Expozice tučňáků brýlových získala Bílého slona
Zdroj: www.usti-nad-labem.cz
Zajímavosti

Ústí nad Labem - Expozice tučňáků brýlových v Zoologické zahradě v Ústí nad Labem je nejlepší přestavbou roku. Získala za to cenu Bílý slon.

Do 26. ročníku soutěže o odchov roku a stavbu roku Bílý slon v zoologických zahradách České a Slovenské republiky, kterých je celkem 20, se přihlásilo 14 institucí se 44 významnými odchovy a pěti stavbami. Soutěž vyhlásilo sdružení Česká ZOO spolu s Unií českých a slovenských zoologických zahrad. Přihlášky do soutěže vyhodnotila odborná komise. Vzhledem k současné situaci nebyly ceny předány na slavnostním setkání, ale budou spolu se symbolikou této soutěže předány přímo ve vítězných zoologických zahradách.

Ústecká zoo získala ocenění Bílý slon v kategorii přestavba roku za realizaci expozice tučňáků brýlových. Ta vznikla v dolní částí zoo a nahradila bývalý pavilon lachtanů.

Skupina deseti jedinců, čtyř samců a šesti samic dorazila do zoo na začátku listopadu 2017 z anglické Zoo&Aquarium Living Coasts, Torquay. První tři týdny trávili ve vnitřní části expozici, kde si zvykali na nové prostředí, na přítomnost chovatelů a na krmení. Na začátku prosince se poprvé představili veřejnosti. Jedná se o zvířata, která v historii nikdy zoo nechovala, zároveň je to druh, který jinde v České republice návštěvníci neuvidí.

Tučňáci brýloví žijí a hnízdí na pobřeží jižní Afriky. Patří mezi středně velké druhy, dosahují velikosti 60-70 cm a váží 2-4,5 kg. Stejně jako ostatní druhy tučňáků nejsou schopni letu, o to dokonalejší jsou to plavci. Dokáží se potápět až do hloubky 100 metrů. V moři loví ryby menší velikosti, zejména sardinky a ančovičky, které jsou jejich hlavní potravou.

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru