Příběh českého hitu: Kryštof - Zůstaň tu se mnou

Vydáno 16.04.2020 | autor: Alena Kaňová

Skladbu Zůstaň tu se mnou umístili Kryštof na výběrovku svých největších hitů 25 - a to ještě předtím, než se hitem stala. Kapela ji v New Yorku nahrávala s producentem Yaronem Fuchsem, který se podílel i na předešlých albech Inzerát a Srdcebeat. Nejenže se píseň původně psaná pro film na dlouhé týdny stala nejhranější v rádiích, navíc také v doprovodu velkolepého ohňostroje završovala koncerty havířovské skupiny na strahovském fotbalovém stadionu.

Příběh českého hitu: Kryštof - Zůstaň tu se mnou Příběh českého hitu: Kryštof - Zůstaň tu se mnou

Už v době svého vzniku měla srdceryvná balada všechny předpoklady stát se hitem - již na první poslech zalézá pod kůži, během refrénu graduje a nechybí jí ani smysluplný text, kterých je u nás stále velký nedostatek. Krajčo ji napsal na základě scénáře k připravovanému filmu své ženy Karin Babinské. Ta ale nakonec místo filmu napsala román Za sny:

"Představoval si Marlu, jak leží na operačním sále a to poslední, co vidí těsně předtím, než ji uspí, je rozpitá záře operačních světel a lékaři v bílých pláštích. Dal by teď všechno na světě, aby tam mohl být s ní. Venku svítilo slunce, a dokonce se mu zdálo, že zaslechl i ptačí zpěv. Na prosklené budově protějšího oddělení zahlédl plošinu s myčem oken. Světelný odraz paprsků mu blýskl do očí tak silně, až je musel zavřít. V hlavě mu zněla slova písně linoucí se z rádia. Jako prosba. Jako modlitba.

Celý den,
celou noc
jsem mu psal,
že to nedopustím,
…"

TOP 6 videoklipů týdne: Kryštof baví novou choreografií, Adam Mišík navázal na Sníh novinkou Plamen

K singu posléze vznikl i klip pod režijním vedením Babinské. Pro černobílý vizuál byly vybrány dvě lokace - vrakoviště v Berouně a vrcholek v Modřince, který se nachází jen kousek od Prahy. Video je ve své podstatě jednoduché, stojí hlavně na emocích, které vyjadřuje sám Richard Krajčo.



"V klipu jsem nechtěla prozrazovat přesný děj příběhu, nechala jsem se tedy jen volně inspirovat emocemi, které jsou v něm obsažené,"
 říká autorka knihy. 

Původně plánovaný film dosud nevznikl. Podle slov Karin byla role Maxe vždycky psaná pro jejího manžela. Zpěvák se objevil i v ilustracích knihy. "S tím příběhem žiji od první chvíle, kdy ho Karin začala psát. Tu knížku v podstatě znám nazpaměť - od začátku do konce a zase zpátky," přiznává Richard Krajčo.

Čtvrteční Colours Of Ostrava: Na hlavním pódiu zářili Kryštof nebo Rag'N'Bone Man, na malé scéně bavili The Atavists

O co vlastně příběh vypráví? Hlavní hrdina Max žije v Holandsku a má zdánlivě všechno - lukrativní pracovní místo v úspěšné firmě, luxusní dům a dostatek peněz. Něco hlubšího však postrádá a prázdno vlastní existence ho dožene až na samé dno. Pak se ale stane něco, co ho ze dna dostane nahoru. Náhodné setkání s krajankou z Čech Marlou. Maxovi právě tohle zcela změní život. Společně se vydávají na cestu bez cíle. Za sny…

A jejich snová cesta vyústila právě v tuto nadmíru úspěšnou skladbu Zůstaň tu se mnou.

text: Alena Kaňová

Témata: Kryštof, Richard Krajčo, Karin Babinská, Zůstaň tu se mnou, Za sny

zavřít