Adam Lacek
17. dubna 2020 • 10:00

Sestava snů Mladé Boleslavi: jednička Rittich, elitní lídři i mladé pušky

Autor: Adam Lacek
Vstoupit do diskuse
0
  • V sestavě snů Mladé Boleslavi nechybí lídři David Výborný či Richard Král, jedničkou by byl David RittichV sestavě snů Mladé Boleslavi nechybí lídři David Výborný či Richard Král, jedničkou by byl David RittichFOTO: Koláž iSport.cz

    Postup, pád, návrat a konečně úspěchy. Mladá Boleslav zažívá nejlepší roky. Za relativně stále krátkou extraligovou historii už ukázala řadu zajímavých jmen. V sestavě snů Bruslařského klubu nechybí osvědčení lídři typu Davida Výborného či Richarda Krále, jeden útok obstará formace „HyMuLe“, která si ve stejném složení zahrála dokonce i v reprezentaci. Brankář číslo jedna? David Rittich, současná hvězda Calgary. Trochu hůř se ale vybíralo v defenzivních řadách...

  • Jak jsme vybírali „Sestavu snů“?

    Schválně, jak by vypadala sestava vašeho oblíbeného klubu, kdybyste nemuseli řešit čas? Z každého klubu, který odehrál v extralize aspoň šest sezon, jsme vybrali ideální sestavu napříč jeho historií od roku 1946. Kritéria jsou následující: do sestavy může patřit i slavný odchovanec, který v klubu za áčko nikdy extraligu nehrál, ale hned odešel jako junior do zámoří. Jinak platí, že člen „Sestavy snů“ musel odehrát aspoň jednu celou sezonu a zanechat v týmu nějakou výraznou stopu. Tudíž se v sestavě nesmí objevit hvězdný hráč, který dorazil třeba jen během výluky v NHL na pár zápasů. Při výběru jsme upřednostňovali hráče, kteří se něčím blýskli v nejvyšší soutěži.

    BK Mladá Boleslav Vše o klubu ZDE

  • Brankáři

    David Rittich , Michal Valent

    David Rittich je jasná volba. I když mu první sezona v Boleslavi vůbec nevyšla, v té druhé dovedl klub do historického semifinále a překvapivě se katapultoval až do NHL. Dvojku obstará Slovák Michal Valent, který v klubu vyrostl a dovedl ho zpátky do extraligy. Slovinci Gašperu Krošeljovi zatím chybí větší úspěch.

    David Rittich v roce 2016 vychytal největší úspěch Mladé Boleslavi - postup do semifinále David Rittich v roce 2016 vychytal největší úspěch Mladé Boleslavi - postup do semifináleFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • První obrana

    Martin Ševc, Marek Hrbas

    Obrana už je těžší oříšek. V poslední sezoně měla Mladá Boleslav nejlepší obranu v extralize, prim v ní hráli především Martin Ševc s Markem Hrbasem. Většinu zápasů odehráli vedle sebe a byli jasně nejdominantnějšími beky týmu. Naplnili potenciál, který do jejich příchodů byl před sezonou vkládán.

    Martin Ševc se po odchodu Michala Vondrky stál v průběhu minulé sezony kapitánem Martin Ševc se po odchodu Michala Vondrky stál v průběhu minulé sezony kapitánemFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Druhá obrana

    Marek Trončinský, Matěj Stříteský

    Druhý pár by tvořila dvojka Marek Trončinský-Matěj Stříteský, která řádila především v sezoně 2015/16, kdy velkou měrou přispěla k postupu do semifinále. Oba se navíc v té době dostali do reprezentace. Trončinský drží klubový rekord mezi beky za sezonu (28 bodů), Stříteský zase za celou extraligovou historii (54 bodů).

    Marek Trončinský prožil v Mladé Boleslavi povedené roky, dostal se i do reprezentace Marek Trončinský prožil v Mladé Boleslavi povedené roky, dostal se i do reprezentaceFoto Barbora Reichová (Sport)

  • Třetí obrana

    Mitja Robar, Josef Jindra

    A třetí obranná řada? Slovinský reprezentant Mitja Robar, který táhl tým v prvním ročníku po návratu do extraligy, kdy v základní části pobral solidních 26 bodů v 46 zápasech. A s ním klubová legenda Josef Jindra, který za Boleslav odehrál přes 300 zápasů a byl u obou postupů do extraligy v roce 2008 i 2014.

    Slovinský reprezentant Mitja Robar byl hlavním pilířem zadních řad po návratu Boleslavi do extraligy Slovinský reprezentant Mitja Robar byl hlavním pilířem zadních řad po návratu Boleslavi do extraligyFoto Barbora Reichová (Sport)

  • První útok

    Lukáš Pabiška, David Výborný , Radim Vrbata

    Řadu let sázela Mladá Boleslav na osvědčené lídry. David Výborný přišel do Mladé Boleslavi v roce 2011 a hned první rok tým spadl do první ligy. Legendární útočník však v klubu zůstal a pomohl k návratu a následnému semifinále. Lukáš Pabiška strávil v Boleslavi doteď 11 sezon, má nejvíc odehraných zápasů v klubu a postaral se o řadu důležitých gólů. Do prvního útoku se dostal i Radim Vrbata, který z odchovanců zanechal největší stopu v NHL.

    David Výborný sice zažil s Mladou Boleslaví sestup, posléze ji ale pomohl k velkým úspěchům David Výborný sice zažil s Mladou Boleslaví sestup, posléze ji ale pomohl k velkým úspěchůmFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Druhý útok

    Tomáš Nouza, Richard Král, Jakub Klepiš

    Když jsme už u těch lídrů, Richard Král byl tím prvním. Do Boleslavi přišel v roce 2006 a v klubu strávil úžasné čtyři sezony, výrazně se zařídil o první postup do extraligy. Vedle něj nesmí chybět Tomáš Nouza, elitní kanonýr, který byl u obou postupů. Nad boleslavským kotlem doteď visí dvě vlajky vyznačující dík oběma borcům za odvedenou práci. V elitních dvou lajnách nesmí chybět ani Jakub Klepiš, který v BK působí posledních pět sezon a patří mezi opory posledních let.

    Richard Král (vlevo) a Tomáš Nouza spolu slavili postup Mladé Boleslavi do extraligy v roce 2008 Richard Král (vlevo) a Tomáš Nouza spolu slavili postup Mladé Boleslavi do extraligy v roce 2008Foto Archiv deníku Sport

  • Třetí útok

    Tomáš Hyka , Pavel Musil, Radan Lenc

    Tuhle trojku nešlo rozdělit. Mladé pušky, které ve své době okouzlovaly vzájemnou symbiózou. Všichni tři se společně dokonce dostali do národního týmu, kde si rovněž zahráli v jednom útoku. Hyka se do mateřského klubu vrátil po návratu do extraligy, po třech skvělých sezonách zamířil do Vegas, zahrál si na dvou světových šampionátech. Lenc si zase o rok později vysloužil angažmá v Liberci. Třetí do party Musil začal trochu stagnovat, v uplynulém ročníku zamířil na hostování do Olomouce, kde pookřál.

    Radan Lenc, Tomáš Hyka a Pavel Musil, sehraná trojka, která uchvacovala diváky Mladé Boleslavi Radan Lenc, Tomáš Hyka a Pavel Musil, sehraná trojka, která uchvacovala diváky Mladé BoleslaviFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • Čtvrtý útok

    Tomáš Klimenta, David Vrbata, Pavol Skalický

    Do čtvrté řady bylo více adeptů, do sestavy se nakonec nedostali například Milan Mikulík, Michal Broš či Dominik Pacovský. Naopak se sem procpal Pavol Skalický, který zářil v poslední sezoně, kdy vytvořil klubový rekord v bodech za jeden ročník. Klimenta rozložil angažmá v Boleslavi na dvě etapy. V první pomohl zachránit první extraligový ročník, posléze se výraznou měrou zasloužil o návrat a skvělými výkony přispěl i k prvnímu play off v extralize. A David Vrbata? I když má dva tituly se Spartou, v rodném klubu zažil nejlepší roky kariéry.

    Tomáš Klimenta prožil v Mladé Boleslavi plodné roky, produktivní byl v první lize i extralize Tomáš Klimenta prožil v Mladé Boleslavi plodné roky, produktivní byl v první lize i extralizeFoto Pavel Mazáč (Sport)

Vstoupit do diskuse
0
Finále
Články odjinud


Články odjinud