Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vojtěchovy drahé kšefty: Respirátory za miliardu koupilo ministerstvo přes firmu bez zaměstnanců

Aktualizováno -
16. dubna 2020
19:15
Autor: sab, dp - 
15. dubna 2020
12:15

Respirátory, které nakupuje z Číny ministerstvo zdravotnictví, jsou víc než jedenkrát dražší než ty, co tam nakupuje ministerstvo vnitra. Šéf zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) argumentuje tím, že jsou podle testů, které si nechal udělat, jeho masky kvalitnější. To ale státní Výzkumný ústav bezpečnosti práce nepotvrdil. Teď se ukázalo, že obchody Vojtěchovi zprostředkovává malá firma z Lanškrouna, která prakticky v minulosti vůbec nefungovala. Nemá zaměstnance, dosud neměla ani žádné výdaje a příjmy, nyní její majitel ale díky kšeftům s ministerstvem inkasuje miliony, informuje server Seznamzprávy.cz.  dODAVATEL KRIZIKU ODMÍTL.

V Česku je nedostatek respirátorů prakticky od začátku krize způsobené koronavirem. Nejprve ve skladech Správy státních hmotných rezerv bylo 10 tisíc respirátorů. Ty tam ležely od roku 2006 a žádný další ministr si o nějaké navíc za 14 let neřekl, protože epidemii podobnou té současné nikdo nepředpokládal. A tak pak respirátory došly téměř okamžitě.

Řadu jich podle dřívější zprávy BIS na začátku roku z Česka vykoupila také čínská ambasáda. Kontrarozvědka o tom informovala vládu v březnu, to už ale bylo pozdě a respirátory se začaly nakupovat v Číně. Od té doby do Česka míří letadla s tunami ochranných materiálů.

Některé platí ministerstvo vnitra a jiné se nakupují za peníze ministerstva zdravotnictví. Právě resortu Adama Vojtěcha (za ANO) zprostředkovává obchod s Čínou firma LA Factory z Lanškrouna.

Od poloviny března si u této firmy resort objednal respirátory za více než 1,2 miliardy korun. Poslední objednávku uskutečnil minulý čtvrtek. Za šest milionů medicínských masek stát, potažmo ministerstvo zdravotnictví, zaplatí téměř tři čtvrtě miliardy. Firma je tak jedním z největších dodavatelů medicínského materiálu pro ministerstvo zdravotnictví od vypuknutí pandemie koronaviru.

Firma nemá zkušenosti ani lidi

Přitom respirátory, roušky a jiný ochranný zdravotnický materiál jsou něčím, s čím firma v minulosti neměla vůbec žádné zkušenosti. Podle děkana Fakulty financí a účetnictví Vysoké školy ekonomické v Praze Ladislava Mejzlíka je firma LA Factory prázdná.

„Jen jakási připravená schránka,“ řekl děkan pro server Seznam Zprávy, který na celou kauzu upozornil. „Nevykazuje vůbec žádnou činnost. Nemá žádné náklady, žádné výnosy a podle přílohy zveřejněné za rok 2018 neměla ani žádné zaměstnance,“ popsal.

Co vlastně firma v minulosti dělala, není tak úplně jasné. Účetní uzávěrky z let 2017 a 2018 ukazují jen jediný finanční pohyb. Tím byla pohledávka za nesplacený základní kapitál Radka Švece, bývalého spolumajitele rodinné firmy Wendell Electronics, která montuje a prodává elektroniku. Radek Švec je nyní majitelem právě firmy LA Factory.

„Zaprvé nerozumím tomu, proč ministerstvo zdravotnictví nenakupuje čínské respirátory od čínských výrobců. A za druhé, když už tam nemají kontakty na výrobce nebo s Čínou neumí zařídit zahraniční transakci, proč byznys zprostředkovává malá lanškrounská firma se stotisícovým nesplaceným kapitálem?“ ptá se tedy s podivem pro Seznam Zprávy ekonom Ladislav Mejzlík.

„Nikoho tam neznám,“ tvrdí majitel

Radek Švec nejprve popsal, jak se se svojí „prázdnou“ firmou dostal k takovým kšeftům. „Vzniklo to někdy v polovině března. Viděl jsem tu nemohoucnost. Všichni si stěžovali, že nemohou nic sehnat, koupit a dovézt. Že je nedostatek všeho. My v Číně nakupujeme elektronické součástky už patnáct let, tak jsem se rozhodl pomoci,“ popsal Seznam Zprávám.

Medicínské masky nakonec sehnal přes šéfa firmy Hongkong Bliss International Group. Nabídku prý pak donesl na ministerstvo. „Já tam nikoho neznám, ale nakonec jsem se dostal na krizový štáb, který sedí rovnou u vrátnice. Tam jsem absolvoval kolečko vysvětlování, co, proč a jak. A nakonec jsme si plácli,“ uzavřel Švec.

Když s ním novináři mluvili, přiznal také, kolik si na obchodu vydělá. „Dobře, tak marži mám do dvaceti procent a zisk něco mezi šesti až osmi procenty,“ řekl Švec. V té době šlo o zakázku na 1 056 000 kusů medicínských masek za bezmála 155 milionů korun. Jeho zisk tak činil minimálně devět milionů.

Pak ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo, že u něj nakoupilo zboží minimálně za 1,2 miliardy korun. To už se ale lanškrounský podnikatel odmlčel a na novinářské dotazy přestal odpovídat.

Drahé respirátory s pochybnou kvalitou

Server se už v minulosti věnoval srovnání respirátorů, které kupuje Vojtěchovo ministerstvo s těmi, které kupuje z Číny resort vnitra pod vedením vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD). Nejen, že materiál pro ministerstvo zdravotnictví je násobně dražší, je údajně i méně kvalitní.

Ministerstvo zdravotnictví české zprostředkovatelské firmě LA Factory zaplatilo za jeden respirátor 170 korun. Ten se stejným označením koupilo ministerstvo vnitra od čínského výrobce za 80 korun. Konkrétně jde o typy s čínskou certifikací GB19083, kterou český Výzkumný ústav bezpečnosti práce vyhodnotil jako FFP2.

S tím závěrem ale ministr Vojtěch nesouhlasil a nechal test hodnotit u jiné společnosti. Podle té jsou „jeho“ respirátory na úrovni těch s označením FFP3. Vojtěch tak argumentoval, že je maska dražší kvůli vyšší kvalitě.

„Ten první test byl proveden s výsledkem 98,92, to znamená, ano, formálně jde o FFP2, ale v řádu 0,08 %, jsme tedy přesvědčeni o tom, že tuto masku lze považovat za FFP3 standard. U toho druhého testu to vyšlo, že výsledky jsou kolem 99 % i výše,“ řekl tenkrát.

Mluvčí resortu zdravotnictví Gabriela Štěpányová upozorňuje, že vždy požadují českými či mezinárodními normami stanovené certifikáty deklarující kvalitu produktu, prohlášení o shodě, technické popisy produktu, dodržení stanoveného objemu dodávek a také dohodnutých termínů.

„Bez předložení platných certifikátů objednávky neuzavíráme a každý produkt zasíláme na testy do Výzkumného ústavu bezpečnosti práce. Je pro nás klíčové pro české zdravotnictví zajistit v krátkém čase dodávky potřebných ochranných pomůcek vysoké kvality a za adekvátní cenu,“ napsala Blesku.

„A to firma La Factory splnila, proto jsme u ní několikrát materiál objednali. V případech, kdy nebyla schopna dodržet termíny, jsme objednávku stornovali,“ dodala.

Ministerstvo zdůraznilo rychlost dodávky

„Několik novinářů se přes noc stalo odborníky na procurement. Ochranné pomůcky od společnosti La Factory? Do 3 dnů od objednání. Zboží, které tehdy nebylo k sehnání,“ uvedl na twitteru Marek Brosche ze strategického nákupu ministerstva zdravotnictví.

