České desetiletí (5): Galácticos ze Střelnice

17.04.2020, 17:50
Profily, historie
Sezóna 2013/14 pod vedením Romana Skuhravého skončila v Jablonci absolutní katastrofou. Jedenácté místo a jen pětibodový polštář na sestupové příčky rozhodně nebyly tím, co by si příznivci ambiciózního klubu přáli. Šéf Miroslav Pelta však slíbil fanouškům, že přijdou "rapidní změny a velké posílení kádru".

Už s předstihem se domluvil na angažmá s tehdejším úspěšným koučem Liberce Jaroslavem Šilhavým. Ten se dočkal velkého množství leckdy i zvučných posil, na jejichž úkor bylo dokonce odstaveno i několik dlouholetých opor. Mezi tři tyče přišel Michala Špita vystrnadit do té doby znojemský gólman Vlastimil Hrubý, jedno z příjemných překvapení uplynulé sezóny.

Na poněkolikáté už se Peltovi povedlo dotáhnout příchod Milana Mišůna, defenzivního univerzála z Příbrami, jenž v předchozím ročníku nescházel na ligových trávnících ani jedinou minutu. Tím posílení obranné řady ani zdaleka neskončilo - i po dalších hráčích se Jablonec poohlížel mezi oporami celků z domácí soutěže.

I další z přicházejících plejerů měl za sebou kompletní porci minut v rámci minulé sezóny. Dlouhodobou stálici Víta Beneše měl za úkol ve stoperské dvojici doplnit do té doby brněnský Luděk Pernica. A bez zvýšení konkurence se neobešla ani pozice pravého beka, vedení z pražské Dukly získalo španělského beka Josého Romeru.

Z Olomouce dotáhli zelenobílí přestup Martina Pospíšila. Mladý středopolař si v uplynulém ročníku zahrál i Ligu mistrů za Plzeň, na západě Čech se však neuchytil a po půl roce putoval zpět na Hanou. Nezbývalo mu tak než doufat, že pod Ještědem zažije povedenější angažmá. Pro další posílení do zálohy a útoku už Jablonečtí zalovili za hranicemi.

Největší ohlas vyvolal příchod dlouholetého reprezentanta a defenzivního záložníka Šachtaru Doněck Tomáše Hübschmana. Kromě nesporných fotbalových kvalit přišel i kvůli absentující roli lídra v kabině, což potvrdil sám Pelta. "Na Tomáše budeme sázet jako na lídra našeho obměněného týmu. Pořád se říkalo, že nemáme hráče, jako byl Kováč v Liberci nebo Latka ve Slavii. Takže doufám, že tuto roli bude u nás plnit Tomáš," říkal tehdy.

A zkušenosti s oblékáním národního dresu měl i další z Tomášů Jun. Do Jablonce se vrátil po dvanácti letech, z nichž nejpodstatnější část strávil v rakouské Austrii. Jedinou českým fanouškům neznámou letní akvizicí tak byl Turkmen Ruslan Mingazov. Ačkoliv ti nejpozornější diváci si jej jistě vybavit mohli, o rok dříve totiž v předkole Evropské ligy nastoupil proti Jaroslavu Šilhavému v dresu Skonto Riga. Do Čech navíc putoval s vizitkou nejlepšího hráče lotyšské soutěže.

Co se týče odchodů, ihned po konci sezóny byl avizován odchod obránce (a jak se později ukázalo i zpěváka) Tomáše Jablonského a k radosti velké části jabloneckých fanoušků i Lukáše Třešňáka. Indickou ligu si po osmi letech strávených na Střelnici odešel vyzkoušet Pavel Eliáš.

Skoro by se dalo říct, že v Jablonci nezůstal kámen na kameni. V zeleném pokračovali do další sezóny prakticky jen mladíci nebo veteráni. Do obranné čtveřice byli kromě výše zmíněných k dispozici Marek Kysela, Filip Novák či Vojtěch Kubista, do zálohy mohl Šilhavý počítat s Kopicem, Crnkićem, Masopustem, Rossim nebo Čížkem, gólový potenciál týmu tkvěl v triu Michal Hubník, Fantiš a Doležal.

