O mistra ČR v alpském lyžování se letos jede na mobilu. Virtuálního šampionátu se účastní i Eva Samková

Filip HouskaFilip Houska

Eva Samkova

Foto: Jan Kasl/Red Bull

I česká snowboardcrossařka Eva Samková se virtuálního mistrovství v lyžování účastní

0Zobrazit komentáře

Sportovní událostí mají kvůli koronaviru utrum, což ale neznamená, že se nemohou pořádat. Sice nejsou opravdové a neschází se na ně davy fanoušků, ale využívají se k nim hry a internet. Na trend virtuálních závodů totiž nasedá i tuzemský Svaz lyžařů, který své tradiční Mistrovství ČR v alpském lyžování přesouvá na telefony, kde se o titul utkají i velká tuzemská sportovní jména včetně snowboardové královny Evy Samková. Účastnit se ale může naprosto každý.

Poslední týdny světu jasně ukazují, jak silné a masové mohou být virtuální technologie. Adaptace se týká řady odvětví, gaming nevyjímaje. Právě hraní her nyní nabírá na ohromném tempu, a to zejména díky tomu, že do nich překlápí své soutěže a závody prestižní organizace. Skvělým příkladem mohou být Velké ceny Formule 1, které se odjíždí v počítačové hře F1 2019, přičemž ani takové NBA spolu s fotbalovými týmy nezaostává.

Jde o logickou reakci: když se sportovní klání nemohou dít v reálných prostorách, aby byl zachován alespoň nějaký režim (nehledě na zabavení natěšených diváků), přesouvají se na internet, kde je mohou i zdarma sledovat miliony lidí. Zda bude tento trend rezonovat i po skončení pandemie, je otázka, ale jako prozatímní reakce to vychází.

ski-legends

Foto: PowerPlay Studio

Mobilní hra Ski Legends, ve které se jede Mistrovství ČR v alpském lyžování

Mluví se především o zahraničních soutěžích, ale ani Češi nezapomínají na to, že mohou být kreativní a reagovat na nastalou situaci. Ta mimo jiné výrazně ovlivnila každoroční Mistrovství ČR v alpském lyžování, jež se tradičně pořádá na konci března. Proto odstartovalo takzvané elektronické mistrovství, které hledá toho nejlepšího závodníka i v obývacích pokojích běžných smrtelníků.

Veškeré závodní dění se odehrává v mobilní hře Ski Legends (iOS, Android) za kterou stojí slovenští vývojáři z PowerPlay Studio. Ta je založena na jednoduchém principu závodění z ptačího pohledu, kdy musíte ovládat svého jezdce, projíždět brány, dávat pozor na nesrovnalosti v terénu a podobně. Nyní však dostává zcela nový rozměr, jelikož slouží jako jediné oficiální místo, kde lze vyhrát trofej mistra republiky v alpském lyžování.

„Je to unikátní projekt, který ve sportovním prostředí nemá obdoby, jde o první e-Mistrovství ČR, které organizuje přímo svaz. Naším záměrem je zábavnou formou poskytnout závodníkům i široké lyžařské veřejnosti alespoň symbolickou náhradu za mistrovství ČR v alpských disciplínách i všechny ostatní závody, které musely být vlivem aktuální situace zrušeny,“ komentuje prezident Svazu lyžařů ČR Lukáš Heřmanský.

ski-legends-1

Foto: PowerPlay Studio

Záběr z hry Ski Legends

Účast je pro každého, zaujalo to i Samkovou nebo Šebrleho

První závod se odjel před dvěma dny, nicméně stále je možné se do hry přidat a snažit se urvat co nejvíce bodů ve čtyřech základních disciplínách – slalomu, obřím slalomu, Super G a sjezdu. Celkový vítěz poté převezme od Svazu lyžařů ČR skutečnou trofej v podobě křišťálového glóbu, která bývá tradičně předávána republikovým šampionům v alpských disciplínách.

„Během sedmi dnů (do 21. dubna – pozn. red.), kdy se republikový šampionát pojede, budou moci fanoušci virtuálně porovnat síly se skutečnými českými reprezentanty a budou bojovat o reálné ceny. To je, myslím, velká výzva. Jak pro veřejnost, tak samozřejmě i vrcholové závodníky,“ dodává Heřmanský.

iphone-se-2020_boxed

Přečtěte si takéOblíbený iPhone SE se vrací v novém kabátku. Má větší displej, vyšší výkon a hlavně příjemně nízkou cenuOblíbený iPhone SE se vrací v novém kabátku. Má větší displej, vyšší výkon a hlavně příjemně nízkou cenu

O ceny, které mají přesahovat hodnotu dvaceti tisíc korun, se perou mimo jiné přední čeští sportovci. Dost možná nejvýraznější tváří tohoto elektronického šampionátu je úspěšná česká snowboardcrossařka Eva Samková, která má svém kontě několik cenných kovů a především zlato ze zimní olympiády v Soči z roku 2014. Pyšní se i bronzem z Pchjongčchangu, také z disciplíny snowboard cross.

„Ne že bych chtěla lézt do zelí Ester, ale mít vedle snowboardového titulu ten lyžařský, by bylo docela fajn,“ zmiňuje Samková svou motivaci a souvislost se snowboardovou i lyžařskou závodnicí Ester Ledeckou.

Eva Samkova

Foto: Jan Kasl/Red Bull

Eva Samková

Na virtuálním svahu se objeví i Roman Šebrle, bývalý atletický vícebojař a olympijský vítěz v desetiboji, skokan na lyžích Roman Koudelka a také čeští reprezentanti v alpském lyžování Kateřina Pauláthová či Kryštof Krýzl. „Jsem zvědavý, jak si na mobilu budu vést v porovnání s reprezentačními kolegy i lyžařskými fanoušky,“ vyhlíží Krýzl.

Do všech eventů, které se ve Ski Legends postupně nabízí k připojení, se zapojilo přes 540 účastníků, a to jak z řad fanoušků, tak profesionálních sportovců a běžných hráčů. Tabulky se pochopitelně průběžně aktualizují přímo na webu, takže ti, kteří chtějí mít aktuální přehled, mohou kontrolovat stránku czech-ski.com/ski-legends.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym