Hlavní obsah

Studenti za prací do USA asi letos neodletí. Agentury bojují za výjimku

Foto: Czech-us

Ilustrační snímek.

Reklama

Uzavřené hranice v letních měsících budou znamenat víc než zkažené plány na letní dovolenou. Přímý zásah dostanou také agentury, které organizují programy pro studenty v zahraničí.

Článek

Oblíbené jsou takzvané work and travel programy, které spojují cestování s přivýdělkem, nebo třeba letní brigády u moře či studijní pobyty. „Letos je všechno zabité, ať už jsou to au-pair, work and travel, nebo běžné cestování. Já jsem ale přesvědčen, že příští rok už bude normální, a možná ekonomika může být o to silnější. Tyto programy budou fungovat,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Student Agency Radim Jančura.

S problematickou situací zápolí také mezinárodní agentura Camp Leaders, která organizuje programy pro vysokoškolské studenty ve Spojených státech. „Opatření obou vlád (ČR i USA) velmi znepokojuje všechny naše klienty i nás. Abychom se v této mimořádné situaci mohli našim stávajícím klientům plně věnovat a poskytnout jim maximální servis, museli jsme již v polovině března předčasně uzavřít registrace do programu,“ sdělila za Camp Leaders Lucie Straková.

Jak však dodala, i přes veškeré problémy existuje „stále naděje, že i třeba v omezeném režimu bude možné program uskutečnit“.

Věří tomu také Jindřich Josífek, jednatel Czech-us, jedné z největších společností v Česku zaměřujících se na organizaci podobných zahraničních pobytů. „Zájem, který jsme my a další podobné agentury evidovali, byl vyšší než v minulých letech, což nás naplňovalo optimismem. Ten si snažíme držet i nyní, protože zatím ještě nedošlo k faktickému zrušení programu pro léto 2020. Čekáme a jsme závislí na rozhodnutí Department of State a vízových sponzorů, což jsou neziskové organizace nabízející víza pro tento program našim vysokoškolákům,“ uvedl.

Asociace pro výjimku

Agentura Czech-us v současné chvíli usiluje ve spolupráci s dalšími agenturami na trhu o to, aby bylo do zahraničí na dlouhodobé pobyty včetně work and travel možné vycestovat. Samozřejmě, pokud to budou podmínky v cílové destinaci umožňovat a bude obnoven letový provoz.

„Zakládáme pro tento účel Asociaci agentur pro dlouhodobé zahraniční pobyty a budeme působit na veřejnou správu, potažmo Vládu ČR, aby byla našim klientům udělena výjimka pro vycestování ze země. Je nesmysl, aby bylo bráněno někomu odletět do zahraničí, když má v úmyslu se vrátit nejdříve za několik měsíců, nebo dokonce několik let,“ říká Josífek.

O tom, že současná vládní a bezpečnostní opatření sektoru s cestováním zasadila tvrdou ránu, svědčí i odhady ztrát oslovených agentur. Například Camp Leaders počítá i s tou nejhorší variantou. „Jedna z možností je i to, že agentura bude nucena uzavřít pobočky v některých zemích,“ říká Lucie Straková.

„Pracujeme se stovkami studentů, kteří s námi do USA každý rok odletí. Propad v tržbách očekáváme v řádech milionů korun,“ odhaduje Jindřich Josífek.

Voucher pro každého

Stejně jako cestovní kanceláře počítají i agentury v případě již zaplacených záloh registrovaných klientů s vouchery. „Ačkoli nejsme z podstaty věci cestovní kanceláří a nenabízíme zájezdy, dostanou naši účastníci možnost využít voucheru a programu Work and Travel USA se zúčastnit až v roce 2021. Pokud o tuto variantu neprojeví zájem, pak klientům vyplatíme poměrnou část programových poplatků,“ vysvětluje Josífek.

K podobnému kroku se přiklání i Student Agency. „Zaplacené zálohy budeme nejspíše vracet, nebo využijeme možnosti voucherů s platností na příští rok. Uvidíme, jak na tom budeme,“ říká Jančura.

Ke stornování pobytů dochází podle Lucie Strakové v letošní sezoně zejména kvůli posunu školního roku. „Část studentů samozřejmě využila možnosti storna, část chce vycestovat v létě 2021, pokud to toto léto nepůjde. Řada studentů musela účast zrušit ze studijních důvodů kvůli posunu zkouškového období či státních závěrečných zkoušek. Obavy ze situace covid-19 vedou ke zrušení účasti v programu jen u některých z nich,“ potvrdil Seznam Zprávám Josífek.

Klientům, kterých se současná situace týká, radí, aby na cestování v žádném případě nezanevřeli. „Work and Travel USA stejně jako jiné podobné programy představuje pro řadu účastníků dělicí čáru v jejich životě, který už po návratu není stejný. Koronavirus může vůli lidí cestovat zbrzdit, ale nedokáže ji zastavit. Po útlumu logicky přijde oživení a my doufáme, že se tak stane v horizontu několika měsíců. Stále je důvod, proč věřit. Do léta jsou před námi ještě minimálně dva měsíce a během té doby se může stát cokoliv,“ věří jednatel Czech-us.

Reklama

Související témata:

Doporučované