Severočeši se vypořádali s velkými změnami v kádru na jedničku. Na podzim nezklamali, ba naopak patřili k příjemným překvapením a po polovině sezóny dokonce ztráceli pouhé dva body na čelo tabulky. Spokojen byl se svými svěřenci i trenér Šilhavý. "Podzim byl z naší strany dobrý. Od začátku jsme byli v nějaké fázi, dávali jsme to dohromady, ať už hráčsky či herně." Věděl však, že jeho mužstvo musí ještě zapracovat na výkonech ve velkých utkáních, neboť všechny tři podzimní porážky přišly od Sparty a Plzně.



Boss Miroslav Pelta navíc mohl být spokojen se svým projektem, neboť jeho letním posilám se vedlo solidně. Hrubý, Pernica, Romera, Hübschman i Pospíšil se okamžitě stali nepostradatelnými členy základní jedenáctky, do které se v průběhu podzimní části propracoval i Mingazov. Své si odehrál i navrátilec ze znojemského hostování Nermin Crnkić a jako přešlapy se tak dají označit pouze příchody Juna a Mišůna. První jmenovaný také z tohoto důvodu skončil v Jablonci hned v zimě.

Třetí místo sice bylo pěkné, nicméně v dlouhodobém horizontu cílilo vedení Baumitu ještě výše. Proto v zimním přestupovém okně nezahálelo a přivedlo hned trojici hned trojici hráčů, která měla zelenobílý prapor pozvednout. Ze Synot ligy si vyhlédl Jablonec mladší ročníky v podobě ostravského Jána Greguše a jihlavského Lukáše Masopusta, dorazil i bývalý Mingazovův spoluhráč z Rigy Valerijs Šabala.

Byl to právě lotyšský útočník, který se uvedl nejlépe, jak mohl. Hned v prvním jarním kole v Uherském Hradišti dvěma brankami rozhodl o těsné výhře svého týmu. Jenže to bylo v jeho podání vše, co na Střelnici předvedl. Další trefy nepřidal, postupně přicházel o svou pozici a v létě se pakoval pryč z Čech.

Mančaft ale šlapal i bez něj, bodově i gólově si dokonce polepšil oproti první fázi sezóny. Konečný účet? Třetí místo jen tři body za druhou Spartou. Sezónu tak Jablonec zakončil jako zcela regulérní člen první trojky, vždyť oproti čtvrté Boleslavi získal o šest vítězství více! Tuto pozici potvrdil i v domácím poháru, v němž postupně vyřadil Spartu i Boleslav a prohrál až na penalty ve finálovém derby s Libercem.



Ani ve třetím přestupovém období pod Šilhavého taktovkou nebyla nouze o nové tváře. Jako součást kompenzace za Jana Kopice dostali Severočeši hned dvojici na ligu nadstandardních útočníků, a sice Stanislava Tecla s Tomášem Wágnerem. Ještě před začátkem přípravy posílil tým i mládežnický reprezentant Michal Trávník, Hrubému přišel dělat konkurenci olomoucký gólman Michal Bárta a na hostování z ruského CSKA Moskva byl zapůjčen Vjačeslav Karavajev.

Úkolem číslo 1 v nové sezóně byl postup do základní skupiny Evropské ligy. Ačkoliv se Jabloneckým nepodařil úvodní zápas třetího předkola proti Kodani, v odvetě v Dánsku zazářili a vítězstvím 3:2 si zajistili postup do play-off. Ke kýžené účasti ve skupině byli blízko, avšak proti Ajaxu nedokázali zejména vinou Gregušovy neproměněné penalty ani jednou skórovat a těsným rozdílem jejich pouť Evropou skončila. Rovněž i působení Filipa Nováka, který se vydal na zahraniční angažmá. Jako náhradu za něj přivedlo vedení Matěje Hanouska.



Nepovedené domácí výsledky si navíc Šilhavého svěřenci přenášeli i do ligové soutěže. Na první vítězství na Střelnici totiž museli čekat až do třináctého kola - a zůstalo také jediným podzimním. Do zimní přestávky tak vstupovali hluboko ve středu tabulky, což také odnesl vyhazovem nynější reprezentační kouč.

S jeho odchodem také Pelta ukončil éru Galácticos. Obměnil vedení, do něhož přišel mimo jiné i Ivan Horník, pozice trenéra se ujmul Zdenko Frťala. "Škrtněte označení Galácticos. Jablonec bude zase provinčním klubem. Moje klubové ambice a filosofie se od nového roku mění, i když bych samo sebou rád hrál o účast v evropských pohárech," říkal bývalý šéf svazu.

A tak se také stalo. V letní přestávce se Jablonec uskromnil a s několika výjimkami se spoléhá na domácí hráče. Pokus o vybudování dalšího týmu pravidelně se účastnícího evropských pohárů tak vyšel vniveč.

Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň30233470:2472
2.Sparta Praha30214557:2067
3.Baumit Jablonec30197458:2264
4.FK Mladá Boleslav301371043:3446
5.1. FK Příbram301271140:4543
6.Dukla Praha301181134:4041
7.FK Teplice309111041:3738
8.Bohemians Praha 1905301081235:4138
9.1. FC Slovácko301071343:4637
10.Vysočina Jihlava301061433:3836
11.Slavia Praha30971440:4534
12.Slovan Liberec307121139:4333
13.Baník Ostrava30891323:4133
14.Zbrojovka Brno30961534:4533
15.FC Hradec Králové30671726:5225
16.Dynamo České Budějovice30571829:7222

Autor: Martin Vejdělek / fortunaliga.cz

Komentáře (215)

Přidat komentář
GabrielBatistuta

Reagovat
smazaný uživatel

Zajímavé,že většinou ti fotbaloví mecenáši bývají ODSmani

Reagovat
Y.N.W.A

zatímco šéfové, kteří korunou nepřispějou, ale dokážou vysávat prachy zicí jsou ČSSDmani

Reagovat
smazaný uživatel

To zas ne,Tvrdík taky přispěl

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
smazaný uživatel

A taky ti zasraní soudci a policisté spoustu sportovních klubů poškodili,tím svým vyšetřováním finančních machinací a jiných zločinů,dřív sponzoroval Drnovice Radovan Krejčíř a kvůli debilnímu represivnímu systému,přišel náš sport o bohatého sponzora,kroměřížský atletický klub zas nějaký mecenáš,kterému zjistili podvody s lehkými topnými oleji,takže podobně,jak se skandovalo,že Nova k.rví fotbal,tak se může skandovat,že soudy a policie k.rví celý sport

Reagovat
smazaný uživatel

A kvůli tomuto debilního systému zavírání bohatých sportovních mecenášů nebo aspoň potencionálních,se ti zmínění,dali raději na politiku(viz-Babiš),aby se nemuseli bát,že je zavřou

Reagovat
smazaný uživatel

A jelikož v našich podmínkách prakticky žádná jiná šance,jak se stát úspěšným velkopodnikatelem a tím pádem potencionálním sportovním sponzorem není,než pomocí nezákonných finančních machinací,tak naše sportovní oddíly budou navždy chudé,když ti politici a soudci proti nim zahájili hon

Reagovat
smazaný uživatel

Teda,policisté a soudci

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat
tnt03

Zápas s Kodaní byl jedním z nejlepších co jsem za nás viděl Co se nepovedlo Šilhavému se povedlo Radovi a Evropa nakonec byla a prezentovali jsme se solidně. Bohužel pak přijde další rok, podcenění a totální selhání na Pjuniku a místní fanouškovská obec zase hází Jabka mimo evropu, z čehož jsem smutný. Věřím ale že se povede vybudovat zase tým, který se do Evropy podívá a že to bude opět důstojná reprezentace českého fotbalu. Největším triumfem tohoto projektu byl ten, na kterém náš fotbal staví dodnes

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
forma

Reagovat
Selänne

Ještě k tý Kodani. Od roku 2006 hrají každý rok skupiny EL/LM, přičemž jenom v jednom případě se jim to nepovedlo. No, byl to právě Jablonec, který je vyřadil z předkol.