„První várka šla do domovů důchodců. Cena 6,8 USD byla poplatná aktuální poptávce na trhu a rychlosti dodání. Novináři zpochybňovali filtrační efektivitu, která na prvním jednom vzorku byla 98,92 %. Test jsme provedli znovu na více vzorcích ve VÚBP a vykazoval 99,35 %,“ dodal Brosche a pokračoval ve výčtu: „Následně jsme se domluvili na vytvoření rámcové dohody na dodávky cca 1 mil. ks/týden po dobu 6 týdnů. Cenu se nám podařilo stlačit včetně dopravy na 4,97 USD. Respirátory byly v dalších dodávkách určené pro lékaře a sestry v první linii, kteří dostali jedny z nejkvalitnějších respirátorů na trhu.“

Podobnými slovy resort hájí i jeho mluvčí. Na začátku epidemie se podle ní jednalo o jedinou společnost, která byla schopna zajistit dodávky respirátorů nejvyšší úrovně ochrany, tedy filtrační propustnosti na úrovni FFP3 ve vysokém množství.

„Společnost doložila certifikáty kvality a pravosti zboží a MZ respirátory otestovala ve Výzkumném ústavu bezpečnosti práce, který potvrdil jejich vysokou účinnost. Vzhledem k tomu, že v té době byly tyto respirátory na celosvětovém trhu vysoce nedostatkové, odpovídala tomu také jejich cena. V současné době jsou ceny těchto vysoce ochranných respirátorů významně nižší,“ sdělila Blesku Štěpanyová.

Dodavatel zmínil záchranu životů

Jednatel a majitel firmy LA Factory Radek Švec ve svém vyjádření obvinění odmítl. Označil je za účelová a nepravdivá. Brání se tím, že dal k dispozici své obchodní zkušenosti a know-how které budoval mnoho let. Připomíná také, že respirátory sehnal do tří dnů.

„Jistě i díky této zásilce byly zachráněny lidské životy a zabrzdilo se nekontrolované šíření pandemie. Nečekal jsem za to veřejnou chválu, ale nečekal jsem ani mediální štvanici sebe, svých firem a ministerstva zdravotnictví,“ píše dodavatel.

Zmínil také, že nákupy do Evropy a Česka v té době kolabovaly a jeho ceny byly stejné jako ty, za které nakupovaly jiné stáy. Odmítá také kritiku toho, že k realizaci obchodu byla použitá „prázdná“ firma. „Ta firma je řádně registrována v České republice, má transparentního vlastníka a nyní probíhají jejím prostřednictvím pouze a jen čínské nákupy ochranných pomůcek,“ dodává s tím, že vzniklé hysterii nerozumí.

Na závěr také ve vyjádření píše, že jím dodávané respirátory mají nejvyšší kvalitu a on sám se nechce stát nástrojem obchodního, mocenského a politického boje.

Jirik-ta ( 16. dubna 2020 20:02 )

++++­++++++­++++++­+++++1

alenotakno ( 16. dubna 2020 20:01 )

kují v kovárně kopí a pak tě s ním propichnou jak holuba, blbe

Jirik-ta ( 16. dubna 2020 20:01 )

Za komunistů bylo lépe.

hejpockej ( 15. dubna 2020 23:48 )

takze s nami pekne vyje bal, my trpime a on si mezitim nahrabal

hejpockej ( 15. dubna 2020 23:45 )

chytrej, jeste nez ho vykopnou si stacil nakrast. Hezky preprat penize pres "neznamou" firmu, dostat tucnou provizy, mozna i od Cinanu, tam to taky jiste slo pres par "firem". Ted se bude jako nekolik let vysetrovat, pak nebudou dukazy a vse se smete pod koberec, a Vojtech si koupi vilu na Floride a s tucnym kontem bude vysmatej do konce zivota. Takze zatimco zdravotni personal tu obetuje zivoty, diky neschopnosti tohodle blbce, a zivnostnici jsou na pokraji krachu, nahore vesele kradou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa