instagram @kitchenettehome

Salát s fazolkami a vejcem

Salát s fazolkami a vejcem

Říkala jsme si, že by vás v tomto jarním a povelikonočním období mohla potěšit inspirace na lehký salát, který vám odlehčí jídelníček po těch všech mazancích a beráncích a také třeba pomůže zpracovat vejce natvrdo od Velikonoc. Za mě osobně je tahle kombinace povedená a všem u nás moc chutnal, tak ho taky vyzkoušejte.

Jinak si myslím, že takový salát si můžete udělat kdykoli v průběhu roku. Nás doma moc baví takto odlehčené obědy a dá se skvěle zařadit do hlavních jídel ve vegetariánském menu. Taky bude fungovat dobře jako oběd do krabičky, když dresink necháte stranou ve skleničce. I tento recept jsem připravovala před pár měsíci a vyšel v jarním vydání časopisu Gusto.

Ještě vám sem přidám tip ze včerejšího receptu na Devil Egg a to jak uvařit vejce, aby se dobře loupala.
Vejce přímo z lednice dejte už do vroucí vody. Ano, možná vám jedno nebo dvě vejce praskne, ale ta ostatní vydrží a je myslím si malá daň za bezproblémově se loupající vejce. Díky teplotnímu šoku se jejich skořápka pěkně odchýlí od bílkoviny a loupání bude jedna radost.
Ale pozor, teplotní šok vejcím naordinujte ještě jednou. Až budou uvařená, tak jak je chcete, ponořte je do ledové koupele. Já tyto vařila 12 minut. Jakmile jsou dokonale vychlazená, můžete je oloupat a uvidíte, že to půjde samo.

20 minut - 4 porce
Salát s fazolkami a vejcem

Ingredience

  • 4 salátky little gem (případně špenát, rukola, polníček, salát zahradní, …)

  • 1/4 malého červeného zelí, pokrájeného na nudličky

  • 16 malých brambůrek grenaille

  • 150 g zelených fazolových lusků

  • 1 šalotka, pokrájená na tenké plátky

  • 4 vejce uvařená natvrdo, pokrájená na plátky

  • (4 nakládané artyčoky)

  • (kopr na ozdobu)

  • (hodily by se sem krásně i kyselé rybičky)

Na dresink:

  • 1 lžíce hrubozrnné hořčice

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje

  • 2 lžíce jablečného octa

  • 2 lžíce javorového oleje

  • mořská sůl podle chuti

Salát s fazolkami a vejcem

Postup

1.

Do silně osolené vroucí vody dejte vařit omyté brambory. Když budou už téměř hotové, přidejte na posledních pár minut varu i omyté a odstopkované zelené fazoly. Pokud si připravíte ledovou lázeň, fazolky si po uvaření a prudkém zchlazení zachovají více barvy i vitamínů.

2.

Připravte si také dresink smícháním všech uvedených ingrediencí a do mísy i zbylou čerstvou zeleninu. Salát omyjte a natrhejte na menší kousky, přidejte tenké nudličky zelí pro barvu i křupavou texturu, šalotku na jemné plátky a na závěr uvařené a lehce vychladlé brambory a fazolky. Vše zalijte dresinkem, lehce promíchejte a navrch ještě přidejte vajíčka a artyčoky a trochu kopru. (Artyčoky nejsou nutné, ale měla jsem je zrovna v lednici a svou kyselostí se do salátu skvěle hodí. Pak jako tip také doplňuji, že pro nevegetariánskou vezi by se do sálátu ještě pěkně hodily kyselé rybičky.)

Salát s fazolkami a vejcem
Salát s fazolkami a vejcem
Salát s fazolkami a vejcem
Salát s fazolkami a vejcem
Newsletter