Reagovat
tnt03

Věděl jsem že jsou dlouhodobě v pohárech ale až tak, to jsem netušil. Díky za info o to víc cením

Reagovat
Selänne

A hned v následující sezoně málem postoupili ze skupiny LM. Je fakt škoda, jak je tenhle výsledek nedoceněný.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
tnt03

Reagovat
forma

Reagovat
svaca

Reagovat
ondrasch77

Tak oni si po vítězství v Jablonci ani nepřipouštěli, že by nemohli postoupit

A patrně nás trochu podcenili...

Reagovat
smazaný uživatel

Takže na eurofotbal.dk si dělají z Kodaně srandu skrze Jablonec

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bourbon

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

I slepá veverka občas najde oříšek

Reagovat
risk je zisk

Na to jsem úplně zapomněl

Reagovat
Losinho

Většina posil se ale slušně povedla

Reagovat
Thelvin

Hübschman

Reagovat
tnt03

Hlavně on

Reagovat
ondrasch77

Tak Hrubý nebo Hübschmann jsou nedílnou součástí základní 11-ctky ještě dneska...

Reagovat
fantomas

11-ctky

Reagovat
Mrvinho

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

zkusil sem to říct nahlas a vzápětí se lekl sám sebe

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GabrielBatistuta

To je masakr, no.

Reagovat
smazaný uživatel

Jako v Jablonci mají na hráče fakt čuch. Radovi každý přestupák někdo odejde a je hnedka vhodně nahrazen.

Odchody:

2015 - Karavajev

2016 - Tecl, Hybš (návrat z hostování)

2017 - Mihálik, Pernica

2018 - Hanousek, Hovorka, Masopust,

2019 - Břečka

Na export jsou tam nyní i s hráči na hostování určitě: Holík, Plechatý, Krob, Matoušek, Sýkora, Jovovič...

Reagovat
smazaný uživatel

(než jsem to začal hledat a psát ty jména, tak jsem si myslel, že to bude záživnější)

Reagovat
ondrasch77

Tak ono to záživnější je...., jen bys musel hledat pořádně

Za poslední rok/rok a půl to totiž byla téměř celá sestava..., nějak ti vypadla jména jako Trávník, Holeš, Zelený, Lischka, Sobol, Vatajelu...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

No, já to hledal tady přes přestupy na Eurofotbalu, asi blbě no

Reagovat
ondrasch77

Statistiky, přestupy a různé podobné věci nejsou úplně nejsilnější stránkou EL

Přitom je to tak jednoduchý

https://www.transfermarkt.com/fk-jablonec/transfers/verein/1322/saison_id/2019/pos//detailpos/0/w_s//plus/1#abgaenge

Reagovat
mistr129

Jako nejpřehlednější to není, ale zároveň tady určitě žádný významný přestupy nechybí

Reagovat
tnt03

Reagovat
F.Torres

škoda, že jim nevyšel Plašil, na něj bych byl hodně zvědav

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Salfovic

Tyhle grafy mi přijdou dost o hovně. Přehlednější by mi přišla pouhá tabulka s umístěním a body.

Reagovat
Shevchenko

Jak chceš udělat tabulku s 10 sezónami?

Reagovat
Shevchenko

Beru zpět, ale i tak mi ten graf přijde v pohodě.

Reagovat
tnt03

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pelta je oproti Berbrovi, nebo lidem z UEFY, FIFY úplný zlatíčko. On nikdy nedělal ten fotbal jen pro sebe.

Reagovat
Salfovic

Dělník fotbalu a nosič kaprů

Reagovat
smazaný uživatel

Světec

Reagovat
ondrasch77

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda,že zradil rodný Varnsdorf a odmítl jim dát licenci

Reagovat
Aldeano

Pokud si to dobře pamatuji naopak dělal co mohl...

Reagovat
smazaný uživatel

Uplnej Mirek Dusin s veprovou hlavou

Reagovat
smazaný uživatel

to je jak ty vzpomínky důchodců když se jich vždycky ptají na kontroverzní podnikatele, co měli sídlo v nějaké zapadlé prdeli. Ale on ty dotace neodkláněl pro sebe, nám tady zavedl ve vesnici plyn a zvelebil zastávku na autobus, to musí být všechno pomluvy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
bourbon

tak Berbr ho dělá taky ještě pro Dášu.

