Hlavní obsah

Cvičení doma 2.0: Pořiďte si praktické a skladné nářadí!

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Foto: Gorodenkoff, Shutterstock.com

Reklama

Uzavření fitcenter a omezování pohybu venku mnoho lidí přimělo začít se věnovat aktivnímu pohybu doma. Zatímco někteří si tak v minulých týdnech jen potvrdili, že cvičení doma není nic pro ně, jiní naopak objevili jeho velké přednosti. Patříte do druhé skupiny? Pak je na čase si své domácí fitko trochu vybavit!

Článek

Posilovny, bazény, jógová studia jsou zavřené už více než měsíc. Aktivní cvičenci tak přešli na sportování v alternativním prostředí, nejčastěji jednoduše doma. To má jistě svá pro i proti. U někoho převažují negativa (malé prostory, nemůžete skákat, jak se vám zlíbí, stále vás někdo vyrušuje), proto už s napětím vyčkává, až se jeho oblíbené fitcentrum otevře. Jiní naopak začali vidět více ty pozitivní stránky.

Pokud patříte mezi ty, které cvičení doma začalo bavit, možná vás napadlo, že by to chtělo lepší výbavu. Nářadí a doplňky na domácí cvičení určitě nemusí stát majlant, ani zabrat půlku místnosti. Základní výbava, kterou jsme níže seřadili po jednotlivých pomůckách dle priority, se vám vejde na jednu polici ve skříni!

Podložka

Kdybyste si měli pořídit jen jednu jedinou pomůcku ke cvičení, pak bude vaše volba jasná. Bez nářadí se dá cvičit, cviků s vlastní vahou existuje mnoho, chybí-li vám však podložka, budete narážet na příkoří v podobě otlačených kolen, obratlích páteře a podobně.

Když budete vybírat podložku, měli byste zohlednit typ vašeho cvičení i povrchy u vás doma – na plovoucí podlahu to bude chtít protiskluzovou podložku, pokud máte všude koberce, tolik to řešit nemusíte. Univerzální variantou je silnější a měkká podložka pro štíhlé lidi, přilnavá tenčí podložka pro silnější postavy.

Činky

Pokud si řeknete, že si chcete pořídit maximálně dvě cvičební pomůcky, pak vám k podložce nepochybně doporučíme jednoruční činky o váze od jednoho kila do čtyř kil (myšleno pro ženy). Konkrétní hmotnost činek závisí na individuálních možnostech jedince i na typu cvičení.

Pokud už nejste úplná začátečnice a toužíte mít krásně vyrýsované paže a ramena, pořiďte si dvě jednoruční činky po třech kilech. Pokud chcete činky jen jako doplněk ke kardio cvičení, zvolte nižší váhu, například kilo či dvě.

Foto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Pokročilejší volí těžší činky. Správným cvičením krásně vyrýsují pažeFoto: ORION PRODUCTION, Shutterstock.com

Posilovací gumy

Gumové pásy mají velký význam jak pro posilování, tak pro zdravotní cvičení. Takzvané expandéry pořídíte v různých stupních tuhosti, nejčastěji seženete sady, které obsahují více variant. „Můžete je využít na cvičení mobility, strečink nebo na izolovaná posilovací cvičení. Mají uplatnění i v rehabilitaci. Velkou výhodou při cvičení s gumou je, že udržuje konstantní svalové napětí, tudíž svaly jsou nuceny pracovat v každé fázi pohybu,“ popisuje trenérka Radka Vandasová.

Masážní válec

Podobně jako posilovací gumy, i masážní válec využijete jak při posilování, tak při rehabilitaci. Druhé jmenované je ovšem v tomto případě častější. Pěnový válec, který má na povrchu malé výstupky, využijete při masáži namožených svalových partií nebo při jógových ásanách i posilování – například středu těla.

Foto: fotoliza, Shutterstock.com

Válec vás skvěle prokrví a jemná masáž rozhýbe i lymfuFoto: fotoliza, Shutterstock.com

Kettlebell

Kettlebell působí jako taková drsná cvičební pomůcka – přeci jen se jedná o železnou kouli s velkých úchopem. Je vhodná pro muže i ženy a dá se s ní každý trénink pěkně zpestřit. „Cvičení s kettlebellem, na rozdíl od posilování s klasickými činkami, kde probíhá pohyb především nahoru a dolů, umožňuje více rozmanitějších pohybů, které jsou mnohem bližší těm reálným. Navíc vás donutí zapojovat vnitřní stabilizační systém a další svalové skupiny, které byste při klasickém cvičení těžko zapojovali,“ říká Vít Schlesinger, odborník na stravu a motivaci vrcholových sportovců. Na internetu najdete spoustu zajímavých sestav.

Jak cvičit doma? Začněte například krátkým, avšak náročným tréninkem HIIT!

Reklama

Načítám