se svítícím obličejem), ale takto je to takové „co se tady děje,“ ale bez většího zájmu.

Příběh je rozehraný hezky, možná lekačky nemusely být tak natahované, protože pak člověk čeká, co přijde. Přijde mi, že jde trochu vidět rozdíl Netflix 2013 a Netflix posledních let, ale krev a hnusy jsou tu snad stejné jako dnes.

Zase až tak extra mě nelákají žádné záhady z příběhu, působí to trochu moc nuceně, aby se nad tím divák zamýšlel, ale až v návaznosti na nátlak seriálu. Ale jsou tu i věci, které nalákat dokáží a působí dost zajímavě i do budoucna.

Vzhledem k tomu, že se nejedná o klasické pojetí fantasy příběhů, tak pilot působí dobře. Sice nevím, jestli by se mi chtělo sledovat, která posle popisu vznikne, jak se snaží najít skutečného vraha, ale třeba ta rozdílnost a nějaké vnitřní boje tomu dodají šťávu.

  • Famke Janssen
  • zajímavý mix
  • zabité napětí
  • upozorňování na záhady
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Dlouhou dobu už jsem si říkal, že bych se na tento seriál mohl podívat. Obsazení není špatné a temnější atmosféru mám rád. Sice jsem jí už poslední dobou trochu přehlcen, ale i tak. Z pilotu mám ale takový pocit, že tam bude přimícháno i nějaké to teenage drama, což doufám, že nebude až tak otravné.

Co se jedná o příběh, tak ten zatím vypadá zajímavě a mysteriózně. Jen mě zase vytáčí američtí teenageři, kteří rozhodně jako teenageři nevypadají, kromě toho i obsazení jednoho etnika mi přijde spěšné, popravdě vypadá hlavní hrdina jako další seriálový představitel stejného etnika z Midnight, Texas… takhle to etnikum nevypadá, takže tady si budu opodstatněně stěžovat na whitewashing. Krom toho je teda to obsazení fajn.

K seriálu se rozhodně v blízké budoucnosti vrátím, bohužel to musím odložit díky tomu, že jsem právě začal sledovat Penny Dreadful a chci to stihnou ještě před premiérou spin-offu s podtitulem „City of Angels“.

  • temnější atmosféra
  • záhadné
  • whitewashing
70 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Micuda98

Micuda98

Jak už jsem si ve zprávách dopisoval soukromě s jesmotem, když obsadí do role cikána modrookého...
před 4 roky
Alias

Alias

Aha, ja že všeobecne ako to teraz fičí. No to je celkovo pohľad Američanov. Už roky vo filmoch a...
před 4 roky
Alias

Alias

Tu si to presne vystihol, ako mýtické bytosti z rozprávok a povestí a bájí. Ako som písal, že ich...
před 4 roky
Další články k tématu