Reagovat
smazaný uživatel

*pro jejiho svaba

Reagovat
Coutinho10

kdyz uz tu je rec o Peltovi, tak nevim, jestli tu nekdo videl na O2TV porad jeden na jednoho se Sobiskem a mel hosta Peltu, ale na konci tam prozradil, ze je celkem mozny, ze v lete pujde do Sparty (je to i na YT)...to by bylo hodne zajimavy a asi bych se jich celkem obaval

Reagovat
Coutinho10
Reagovat
20DollarsInMyPocket

Jo no, on je to zmetek, ale na druhou stranu hrozně schopnej člověk. Stejně si myslím, že to není moc reálný, vzhledem k té jeho pověsti. A kdyby to náhodou klaplo, tak by aspoň mohl člověk trollit toho sparťanskýho Mirka Dušína - Kasíka.

Reagovat
mistr129

On mi ale jako ani zmetek nepřijde, spis jako typ “dyť já to nedělám pro sebe”

Reagovat
Coutinho10

j jako fotbal delat umi a bohuzel si myslim, ze ta sance, ze ho Kreta bude chtit je pomerne velka, protoze vidi, ze jeho metodama to nefunguje a Peltic je overenej, takze mozna nam budou podobne zatapet jako Plzen

Reagovat
ondrasch77

Pelta má před soudním stáním ohledně zneužití dotací...

A Křetínský se vyjádřil, že Peltu nechce (alespoň v současné situaci, A soud se potáhne léta)...

Reagovat
Coutinho10

j, tak tim padem by se to mohlo protahnout , ale po doreseni toho soudu uz tomu asi nic branit nebude....

Reagovat
ondrasch77

Kdo ví, kde v tu dobu bude Míra a nebo Sparta...

Reagovat
Coutinho10

to je taky pravda no

Reagovat
bourbon

nechce ho, ale když mu nesl ukázat kabelu, tak to byli největší kámoši.

Reagovat
ondrasch77

To byl Mirek v poněkud lepším postavení

Reagovat
smazaný uživatel

To by znamenalo jediné, milý Watsone: Křetínský končí ve Spartě.

Reagovat
Alan_Shearer

Reagovat
Kepy_FCB

Dokud bude tento korupčnickej paklub otravovat v 1.lize bude ČR postkomunistickej stát postsovětského typu!

Reagovat
smazaný uživatel

Moc korupčnický není,když stále není schopen vyhrát ligu

Reagovat
smazaný uživatel

+když se objeví nějaký dobrý hráč,tak ho za chvíli prodají Spartě nebo Plzni

Reagovat
smazaný uživatel

"Si myslej, č..áci, že se to udělá samo, ten fotbal."

Reagovat
smazaný uživatel

Volal jsem Peltovi./A co řek?

Reagovat
GabrielBatistuta

-Mi volal Pelta.

-Ti volal Pelta, jo? Ču.... A co ti chtěl?

-Nic.

-Nic, jo? A cos mu na to řek?

-Nic.

-Tak tos mu řek dobře.

Reagovat
Kepy_FCB

https://www.facebook.com/vincent.kruton/videos/1843653609098519/

ČT má velkej průser že nepřerušila přímý přenos

Reagovat
mistr129

Souhlasím s ním, ale co vede proboha lidi k takovým popiskům proč by se měl bát a navíc tohle si myslím velké množství lidí, rozhodně není jediný

Reagovat
Kepy_FCB

Ale takovejch je zatím fakt opravdu málo, jako by se další báli a když tak na webech které vám nevoní. Taky chce tím popiskem přitáhnout pozornost.

Reagovat
ratusek

jediný není, ale ti co si to nemyslí nedostávají takový prostor, protože je potřeba v lidech živit paniku a strach

Reagovat
mistr129

No nevím, plus minus totéž říká třeba opozice, která sice nemá tolik prostoru jako vláda, ale ukrytá taky určitě není.

Reagovat
ratusek

no hlavní prostor dostává na ČT jen strach a panika, to stejné na webech. a semtam se objeví článek od rozumného člověka, který říká, že to není tak závažné a že je hlavní nepropadat panice

Reagovat
mistr129

Což je ale z velké části způsobeno právě vládou, která tu paniku živí. Lid to pak děsí a zajímá, kvůli čemuž o tom média právě informují, ačkoliv souhlasím, že minimálně ta veřejnoprávní by si měla držet odstup.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak to je jednou z skrytých funkcí z médií - živit v lidech strach. Já už třeba Seznam neotevírám, co článek to prostě zlo, jako kdyby na světě nic nebylo. Vraždy, nevěry v sekci Super, ohledně sportu jak někdo někoho chtěl ojebat či smrt bývalého sportovce.

To prostě nechceš.

Šílená manipulace.

Kdyby Seznam či ČT ( a další a další média) o Covidu nepsali, tak to nikdo v Česku nezachytí a epidemie tady projde bez známek.

By mě zajímalo, kolik důležitých novel zákonů, důležitých proslovů ve sněmovně, se do médií vůbec nedostane.

Reagovat
ratusek

Reagovat
Kepy_FCB

Velké části populace to vyhovuje, 80-100% platu za nic, mládež lesní párty kam fízli nemůžou protože tam nedojedou autem, tyto místa proměnili během dvou týdnů doslova ve smeťák. Prymulín s tím nedůstojně oblíkaným zmrdečkem čím déle udrží paniku tím déle se budou cejtit jako bozi a tím větší budou mimořádné odměny za enormní krizové nasazení v řádech milonů Kč.

Reagovat
Puskas

A tím snáze se bude zavádět povinné očkování a sledování.

Reagovat
smazaný uživatel

Jo, to chápu, většině to vyhovuje.

A většina je ráda za taková média, za vraždy, pohromy, aby se cítili daleko lépe...

To máš jako ten časopis "Tvoje chvilka pro tebe" - Titulka: Syn se mi zabil v 15, co mám dělat? Jak přežít nádorové onemocnění. 5 rad, jak rozpoznat, že mi muž zahýbá. Prostě tvoje chvilka pro tebe - časák na odpoledne ke kafi.

Reagovat
Spejbl

*v řádech milionů Kč a Řádech Bílého lva

Reagovat
sosna

Nemyslím že je to nějaká skrytá funkce. Spíš otázka poptávky. Instinkt negativity má v sobě kazdy z nás.

Reagovat
mistr129

Reagovat
smazaný uživatel

Zabili žurnalistiku pro prachy. To je celé. Kupujou je už jenom ubožáci.

Reagovat
ratusek

Reagovat
John Obi Mikel

Z částí se dá určitě souhlasit, ale že vystudovaný lékař srovnává nakažlivá onemocnění (Covid) s nenakažlivým (rakovina) je teda docela blbost.

A ta část o médiích a o chudácích z vlády je až směšná.

Reagovat
smazaný uživatel

tak ten příspěvek ale není o srovnání rakoviny s Covidem....

Reagovat
2Forty2

Možná není o "srovnání rakoviny s Covidem", ale tím, že použil naprosto zcestný příměr, celé to svoje vystoupení degradoval na nejnižší možnou úroveň.

Reagovat
smazaný uživatel

... Já ti pořád nevím no.

Jako zcestné to není, je to fakt o tom, čemu se ty média věnují. Jasný, mě i jemu je jasný, že Covid je něco nového... to sám říká a chápe ta omezení, která nastala.... On to nebagatelizuje, akorát by už chtěl normální život. Fakt nevím, nevím. Z mého pohledu neřekl nic za co bych se nepodepsal.

No a k té rakovině, umíš i představit tu asi situaci, kdy ty média ve stejné míře hlásili to samé ohledně ní??

100 lidí mrtvých denně, ten strach, ten zmar, tu paniku ve společnosti? Rady, čemu se vyhnout? Nepít alkohol, protože budeš mít rakovinu hrtanu, nekouřit protože budeš mít rakovinu plic (třeba blábolím, já to nikdy nezkoumal)

Reagovat
smazaný uživatel

A pozor, je to lékař, znalec v oboru, senátor - tedy má pravděpodobně patřičnou důvěru mezi v nějakém okresu (je to senátor?).

Reagovat
2Forty2

O to víc je zarážející, že jako lékař si dovolí "vypustit" tak nesmyslné přirovnání.

Reagovat
2Forty2

Promiň, ale to přirovnání prostě zcestné je. Nemůže přeci postavit na stejnou úroveň nádorové a infekční onemocnění. Vždyť přeci v tom je největší problém, že COVID-19 je vysoce infekční onemocnění a v podstatě kdokoliv tě může nakazit, kdežto nádorové onemocnění ti nikdo "nepředá". Je tedy zcela přirozené, že média o tom informují veřejnost, aby na to brala zřetel. To, do jaké míry je to přehnané, si určuje každý jedinec sám. Jestli někdo "sjíždí" zprávy o koronaviru od rána do večera a nechá si tím "vymýt mozek", to je přeci zodpovědnost toho člověka a ne médií.

O rakovině se informuje poměrně dost (viz např. každá krabička, tebou zmíněných, cigaret :), TV spoty, letáky, ...) a i kdyby se psalo masivně každý den, tak skutečně nemám obavy, že by to ve společnosti vyvolalo panický strach, už jen z toho důvodu, že to není infekční onemocnění a nehrozí tak přímé ohrožení.

A že už chce normální život? To chceme všichni! Ale ne vždy je život o tom, co chceme, někdy prostě musíme dělat i to, co nechceme. Není rozumnější ještě nějakou dobu být ohleduplný a dodržovat opatření, než abychom to celé teď zahodili a museli se pak vracet na začátek?

Reagovat
smazaný uživatel

Když o tom tak přemýšlím a čtu, to co jsi napsal, tak máš taky dost pravdu. Děkuji ti moc za to! Zase mi to otevřelo mé přivřené oči dokořán.

Mně se ta myšlenka toho, že se to tady stejně promoří tak i tak, proč o tom tedy pořád neustále psát (ano, držet harmonogram opatření, ale už tolik neinformovat, nestrašit lidi) tak vryla do palice, že jsem už nekoukal doleva doprava.

Díky moc!

Reagovat
2Forty2

Jestli je to myšleno upřímně, tak samozřejmě není zač.

Holt, svět není černobílý, tak je občas potřeba koukat na věci z různých úhlů pohledu.

I já děkuji za slušnou diskuzi.

Reagovat
tnt03

Reagovat
Kiwi-21

Jenže dle mého jde o to že ty opatření zničí mnohem více životů než Covid, který sám o sobě je nakažlivější jak chřipka ale přitom mnohem slabší

Vždyť i nás v ČR kde jsou ty opatření co by měla platit i na chřipku kterou umíme léčit je výsledek 160+- Covid a 480 chřipka od začátku roku a netřeba říkat že Covid je tu kratší dobu, protože v době u nás zemřelo na chřipku okolo 70.lidi

Covid doopravdy nikoho nezabije ale urychlí úmrtí lidí co už nějak nemocní jsou ale to by způsobila i chřipka či jakákoliv jiná nemoc

Teď otázka kolik lidí ještě musí přijít o práci, své domovy, schopnost uživit sebe natož své rodiny ?

Dostat se do depresí co způsobí sebevraždy,pokud ta opatření vraždy, rabování atd

Je opravdu se na to celé dívat ze širšího kontextu než jen Convid SARS 2 a myslet i do budoucna a ne tak kratkozrace a nemyslet na důsledky pro ostatní lidi

Reagovat
ratusek

to kolik pacientů se nevyšetřilo, kolik se odložilo operací a tím později ti lidi umřou, na to se už média ptát nebudou. to už nebude zajimavý. zajimavý je jen covid

o tom, že nebudou peníze a tím pádem nebudou peníze ani ve zdravotnictví, to už ti krátkozrací blbci nevidí

Reagovat
smazaný uživatel

Jo,jo

Reagovat
smazaný uživatel

Ono stačí i zubaři - blbé povrchní vrtání se odkládá, budu mít radost až mě bude bolet někdy zub a zubařka mi ještě příští jaro bude tvrdit, že má narváno. // Ano, jsou pohotovosti, ale tím, že se vrtání (či jiný zákrok) u zubu odloží, tak to může zanechat dost výraznou neplechu.

