Bob Dylan vydal další novou skladbu, zpívá o Anne Frankové nebo Indianu Jonesovi

ČTK ČTK
17. 4. 2020 17:02
Americký písničkář Bob Dylan po nedávném překvapivém zveřejnění takřka sedmnáctiminutové nové písně potěšil fanoušky další skladbou.
Novou píseň I Contain Multitudes zveřejnil Dylan v noci na pátek. | Video: Columbia Records

Jmenuje se I Contain Multitudes a podobně jako březnová Murder Most Foul obsahuje četné historické odkazy, tentokrát na amerického romantického spisovatele Edgara Allana Poea, známou dětskou oběť holokaustu Anne Frankovou, kapelu The Rolling Stones, anglického básníka a malíře Williama Blakea nebo filmového dobrodruha Indiana Jonese.

I Contain Multitudes a Murder Most Foul, ve které zpíval o událostech, osobnostech a atmosféře 60. let minulého století včetně atentátu na prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho, jsou Dylanovými prvními novými skladbami za posledních osm let, upozorňuje agentura APA.

Ačkoli I Contain Multitudes je s necelými pěti minutami oproti Murder Most Foul výrazně kratší, na intenzitě, zpěvu i hudbě jí to neubírá. Dylan textem podle agentury opět ukazuje, že je hodný Nobelovy ceny za literaturu, kterou obdržel v roce 2016.

Není známo, kde a kdy byla novinka nahrána. Deník Los Angeles Times poznamenal, že tajnůstkářský přístup jen dokazuje autorovu naprostou spokojenost s postupným vydáváním nových písní bez jakýchkoli fanfár, které by doprovázely představení oficiálního alba.

Tím posledním s novými písněmi, které Dylan vydal, byla před osmi lety vysoce hodnocená kolekce s názvem Tempest (Bouře). Po ní následovalo několik nahrávek z převzatého materiálu, které ale fanoušky ani kritiky příliš nenadchly.

Hudebníkovi bude 24. května 79 let a stále koncertuje, i když jeho turné Never Ending Tour bylo kvůli koronavirové pandemii přerušeno a vystoupení v Japonsku odložena. V červnu má ale Dylan pokračovat v USA, kde do poloviny července plánuje 25 koncertů.

 

Právě se děje

Další zprávy