Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Z kvalifikace o olympiádu odebírá vzorky lidem. Plavkyně Štěrbová nosí místo plavek ochranný oděv

Sport

  13:42
Praha - Dálková plavkyně Lenka Štěrbová chtěla letos na jaře zabojovat o účast na olympijských hrách, ale stejně jako řadě dalších jí pandemie koronaviru výrazně změnila plány. Olympiáda je o rok odložená a ona jako studentka medicíny v pražské Nemocnici Na Bulovce odebírá lidem vzorky pro testy na koronavirus. Pětadvacetiletá sportovkyně proto už měsíc místo plavek nosí ochranný oděv.

Dálková plavkyně Lenka Štěrbová odebírá lidem vzorky pro testy na koronavirus. foto: instagram-Lenka Štěrbová

„Najednou přišla tahle situace a já jsem cítila morální povinnost pomoci. Navíc i naše fakulta je hodně aktivní a pomohla nám všem se zapojit. Šlo to ze dne na den. Vyplnila jsem formulář a druhý den mi volali, ať nastoupím do pražské Nemocnice Na Bulovce,“ líčila na blogu jednoho z výrobců plavek, jak rychle nabraly události spád.

Je v přímém kontaktu s potenciálně infekčními osobami. „Dělám přímo výtěry, odběry od pacientů, kdy ke mne přijdou z triážního stanu. Výtěry posíláme naproti do laboratoře. Všichni dělají 24 hodin denně, což je šílený,“ vyprávěla.

Musela si zvykat, že pracuje samostatně. „A také vydržet 12 hodin s respirátorem a ve skafandrech. Navíc nesahat si na obličej také nebylo snadné, člověk by neřekl, kolikrát za den to udělá úplně nevědomky,“ doplnila.

Lenka Štěrbová.

Počítá s tím, že se nákaze neubrání. „Snažím se proto, aby ta infekční dávka při každé směně měla co nejmenší důsledky pro mě, potažmo rodiny. Naštěstí rodiče netrpí žádnými potížemi, díky čemuž mohu přijet k nim domů a nebát se, že je nakazím. Zapojila se má sestra i přítel, protože jsou také medici. S ostatními kamarády se nestýkám,“ řekla.

Ráda by se kvalifikovala do olympijského závodu na 10 kilometrů. Rozhodnutí o odložení her přivítala. „Byla by to nejvíc nefér olympiáda. Protože pokud by se tam sešli lidi z celého světa v momentálním stavu, spustila by se vlna pandemie nanovo. A hlavně to má být společenská událost, přehled nejlepších výkonů od nejlepších sportovců na světě, na kterou se všichni těší,“ vysvětlila.

Pokusí se o kvalifikaci za rok, i když jí současná krize pozměnila životní priority. „Vždy jsem měla školu na prvním místě, pak až plavání. Pořád ho beru jako koníček k dobré psychické i fyzické pohodě, kdy vypadnu z medicínského prostředí. Plavání není pro mě momentálně ta nejdůležitější věc na světě. Tím je zdraví. A to teď všichni pociťujeme víc než normálně. Jsem ráda, že jsem si vybrala povolání, v němž se o zdraví ostatních budu starat,“ dodala.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...