Hlavní obsah

Licenční manažer označil stadiony, na kterých lze hrát ligu. Co Hradec?

Foto: ČTK

Královéhradecká fotbalová legenda jménem Pavel Černý v září 2017 symbolicky bagrem hrábla do valu západní tribuny malšovického stadionu s tím, že se začne stavět nový. Nezačal.

Reklama

Z klubů, které mohou aspirovat na postup do I. ligy, mají podle licenčního manažera Stanislava Rýznara adekvátní stadion Jihlava, Brno, Dukla a po úpravách Ústí nad Labem. Jiné by musely udělat větší úpravy nebo hledat azyl.

Článek

Postoupit do nejvyšší fotbalové soutěže může ze druhé ligy, nazývané Fortuna národní liga, každý. Ale ne každý by směl hrát na vlastním stadionu, neboť ne u všech ten jejich domovský splňuje příslušné parametry.

Licenční manažer Stanislav Rýznar vyjmenoval pro Seznam Zprávy kluby z první poloviny druholigové tabulky, jejichž stadiony podmínkám první ligy vyhovují: „Jihlava ano, i když s výhradami, dále Zbrojovka Brno a Dukla Praha. U Ústí nad Labem by záleželo na kapacitě.“

Předepsaná kapacita pro nejvyšší soutěž je 4 500 míst, z toho alespoň 3 000 míst k sezení, 1 500 míst je nově povoleno ke stání.

„My teď máme v Ústí 4 000 sedaček. Takže kdybychom jich případně 500 sundali, vytvořili bychom tak 1 000 míst ke stání a podmínky ohledně kapacity bychom splnili,“ hlásí připravené řešení Petr Heidenreich, sportovní manažer FK Ústí nad Labem.

Při pohledu do průběžné tabulky FNL zjistíme, že v první čtyřce jsou hned dva kluby, které podle Rýznara stadionem prvoligových parametrů nedisponují.

A to první Pardubice, kde v listopadu 2019 zastupitelé města schválili přestavbu Letního stadionu za 430 milionů korun, ale koronavirová krize pochopitelně může ještě všechno zkomplikovat. A také čtvrtý Hradec Králové.

Tam se přestavba Všesportovního stadionu v Malšovicích chystá už dlouhá léta, ale původní investor po neshodách s vedením města ze hry odstoupil a další varianty nějakého zásadnějšího řešení jsou v nedohlednu.

V září 2017 se v Hradci Králové zbourala západní tribuna, ale pak se projekt zasekl. „Současný stadion, který je k dispozici, jednoznačně neodpovídá prvoligovým parametrům,“ říká Stanislav Rýznar.

„Pro tuto sezonu disponuje FC Hradec Králové ohledně svého stadionu licencí Silver, která by na zápasy nejvyšší soutěže stačila. A probíhá licenční řízení pro příští sezonu, tak uvidíme, jak dopadne,“ říká mluvčí klubu Michal Petrák.

Právě Stanislav Rýznar je osobou, která licenční žádosti vyhodnocuje. „V Hradci Králové je řada nedostatků, zejména v zázemí stadionu, například v kapacitách pro televizní štáby a podobně.“

Debatovat by se nejspíš dalo o zastaralém vyhřívání hrací plochy nebo o kvalitě osvětlení. Kapacitu stadionu nyní tvoří 4 000 sedaček.

Ve druhé lize se na jaře stačilo odehrát jen jedno kolo. Zbývá tedy sehrát 13 dalších s tím, že vítěz soutěže by měl postoupit do první ligy. Druhého a třetího z tabulky by čekala baráž se 14. a 15. celkem nejvyšší Fortuna ligy.

Na baráž může hypoteticky útočit ze šesté pozice ještě i Viktoria Žižkov, ani její stadion ovšem podle Rýznara nyní prvoligové parametry nesplňuje.

Kvalitní stadion mají MFK Vítkovice, ale starostí klubu není postup, nýbrž udržení, s pouhými 10 body je ostravský celek v tabulce předposlední.

Když se vrátíme k aspirantům startu v nejvyšší soutěži, dodejme, že pro ně platí toto pravidlo: I když náležitý stadion nemají, do první ligy mohou. Ovšem s tím, že budou hrát na stadionu jiném, odpovídajícím. A v průběhu své první sezony seženou a prokážou zajištěné financování, jakož i všechna potřebná stavební povolení ke stavbě nového stadionu. A také ji zahájí. V takovém případě pak mají na dostavbu další dva roky. Jinak musí nejvyšší soutěž opustit a zaplatit pokutu 3 miliony korun.

Licenční řízení, které zdaleka nezkoumá jen úroveň stadionů, ale zejména ekonomické „zdraví“ jednotlivých klubů, právě probíhá. Kvůli koronavirovým komplikacím jej UEFA centrálně posunula o měsíc.

„To znamená, že výsledky licenčního řízení v prvním stupni ohlásíme v půlce června. Pak je tam prostor čtrnácti dní na odvolání a jeho řešení. A ke 30. červnu musím na UEFA zaslat výsledky licenčního řízení směrem k evropským pohárům a nejvyšší české soutěži,“ říká Stanislav Rýznar. Druholigové licence pak chce mít vyřešené do půlky července.

Koronavirové komplikace měly vliv na posunutí termínu ještě v jednom aspektu. „Bezdlužnost musí kluby prokazovat k 31. prosinci předchozího roku. Pak obvykle dostávají tříměsíční lhůtu na případnou nápravu nedostatků. Letos se tato lhůta prodloužila na 4 měsíce, tedy do konce dubna,“ dodává Rýznar.

Pro případ, že by se kvůli koronaviru soutěže nedohrály, navrhuje šéf příbramského klubu Jaroslav Starka neortodoxní variantu, že by z nejvyšší soutěže nikdo nesestupoval. A naopak ze druhé ligy by postoupily 4 kluby s kvalitním stadionem. Vedení Ligové fotbalové asociace ale o něčem takovém nechce ani slyšet. A je pevné ve víře, že se profesionální soutěže podaří dohrát podle původního rozpisu.

Reklama

Doporučované