The Capitals: Portugalské aerolinky TAP žádají stát o pomoc. Premiér nevyloučil jejich zestátnění

© Shutterstock

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí. 

///

JIH

LISABON

Letiště se bude stavět dál. Portugalský vlajkový letecký dopravce TAP požádal o státní pomoc a doufá, že se odpověď dozví „velmi brzy“. Aerolinka TAP 31. března oznámila, že dočasně propouští 90 % svých zaměstnanců a těm zbývajícím zkracuje pracovní dobu o 20 %. Premiér António Costa v úterý řekl, že vláda chce navzdory pandemii zachovat časový plán stavby nového lisabonského letiště a nevyloučil ani zestátnění společnosti TAP. (Lusa.pt)

MADRID

Národní dohoda o obnově státu. Španělská socialistická vláda premiéra Pedra Sáncheze vyzvala politické strany, regiony a další zainteresované strany k vytvoření národní dohody o obnově státu. Opozice se na návrh zatím dívá skepticky. (EUROEFE.es)

ATHÉNY

Přísnější pokuty za porušení pravidel. Řecká vláda zdvojnásobila pokuty za cestování bez závažných důvodů. Důvodem jsou pravoslavné Velikonoce, které letos připadají na 18. dubna, a s nimi spojená hrozba zvýšeného pohybu lidí. (AMNA.gr)

ŘÍM

Tlak z regionů. Čtyři italské regiony tlačí na vládu, aby zmírnila restriktivní opatření, která platí už více než pět týdnů. Podle vedení Benátska, Sicílie, Piemontu a Lombardie by tzv. druhá fáze boje proti koronaviru, která zahrnuje pomalé znovunastartování obchodních aktivit, měla začít 4. května, protože rychlost nákazy se od začátku dubna zpomalila. Člen týmů zodpovědného za přípravu další fáze řekl deníku ANSA, že ve strategiích pro jednotlivé regiony budou rozdíly, protože pandemie je všechny nezasáhla stejnou měrou. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

ZÁPAD

BERLÍN

Spolkové země vybízejí k větší opatrnosti. Zatímco kancléřka Angela Merkelová (CDU) opatrně restartuje vybrané části německé ekonomiky, některé spolkové země chtějí omezující opatření ještě zachovat.

Nejzdrženlivější je bavorský ministerský předseda Markus Söder (CSU), jehož stát má  také nejvíce nakažených osob (okolo 35 tisíc). Federální vláda sice umožňuje německým obchodům s plochou do 800 m2 otevřít už v pondělí (20. dubna), Söder má ale v plánu bavorské obchody ponechat zavřené ještě minimálně týden. Hotely, restaurace a bary se podle jeho slov otevření v dohledné budoucnosti nedočkají. „Dokud neexistuje vakcína ani lék a počty úmrtí stoupají, je na místě absolutní opatrnost,“ vysvětlil. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

VÍDEŇ

Vláda navýší testování. Ministr zdravotnictví Rudolf Anschober (Zelení) na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že Rakousko otestuje všechny klienty a zaměstnance 918 domovů důchodců. Rakousko bude více testovat také zaměstnance obchodů.

Ke včerejšímu dni Rakousko evidovalo 14 416 případů. Reprodukční číslo je 0,65. Zatím bylo s nemocí covid-19 hospitalizováno 967 pacientů, z toho 238 na jednotkách intenzivní péče. (Philipp Grüll | EURACTIV.de)

PAŘÍŽ

Macron vyzval k podpoře Itálie a Španělska. Francouzský prezident Emmanuel Macron v rozhovoru pro Financial Times varoval před kolapsem EU. Bohatší země podle něj musí Itálii a dalším zasaženým zemím pomoci zpět na nohy, jinak tím celý politický projekt ohrozí. Řešení vidí v založení zvláštního fondu. (EURACTIV.fr)

SEVER

HELSINKY

Finský model identifikace osob. Finsko zkoumá způsoby, jak změnit osobní identifikační čísla a správu identity garantovanou státem. Cílem je vytvořit národní operační model identifikace lidí v informačních systémech úřadů. Změnil by se také způsob, jakým je identita propojená s osobními daty. (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

OSTROVY

LONDÝN

Bez dohody odejdeme z vnitřního trhu. Britská vláda přitvrdila ve své brexitové rétorice a pohrozila, že pokud se do konce roku nedohodne s EU na obchodní dohodě, odejde z vnitřního trhu. Britové se domnívají, že pokud by budoucí obchodní vztahy mezi EU a Británií upravovala pravidla Světové obchodní organizace (WTO), země bude mít více flexibility při řešení koronavirové pandemie. (Benjamin Fox | EURACTIV.com)

DUBLIN

Irsko navýší financování WHO. Vicepremiér Simon Coveney oznámil, že Irsko bude Světové zdravotnické organizaci přispívat čtyřnásobek toho, co doposud.

Rozhodnutí přišlo poté, co americký prezident Donald Trump oznámil, že Spojené státy přestanou WHO financovat. Organizace podle Trumpa nezvládla koronavirovou krizi. (Samuel Stolton | EURACTIV.com)

VISEGRÁD

VARŠAVA

Zmírnění opatření. Polsko se rozhodlo zmírnit od pondělí 20. dubna některá opatření. Jako první dojde ke zrušení zákazu vstupu do lesů a ke zvýšení možného počtu lidí v obchodech.

Obchody s plochou do 100 m2 budou moct na jedné pokladně obsluhovat čtyři zákazníky najednou. V prodejnách s větší plochou nově může být 10 lidí na každých 15 m2. Podobná opatření začnou platit také pro kostely. Nošení roušek na veřejnosti bude stále povinné. (Mateusz Kucharczyk | EURACTIV.pl)

BRATISLAVA

Slovensko se připojí k zelené výzvě. Slovenský ministr životního prostředí Ján Budaj (OĽaNO) se připojuje k iniciativě svých protějšků ze třinácti členských zemí, kteří prosazují „zelené zotavení“ evropské ekonomiky. Slovensko podle něj v řadě oblastech plně nevyužívá potenciál, který zelený růst, technologie nebo oběhové hospodářství přináší. „Otevření obchodů k úspěšnému restartu Slovenska nestačí. Slovensko potřebuje kvalitativní změny,“ dodal Budaj s tím, že připojením k „zelené“ skupině se zlepší slovenská pozice při vyjednávání o víceletém finančním rámci pro období 2021-2027. (Zuzana Gabrižová | EURACTIV.sk)

PRAHA

Kybernetické útoky na nemocnice. Hackeři se zatím neúspěšně pokoušeli zaútočit na několik českých nemocnic a ministerstvo zdravotnictví, potvrdil včera odpoledne šéf resortu Adam Vojtěch. Ve stejný den vydal Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varování, že existuje reálné riziko rozsáhlých útoků na klíčové české komunikační a informační systémy, především ty patřící právě zdravotnickým zařízením. „Tato kampaň může způsobit závažné dopady na dostupnost, důvěrnost či integritu informací u důležitých informačních a komunikačních systémů,“ upozornil úřad. Fakultní nemocnice Brno byla terčem útoku před měsícem a trvalo jí týdny, než se kvůli tomu vrátila k normálnímu fungování. (Ondřej Plevák | EURACTIV.cz)

BUDAPEŠŤ

Maturity budou v květnu. Maďarská vlády potvrdila, že závěrečné středoškolské zkoušky proběhnou osobně. V jedné místnosti bude moct být najednou maximálně 10 studentů. (Vlagyiszlav Makszimov | EURACTIV.com)

BALKÁN

SOFIE

Bulhaři pociťují dopady krize. O odklad splátek úvěrů zatím požádalo více než 20 tisíc Bulharů. Informovala o tom bulharská bankovní asociace. Od 13. března se na úřadech práce přihlásilo 86 tisíc nově nezaměstnaných, zhruba 40 % z nich předtím pracovalo v cestovním ruchu.

Pokuta pro ministra. Ministr obrany Krasimir Karakačanov musí zaplatit pokutu ve výši 150 eur za to, že porušil vládní opatření, a vyrazil si do parku. (Krassen Nikolov | EURACTIV.bg)

BUKUREŠŤ

Rumunsko ruší zákaz exportu obilovin. Jen týden poté, co Rumunsko zakázalo vývoz obilovin, se země rozhodla od svého rozhodnutí upustit. Podle ministra vnitra se mezitím podařilo doplnit sklady, a země je tak potravinově zabezpečena až do další sklizně. Rumunsko je největším vývozcem obilovin v EU a za svůj předchozí krok bylo kritizováno i ze strany Evropské komise. (EURACTIV.ro)

LUBLAŇ

Vláda uvolňuje opatření. V pondělí se znovu otevře řada obchodů, například s domácími potřebami. Od 4. května začnou fungovat i kosmetické salóny a kadeřnictví. (Zoran Radosavljevic | EURACTIV.com)

ZÁHŘEB

Nízké příjmy. Příjmy státní rozpočtu za první polovinu dubna jsou oproti stejnému období roku 2019 třetinové. Květnové a červnové výsledky přitom mohou být ještě horší. Upozornil na to chorvatský ministr financí Zdravko Marić. (Tea Trubić Macan, EURACTIV.hr)

///

Více aktuálních informací o pandemii koronaviru v Evropě naleznete na EURACTIV.com.

///

K pravidelnému odběru The Capitals se můžete přihlásit zde.

Kalendář