Mistrovská díla SF: Zuřivec Henryho Kuttnera

Mistrovská díla SF: Zuřivec Henryho Kuttnera

Tisk

zurivec 200V únoru vyšlo v edici Mistrovská díla SF v nakladatelství Laser kniha americké legendy Henryho Kuttnera Zuřivec. Příběh z roku 1947(!), popisující fantaskní apokalyptický svět a boj jedince proti nepřízni osudu, je aktuální i v dnešní době.

 


Henry Kuttner (1915 – 1958) byl americký autor fantastiky, v období tzv. Zlatého věku byl právem považovaný za jednoho z nejlepších autorů žánru. Napsal řadu povídek a několik románů – česky vyšlo například Elak z Atlantidy, Roboti nemají ocas, Více než lidé. Zemřel náhle na infarkt a je to smutné, ale za života marně čekal na uznání za svou výjimečnou a originální tvorbu.

Přijde mi, že Kuttner není v našich končinách příliš známý autor, což je dozajista škoda, neboť v jeho tvorbě se dá najít spoustu zajímavých věcí – ať už jde o čistokrevné scifi, kriminální romány nebo pozoruhodné povídky. A jistě zaujme i futureskními tématy jako je třeba cestování v čase. S potěšením jsem kvitovala fakt, že nakladatelství Laser vydalo dílo, které patří k jeho vrcholné tvorbě. Zuřivec je ve formátu malého paperbacku, disponuje oku lahodící obálkou a na závěr knihy najdeme informace o autorovi a jeho díle – tak co víc si přát?

Planeta Země byla zničena a lidé se usadili na Venuši, kde žijí v obřích citadelách pod povrchem moře v bizarní třídní společnosti, které vládnou Nesmrtelní, geneticky zmutovaní lidé, kteří mohou žít klidně i tisíc let. Do tohoto přichází na scénu Sam Reed, vzteklý plebejec, který se narodil jako nesmrtelný, ale řízením osudu nevedl život, který mu byl předurčen. Nesmrtelné si zvolil za své úhlavní nepřátele a rozhodl se jako plebejec vzít si to, co mu náleží. Pomsta bude jeho.

Příběh zaujme samotnou myšlenkou na to, že lidstvo žije v nehostinných podmínkách citadel, ale snad víc zaujme dělení společnosti na třídy. Jak se Nesmrtelní neustále učí a vyčkávají na svůj okamžik s vědomím, že jsou lepší, než všichni ostatní, a jak zdatní dokáží manipulovat davy. Taky postavy jsou pilířem příběhu, jak hlavní hrdina, tak určitě zaujme i logik, tedy orákulum. Jelikož jde o příběh z budoucnosti, autor nám nabízí celou řadu vychytávek, například korium, vizory, vodolety a další gadgety.

Jste-li příznivci scifi, tak tento příběh by měl patřit k vaší povinné výbavě a nejen proto, že svou neotřelostí a naléhavostí zaujme i v dnešní ne zrovna pokojné době.

zurivec

Název: Zuřivec
Autor: Henry Kuttner
Originální název: Fury (1947)
Žánr: thriller
Nakladatelství: Laser
Rok vydání: 2020, paperback
Počet stran: 280
Hodnocení: 85 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/zurivec/kniha/10930/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Hindráková přináší další napínavý příběh z exotického prostředí

hindrakova perexSe spisovatelkou Hanou Hindrákovou už jsme na našich stránkách hovořili v září loňského roku. Nyní se znovu setkáváme u příležitosti vydání její další knihy s názvem Dobrovolnice, který se odehrává v Keni....

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

DO POSTÝLKY: Klidný Buddha na dobrou noc

klidny buddha 200Pohádky, které pohladí po duši, u kterých si odpočinete, protože ne vždycky je musíte číst, ale můžete se nechat unášet sametovým hlasem Nadi Konvalinkové. Příběhy vycházející z buddhistické moudrosti jsou cenným klenotem, který tu je pro děti připraven.

...

Literatura

Stoletý Sherlock Holmes a jeho nové případy
ImageJméno slavného detektiva Sherlocka Holmese je notoricky známé. Čtenáři se rádi vracejí k jeho případům, filmaři točí nová a nová zpracování těch nejzajímavějších. A k tomu všemu přibyla knížka Ru...

Divadlo

Švandovo divadlo přináší mrazivý zážitek

zahrada perexKdyž slyšíte název Betonová zahrada a nečetli jste novelu Iana McEwana ani neviděli její filmovou verzi, asi máte mnoho představ, co se za trochu sterilním názvem skrývá. Přesně pro takové diváky bude nová inscenace mrazivým zážitkem. V Česku...

Film

Jak se kdysi odečítal film

I dnes se stává, že diváci prožívají nekonečné seriály (proč by se na ně jinak dívali?), že mají tendenci vztahovat postavu na jejího představitele. Oblibu nezaručuje sebelépe zvládnutá role v "kusovém" pořadu, ale ustavičně se vracející typizované figurky: vždyť kdo vítězí třeba v soutěži TýTý?...