Trumpův exporadce Stone neuspěl se žádostí o nový proces, musí do vězení

Noc na dnešek přinesla vývoj hned ve dvou kauzách bývalých spolupracovníků amerického prezidenta Donalda Trumpa. Federální soudkyně nejdříve exporadci prezidenta Rogeru Stoneovi odsouzenému ke 40 měsícům vězení zamítla žádost o nový proces a nařídila mu, aby na pokyn příslušného orgánu nastoupil k výkonu trestu.

Následně se v médiích objevila informace, že někdejší Trumpův právník Michael Cohen kvůli koronavirové krizi předčasně opustí vězeňskou celu a zbytek tříletého trestu si bude moci odpykat v domácím prostředí.

Soud v New Yorku poslal Cohena za mříže v prosinci 2018 poté, co se obžalovaný přiznal k několika trestným činům. Bylo mezi nimi lhaní na půdě Kongresu, dále porušení zákona o financování volební kampaně v souvislosti s vyplácením peněz za mlčení dvěma ženám, které tvrdí, že měly s Trumpem milostný poměr.

Bývalý právník šéfa Bílého domu je od loňského května ve vězení u obce Otisville severně od New Yorku, kde se podle CNN u 14 trestanců a sedmi zaměstnanců potvrdila nákaza koronavirem. Informované zdroje pod podmínkou zachování anonymity uvedly, že Cohenovi bylo oznámeno, že kvůli zdravotnické krizi bude předčasně propuštěn. Než se tak stane, musí ve věznici absolvovat 14denní karanténu.

Podle agentury AP americký ministr spravedlnosti William Barr tento měsíc nařídil federální vězeňské službě, aby posílila využívání domácího vězení a urychlila propouštění vybraných vězňů, počínaje třemi věznicemi prohlášenými za ohniska nákazy. Zařízení v Otisville mezi nimi nebylo.

I Trumpův exporadce Stone byl odsouzen za lhaní v Kongresu, kromě toho ještě za ovlivňování svědka a maření vyšetřování, které se zabývalo snahou Ruska ovlivnit výsledek posledních prezidentských voleb. Po únorovém oznámení výše trestu se jeho tým dožadoval nového procesu, přičemž obvinil jednu z porotkyň ze zaujatosti. Soudkyně Amy Bermanová Jacksonová nyní žádost zamítla.

"Ústřední předpoklad návrhu, tedy že z názoru porotkyně na prezidenta lze usuzovat, že nemohla spravedlivě posuzovat důkazy proti obžalovanému, není podložen žádnými fakty nebo údaji... Návrh představuje věž z pobouření, která ale, sečteno podtrženo, nestojí na pevných základech. Žádost o nový proces se proto zamítá," zdůvodnila své rozhodnutí soudkyně.

The key line in ABJ's opinion: Stone's call for a new trial "is a tower of indignation, but at the end of the day, there is little of substance holding it up." pic.twitter.com/GMjpD9FOM7

— Kyle Cheney (@kyledcheney) April 16, 2020

Tu na začátku roku kritizoval také prezident Trump, podle kterého má jeho někdejší spolupracovník velkou šanci na "naprosté očištění". Nyní se má Stone na pokyn příslušného úřadu dostavit do stanovené věznice, aby zahájil výkon trestu. To se ovšem nestane dříve než za dva týdny. Problémy s koronavirem uvnitř vězeňského systému prohlášení Bermanové Jacksonové podle CNN nezmiňuje.

Zároveň se čeká, že Stoneův právní tým nyní odsuzující verdikt napadne u soudu vyšší instance. Na odvolání má čas 14 dní.

Související

Paul Manafort

Trump omilostnil dalších 26 lidí, jsou mezi nimi i exporadci Manafort a Stone

Americký prezident Donald Trump ve středu omilostnil 26 dalších lidí a třem odsouzeným zmírnil tresty, informuje zpravodajský portál BBC. Mezi omilostněnými je také bývalý šéf Trumpova volebního štábu Paul Manafort, Trumpův exporadce Roger Stone nebo Charles Kushner, realitní magnát a otec prezidentova zetě.
Roger Stone

Exporadce radí Trumpovi. V případě volební porážky by vyhlásil stanné právo

Pokud volby prohraje, měl by zvážit stanné právo, tvrdí bývalý poradce Donalda Trumpa, Roger Stone. Během interview pro pravicovou stanici Infowars Stone mimo jiné prezidenta vyzval k vytvoření speciální jednotky federálních agentů k potlačení kriminality během voleb nebo k zatčení Marka Zuckerberga a manželů Clintonových.

Více souvisejících

Roger Stone Donald Trump Michael Cohen (právník) USA (Spojené státy americké) William Barr Kongres USA

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy