Byli jsme příliš pomalí, litují britští experti. Epidemii v zemi označili za nejvíc smrtící v Evropě

Podle předního britského experta na veřejné zdraví je ve Spojeném království epidemie covid-19 pravděpodobně nejvíce smrtící ze všech zemí Evropy. Ředitel institutu pro globální zdraví při londýnské univerzitě UCL Anthony Costello řekl, že první vlna krize by zde mohla přinést 40 000 mrtvých, a zmiňoval „systémová pochybení“ v postupu vlády.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžkyně v Manchesteru míjí na své trase plakáty naděje, že těmto dnům bude jednou konec

Běžkyně v Manchesteru míjí na své trase plakáty naděje, že těmto dnům bude jednou konec | Foto: Phil Noble | Zdroj: Reuters

Před výborem poslanců v pátek vystoupil také ministr zdravotnictví Matt Hancock, který čelil otázkám ohledně rozsahu testování potenciálních nakažených a dalších opatření.

Počet nakažených koronavirem v Británii se blíží sto tisícům. Testováno bylo přes 313 000 lidí

Číst článek

Britská vláda v posledních týdnech čelí kritice v souvislosti s řadou aspektů boje proti koronaviru. Nejdříve zaznívaly výhrady kvůli pozdějšímu zavedení plošných omezení, poté se velkým tématem stal i nedostatek ochranných pomůcek ve zdravotnictví a relativně pomalé testování.

Jeden z hlavních vládních expertů Patrick Vallance tento týden připustil, že stopování nákazy po prvotní fázi epidemie nezrychlovalo „tak, jak zrychlovat mělo“.

Podle Costella je „krutá realita“ taková, že „jsme byli ve více ohledech příliš pomalí“. „Ale při druhé vlně můžeme zajistit, že příliš pomalí nebudeme,“ citovala agentura Reuters univerzitního profesora, který v minulosti vedl jednu ze sekcí Světové zdravotnické organizace.

Podle Costella je třeba určit, která „systémová pochybení“ způsobila, že „máme pravděpodobně nejvyšší míru úmrtí v Evropě“.

Senát umožnil pokutovat přestupky ohledně koronaviru pokutou až 10 000 korun, ale až v květnu

Číst článek

Odhad versus realita

Po hospitalizaci už v Británii zemřelo přes 13 500 lidí nakažených virem SARS-CoV-2, přičemž od 7. dubna bylo každý den oznámeno přes 700 nových úmrtí. Další stovky, možná i tisíce lidí podle všeho na nemoc covid-19 umřeli v domovech pro seniory.

Vallance v březnu uvedl, že konečná bilance pod 20 000 mrtvými by byla pro zemi dobrým výsledkem, Costello však míní, že jen první vlna nákazy by si mohla vyžádat 40 000 obětí.

Po Costellovi se do dálkového slyšení zdravotnického výboru dolní komory parlamentu zapojil ministr zdravotnictví Hancock, který uvedl, že křivku znázorňující průběh epidemie už se podařilo „dostat pod kontrolu“.

Nyní prý vláda usiluje o to, aby bylo možné provádět testy u všech lidí s příznaky covid-19. „Předpokládám, že se tam budeme schopni dostat relativně brzy, protože zvyšujeme kapacitu,“ uvedl ministr podle deníku The Guardian.

Prostor pro možnosti je

Aktuálně laboratoře v Británii analyzují něco přes 18 000 vzorků denně, podle Hancocka jsou ovšem možnosti ještě asi o dvě třetiny vyšší. I tak by ovšem byla výkonnost daleko pod hranicí 100 000 testů, což je mez, které vláda slíbila dosáhnout do začátku května.

„Nyní jsme testování učinili dostupným pro všechny napříč (státním zdravotnickým systémem) NHS, kdo to potřebují, pro všechny pracovníky, kteří mají symptomy,“ prohlásil Hancock.

Šéfka profesní komory britských zdravotních sester Donna Kinnairová předtím poslancům řekla, že se doslechla o případech, kdy sestry absolvovaly dlouhou cestu do testovacího centra a následně byly odmítnuty.

Ministr zdravotnictví čelil také otázkám ohledně nedostatku ochranného vybavení, načež reagoval slovy o „globální situaci, v níž je k dispozici méně ochranných pomůcek, než svět potřebuje“.

Když se jej jeho předchůdce Jeremy Hunt zeptal, zda budou mít britské nemocnice o víkendu dostatek úborů pro péči o infekční pacienty, ministr odpověděl, že „je to výzva“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme