Zde může být vaše reklama.

Nepříjemné pro všechny Je strašně těžké něco předjímat, řekl Minář

Je strašně těžké něco předjímat, řekl Minář

foto: Petr Pelíšek

17. 04. 2020 - 15:00

Místo ideální formy týmu pro závěr základní části FORTUNA:LIGY a chystání se na semifinále národního poháru musí sportovní ředitel SK Sigma Olomouc Ladislav Minář řešit jiné věci. Vzhledem k opatřením vlády v boji proti epidemii konoraviru má profesionální fotbal v České republice stopku. A čeká, jaký bude další vývoj, kdy poleví nařízení nouzového stavu.

Jak vám chybí fotbal? Vy jste fotbal hrával, pak trénoval, funkcionařil, takže mít volné víkendy v březnu, to je pro vás něco nového.
Samozřejmě chybí mi. Tak, jak chybí všem hráčům, všem funkcionářům a už i fanouškům. Je jasné, že to chybí, člověk má skoro dvaadvacetiletou praxi, tím, že se fotbalem živí, tak opravu březen a duben, to není čas, kdy jsou volné víkendy. Na druhou stranu, co jsem v Olomouci, tak jsem neměl šest let dovolenou, takže alespoň trošičku hlava odpočinula. Protože už jsem byl maličko ve stavu, kdy jsem byl fotbalem přesycený a třeba v televizi ho moc nesledoval. Jen zápasy Sigmy přímo na stadionech.

Dá se úplně od fotbalu vypnout? Nebo už musíte přemýšlet, jak to bude vypadat se zbytkem sezony, jaké budou změny v týmu pro nový soutěžní ročník?
Prvních čtrnáct dní se docela vypnout dalo, ale s přibývajícím časem už musí člověk přemýšlet, co bude dál. Momentálně je nouzový stav, takže otázka toho, co bude dál směrem k dohrání soutěže, je těžká. Ale samozřejmě nad tím pořád přemýšlíte, i když moc nějak to ovlivnit nemáte. Je jasné, že neustále je nutné pracovat, protože máme v kádru tři kluky, kterým končí teď v létě smlouvy, sedm osm hráčů, kterým končí smlouvy za rok. Takže i tomu se musíme věnovat. I v návaznosti na ekonomickou situaci, o které nyní nevíme, jaká bude. Třeba to bude ještě daleko těžší, než v předchozích sezónách, co se týká ekonomiky. Už musíme přemýšlet, komu dát prioritu, s kým jednat. A hovořit v této fázi o nějakém doplnění nebo posílení mužstva je bezpředmětné. Vše se odvine od ekonomiky. Ale rád bych zmínil, že malou výhodou je to, že osmdesát procent hráčů máme pod smlouvou tak, že s nimi můžeme počítat minimálně na jednu, ale i více dalších sezon. Takže zase až pod takovým tlakem být nemusíme. Ovšem pořád člověku vrtá hlavou co a jak, jsme tou situací omezení. Doufám, že až se stav trošku změní, třeba za měsíc, že už ty úvahy budou daleko příjemnější.

 UEFA stojí o to, aby se soutěže dohrály. Třeba i za cenu toho, že by byla zrušena letní pauza mezi soutěžními ročníky a hrálo se před prázdniny nonstop. Diskutuje se v českém fotbale i o této možnosti?Ano, UEFA jednoznačně tlačí na to, aby se soutěže dohrály, pokud to jenom trošku bude možné. Zatím to LFA vidí podobně. Je to ale všechno podmíněné rozhodnutím vlády a všemi nařízeními, jaké budou možnosti, jak se budou podmínky uvolňovat, kdy se bude dát začít zase společně trénovat. Protože si nedovedu představit, že by se začalo znovu hrát a týmy předtím neměly tři týdny na přípravu. Jedna věc je nachystat datum začátku příští sezony, což je, myslím si, v tuto chvíli jednodušší, protože to je až za několik měsíců. Ale otázka dohrání sezony ... Musíme si na to počkat, ale je opravdu nutnost, aby hráči mohli před tím restartem alespoň tři týdny spolu trénovat. A to dohrání bude náročné, v rytmu středa neděle, musí na to být připraveni.

Dokážete si představit dohrání soutěže bez diváků?
Byl by to pro kluby těžký handicap. Jak po finanční stránce, tak i vzhledem k atmosféře a takovému tomu servisu, co k utkání patří. Ale myslím si, podle toho, jak se situace vyvíjí, pokud se podaří sezonu dohrát, tak to bude opravdu bez diváků.

 A kdybyste si měl vybrat – dohrát sezonu bez diváků nebo ji ukončit a anulovat výsledky, jako se to stalo ve většině tuzemských kolektivních sportů.
Řeknu to takto – v tomto období, kdy děláme rozhovor a je nějaký nouzový stav a nevíme, jak dlouho potrvá, je strašně těžké něco předjímat. A je to podle mě i zbytečné. Na druhou stranu je jasné, že bude velký rozdíl v ekonomice, jestli dohrát nebo nedohrát. Všichni na to poukazují, že pokud by se nedohrálo, tak u mnoha partnerů svazu a LFA je velký otazník, jestli by byli ochotni potom pokračovat dál. A to jsou nemalé peníze. Pro ekonomicky průměrné kluby, jako je i Sigma Olomouc, by to bylo strašně moc citelné. Domnívám se, že žádný stav nebude úplně ideální. Pokud se sezona dohraje, tak to bude bez fanoušků. Což ideální není, ale s vědomím toho, že silní partneři fotbalu zůstanou, je to akceptovatelné a pochopitelné. Pokud by se sezóna nedokončila, tak nejsou ani fanoušci, ani dohrávka a je velký předpoklad, že by pak třeba nebyly ani ty finance. Takže je strašně těžké k tomu něco říct. Asi víc procent klubů by si přálo sezonu nějakým způsobem dohrát, protože na to jsou navázány ty věci, o který jsem před chvílí mluvil.

 Možná nedohrát budou chtít spíše ti, co jim hrozí sestup. Což je asi docela pochopitelné.
Vždycky je vývoj nějaký a momentální stav tabulky je takový, jaký je. Takže samozřejmě každý klub na to má nějaký názor. Ale obě varianty, dohrát nebo nedohrát, jsou podle mě svým způsobem spravedlivé na všechny strany. Něco mezi tím by byl paskvil.

Kdyby se nakonec muselo hrát přes prázdniny, tak tam by mohl být trošku problém se smlouvami. Většinou trvají do 30. června.
Na tohle UEFA myslí a nějak deklaruje to, že by tyto věci byly ošetřené až k poslednímu utkání sezony. A už se i FIFA vyjadřuje k tomu, že by se nějakým způsobem posunulo letní transferové okno, aby se fotbalové kluby do toho dohrání sezony vlezly. Ale dalším z problémů jsou hráči, kterým končily smlouvy a mohli od ledna podepsat od 30. června v jiném klubu, i tohle je nutné vyřešit. To je větší problém, než posunout dobu hostování nebo transferní okno.

Je to přerušení soutěží pro Sigmu problém i pro to, že hráči, kteří se měli na hostování rozehrát, teď nehrají? Tandir na Slovensku nebo Zifčák v Pardubicích.
To je problém ne jenom pro Sigmu, ale pro všechny kluby, které mají hráče někde na hostování. Taky tady máme hráče na hostování, kterému se začalo dařit, je to Juliš. A teď zase nemůže hrát. Je to taková sportovní tragédie pro hráče i samotné kluby. Z toho pohledu je to nepříjemné pro všechny.

Sigma není jenom áčko. Je to i béčko, dorostenci, celá mládež. Těm všem už mistrovská sezona skončila. Uvažujete už nad tím, až se za pár týdnů, či měsíc, situace ještě uklidní a uvolní, že by tato mužstva měla nějaké série přáteláků nebo nemistrovských turnajů?
Těžko říct. Spouštěčem k takovým myšlenkám bude to, kdy se budou moci tým začít připravovat společně. Pak tam můžou být nějaká přípravná utkání, nebo se můžou nějaké kluby domluvit na turnaji. Ale dokud nebude možnost trénovat společně, nebo epidemiologicky a hygienicky situace v pořádku, tak to nelze řešit. Není možné, aby všechna družstva tak dlouho vůbec nehrála. Až bude stav zase přívětivý a opatření se uvolní, tak se tím budeme zabývat.

Klub sáhl k úspornému opatření, snížil platy hráčům a realizačnímu týmu. Byla to složitá vyjednávání?
Otázka řešení financí, sáhnout někomu na peníze, to je vždycky nepříjemné. V kterékoliv firmě je to strašně nepříjemné. Samozřejmě je rozdíl u zaměstnaneckých smluv, u profesionálních smluv hráčů a smluv s OSVČ. Tím, že je situace taková, k tomu všichni přistoupili pozitivně. Ale nikdy to není tak, že z toho budou mít všichni radost a budou dopředu křičet Ano, takhle to udělejme. Nějaká solidárnost všech tady ovšem je a myslím si, že je to správné.

Zase z druhé strany můžou být hráči rádi, že nedopadli jako ti v Žilině. Kde udělal majitel docela radikální krok.
Samozřejmě ano. Ale v Žilině jsou všichni hráči zaměstnanci, je brána jako firma. Tam se zřejmě postupuje jinak. My jsme se v klubu domluvili na nějakém opatření, které platí po dobu nouzového stavu. A každý měsíc se tím budeme zabývat.

Odchod šestnáctiletého brankáře Radka Vítka do Manchesteru United už je administrativně vyřešen. Je to další nesporný důkaz toho, že v SK Sigma funguje výchova mládeže, už dlouhé roky, výtečně. Je nyní v klubu nějaký mladý hráč, který by mohl jít podobnou cestou? Třeba Šíp byl na stáži v cizině, o Daňka projevili zájem Italové.
Pokud máme hráče pod smlouvami a nějaký zahraniční klub projeví zájem o stáž, tak se tomu snažíme vyjít vstříc. Jednak je to dobré pro image klubu a druhak je to vhodné a přínosné i pro samotného hráče. Podívá se do jiného klubu, zvýší se mu motivace a třeba také zjistí, kde a v čem musí ještě přidat. Je jednoznačné, že v Sigmě Olomouc se dlouhodobě velmi dobře pracuje s mládeží. Sem tam zájem zahraničních klubů o mladé hráče je. Měli jsme jednání ohledně Dańka, o kterého se zajímal italský klub, další hráči byli na stážích, někdo byl v Anglii, někdo v Německu. Ale je potřeba tyhle věci vyhodnotit spíše tak, že jde o image klubu, než o nějaký klasický transfer. Nejsou to hotoví hráči, v těchto případech není na prvním místě finanční stránka. U Radka Vítka jsme to brali jinak než u hráčů z pole. Je to brankář, ti jsou postově i počtově trošku limitováni. Pokud by byl zájem o klíčového hráče nějakého týmu, tak to bychom nejspíš v této fázi asi ani neřešili. U gólmana jsme ten krok udělali. A hlavně je to krok pro image, ukázat Evropě, že Sigma dokáže vychovat hráče pro velký klub. Není to o penězích. Je to otázka nějakých finančních požitků do budoucna, ale to se ten hráč musí prosadit, na to vše smlouva pamatuje. Ale nejde o takovou sumu, jako kdyby Sigma dělala přestup hotového hráče. I výsledná částka - je s velkým otazníkem, protože prosadit se v takovém klubu není jednoduché - je na úrovni standardního přestupu v rámci české ligy.

Další články