Duben

Speciál: Bonusová sekce filmu Pacific Rim: Povstání

Vydáno dne 16.04.2020
Je libo nahlédnout pod pokličku tohoto výborného „monstrózního“ bijáku? 

 










 

Ještě předtím, než přistoupíme k samotné bonusové sekci, si napíšeme, že film jsme si rozebrali TADY a že na začátku disku se objevuje trailer na Jurský svět: Zánik říše, a také upoutávka na Universal Parks & Resorts, tedy takovou tu zábavní atrakci, která je kupříkladu v Hollywoodu nebo v Orlandu na Floridě. Ale teď už k VYNECHANÝM SCÉNÁM (s volitelným komentářem režiséra Stevena S. DeKnighta). Najdeme jich tady osm, leč pouze jedna by se bývala dobře vyjímala, třebaže střihová skladba kinoverze je takhle velmi precizní. Jde v ní o takový ten vcelku typický sci-fi element, kdy se bude vědecky/patologicky zkoumat neznámá bytost z vnějšího vesmíru. I bez DJ Jamese Gunna, jaký si střihnul cameo v jiné vystřižené scéně, jsme se správně obešli.

V HALL OF HEROES (SÍNI HRDINŮ) nám John Boyega v obležení Jaegerů všechny ve zběsilém tempu představí. Proč je nejlepší Gipsy Avenger? Čím vyniká Bracer Phoenix? Jaké přednosti má Guardian Bravo? Proč je Saber Athena tak cool? Vše se dozvíme. BRIDGE TO UPRISING neboli „CESTA K POVSTÁNÍ“ svedla dohromady mezinárodní obsazení. Poprvé připomene, že deset roků zpátky byla ucpána trhlina, kterou na Zemi proudila monstra zvaná Kaiju. Paměť nám bude osvěžena i v případě významu pojmu ‚drifting‘, čili „spojení myslí“. A jak tvůrci podotknou, po jedničce bylo na čem stavět (a taky rozhodně bylo co rozvinout a co vylepšit). THE UNDERWORLD OF UPRISING se zaměřuje na fakt, že ti nejdůležitější hrdinové, tj. Jake a Amara, se z počátku živili kradením náhradních dílů, protože některá města se po válce monster („To defeat monsters, we created monsters“) ještě z té devastace nevzpamatovala. On i ona se museli po individuálních akcích naučit spolupracovat s ostatními. Trochu klišé, ale v Pacific Rim: Povstání funguje.

BECOMING CADETS (Proměna v kadety) představí tu mezinárodní omladinu, která má vstát a zachránit svět. Všichni byli bezva kamarádi i mimo natáčení, všichni hodně trénovali (nejen představitelka Amary Cailee Spaeny dělala některé náročnější kaskadérské kousky sama), všichni se podepsali pod to, jak to dopadlo. UNEXPECTED VILLAIN = NEČEKANÝ PADOUCH. Záporácký vědec Newt se pomátnul, když začal driftovat z Kaiju, což není dobré. Tak jako není dobré pojídat maso mimozemšťanů a myslet si, že nám dodá vznešenou sílu – viz Nigerijci v District 9 … Ale to jsem trochu odbočil. Vedle Newta se tady objevuje taky Gottlieb, který je jeho pravým opakem, ale přesto jsou kamarádi.

 










 

NEXT LEVEL JAEGERS aneb JEAGERY NOVÉ GENERACE jsou jak robustní, tak hbití. Borci z ILM i režisér nám přiblíží tvorbu vizuálních efektů, které se pohybují na absolutní špičce. Trochu zamrzí, že tohle video není delší, než těch obvyklých 3-5 minutek. I AM SCRAPPER je opět kratičký dokument věnovaný maličkému dvanáctimetrovému (ostatní mají 80 metrů) Jaegerovi, kterého si postavila sama Amara a který má místo bot autíčka z autodromu. Současně se umí sbalit do kuličky pro rychlejší pohyb. A k tomu všemu odráží osobnost své stvořitelky, která tedy už tak malá zvládá velké věci.

GOING MEGA se soustředí na tři Kaiju – Hakuju, Shrikettorna a Raijina, kteří se dokážou sestavit v jednoho Mega-Kaiju. Správně bude poznamenáno, že by se jednalo o cool akční figurku. V SECRETS OF SHAO se do popředí dostává tato korporace, jejíž úmysly byly na samém prvopočátku možná šlechetné, ale její zakladatelka Shao Liwen pravděpodobně něco tají. Co také čekat od osoby, která radši technologie než lidi? MAKO RETURNS nám připomíná, že si Rinko Kikuchi (která neumí anglicky) zopakovala svoji postavu, jelikož režisér chtěl víc silných ženských hrdinek. AUDIOKOMENTÁŘ v podání Stevena S. DeKnighta by měl stát za zhlédnutí, resp. poslechnutí. Protože se tohoto projektu ujal s naprosto jasnou vizí, takže vůbec není znát, že jde o celovečerní debut. Pacific Rim: Povstání opravdu nepůsobí jako pokračování jedničky, což je jedině dobře.  

FOTO: CinemArt
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Nový svět

Terrence Malick se ve své tvorbě vrátil i do vzdálenější minulosti, ovšem tahle výprava na začátek... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz