bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dobyl Montreal, stal se Kanaďanem. Teď se Markov loučí, vzdal se snů o návratu do NHL

17. dubna 2020, 11:00

Tomáš Zatloukal

16 sezon. 990 zápasů. 572 bodů. Stačí tahle tři čísla a je všem jasné, jak výraznou stopu zanechal Andrej Markov u montrealských Canadiens. Jednačtyřicetiletý veterán je druhým nejproduktivnějším bekem v dějinách Habs, hned za legendárním Larrym Robinsonem. Dobyl srdce fanoušků, v Montrealu ho mnohokrát vynášeli do nebes.

V NHL nosil jediný dres.

A dlouho snil o tom, že ho ještě párkrát oblékne. Markov ale časem pochopil, že se do Montrealu už nevrátí a tisícovku odehraných zápasů nepokoří. Canadiens o něj v posledních letech už nestáli.

Místo toho dohrál svou náramnou kariéru v Rusku. Dvě sezony si střihl v Kazani, třetí za Jaroslavl. A  teď končí.

Coby mistr světa, dvojnásobný šampion Superligy i vítěz Gagarinova poháru.

Mnohem více než na jeho úspěchy v reprezentaci či na domácí scéně se ale bude vzpomínat na Markovovy zámořské výkony.

Stal se quarterbackem montrealských přesilovek, v nejlepší sezoně se blýskl 64 body. Dvakrát se dočkal nominace do Utkání hvězd.

Od začátku nového milénia až do roku 2017 byl důležitým členem defenzívy Habs, postupně přijal roli mentora. Učil se od něj třeba P.K. Subban. Dlouhé roky Markov nosil na dresu áčko pro alternativního kapitána.

Kdo ví, jaké by byly jeho statistiky nebýt zdravotních trablů. Opakovaně laboroval s koleny, pokaždé se ale dokázal vrátit. A stoupat dál historickou tabulkou Canadiens. Nakonec dorovnal druhého Guye Lapointa, nepřeskočil jen Robinsona.

To není marné na hráče, kterého si Montreal pár měsíců po naganské olympiádě vybral na draftu až na 162. místě.

"Děkujeme ti za vše, co jsi pro nás udělal. Gratulujeme k neuvěřitelné kariéře, Andreji," vzkazují Habs jedné ze svých novodobých ikon.

Ač Markov vždy reprezentoval Rusko, před deseti lety přijal při slavnostním ceremoniálu právě v Montrealu kanadské občanství. 

"Jsem hrdý, že jsem se stal Kanaďanem," řekl tehdy.

I to dokazuje, jak výraznou postavou byl a jakého respektu se těšil. Třeba se dočká i další pocty a jednou bude jeho 79 viset pod stropem Centre Bell.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.