Reagovat
mistr129

Reagovat
2Forty2

K té první části se moc vyjadřovat nebudu, protože je tam několik výroků, které bych si nedovolil tvrdit, jelikož ani samotní lékaři v nich nemají jasno. Stejně tak se nebudu vyjadřovat k těm číslům, já viděl poněkud jiná. Takže akorát jen pár slov k té ekonomické stránce:

Je potřeba si uvědomit, že z této situace nejde vzejít vítězně. Ať už cesta bude jakákoliv, vždycky bude ztrátová. Pak už je to tedy jenom o tom, něco si vybrat. Buď můžeme dělat, že se nás to netýká a riskovat totální kolaps zdravotnictví a tím i mnohem větší ztráty nejen majetkové, ale především lidské, anebo "utáhnout šrouby" - zavést na nějakou dobu opatření a dostat infekci pod kontrolu. V tom druhém případě je zásadní role státu, aby se postaral o své občany, kterým znemožnil (zavedením restrikcí) vykonávat práci. Jak se to (ne)daří naší vládě, je věc druhá. Každopádně pro takové situace se ve státních rozpočtech dělají rezervy. Několika týdenní/měsíční částečný výpadek ekonomiky není nic, co by mělo "zdravý" stát položit.

Reagovat
lampas

"Každopádně pro takové situace se ve státních rozpočtech dělají rezervy."

Reagovat
ratusek

Totální kolaps zdravotnictví když drtivá většina má lehký průběh a ti, kteří ne na ně jsou nemocnice připravené. A že lidi umírají? Umírá se furt, na kde co ale to není zajimavý.

K tomu celodenní každý den mašírka o katastrofických scénářích, že na to není lék, vakcína, že to tady bude furt. Prymula řekne, že roušky tady budou ještě dlouho. Pak se dozvíš, že se to v listopadu stejně vrátí a celá šaškárna se rozběhne znovu. Na to já jim seru. Jsem ochoten nosit roušky do MHD, obchodů, na uřady. Ale venku prostě ne. A lidi, kterým se špatně dýchá, těm se nedivím vůbec. Ze začátku jsem se toho celkem bál, ale zjišťuju, že to je jen mediální hysterie, a sakra se to někomu hodí živit v lidech neustálý strach a katastrofické scénáře

Reagovat
sosna

K tématu mediální hysterie jen přidávám odkaz na velice povedenou aplikaci, sdílejte než to smažou:

https://www.tkpgeo.cz/amg/koronavirus/public_html/app/#

Reagovat
2Forty2

Takže ty situace v Itálii, Španělsku, New Yorku, ..., to jsou výmysly novinářů? To je urážka všech těch doktorů, kteří na následky těchto situací zaplatili životem (a není jich málo)! Je přeci přirozené, že se snažíme zachraňovat lidské životy (a myslím to obecně, nejen v případě koronaviru) a pokud jich můžeme zachránit co nejvíc, je povinnost to udělat. Když se nás to netýká, je snadné vidět úmrtí jen jako statistiku, ale za těmi čísly jsou reálné životy. Pokud máš pocit nějaké "masírky", není nic snadnějšího, než omezit sledování zpravodajství. Jestli na tom "visíš" celý den, tak se nedivím, že máš z toho takový dojem.

Reagovat
ratusek

Já na tom nevisím, ale dostane se to k tobě a nebaví mě měsíc nečíst nic jiného a další měsíc taky. A na následky chřipek a jiných onemocnění neumírají? Už to bylo několikrát řečeno, že umřelo daleko víc lidí na jiné nemoci než covid. Ale řešit už to.nebudeme, stejně se neshodneme. Ty bys nejradši všechny zavřel a nehleděl na ekonomické a zdravotní následky jen za učelem omezení šíření covidu, který jak se zdá stejně i přes uvolnění opatření drasticky nezvyšuje jak si Prymula s červenosvetrem tak zbožně přáli

Reagovat
2Forty2

Proč mi do úst vkládáš něco, co jsem vůbec neřekl? Já přeci nikde nepsal, že chci všechny někam zavírat. Já jen tvrdím, že zavedení dočasných opatření mělo smysl.

A zamyšlení na závěr - když tě o tom nebaví číst, není lepší to tedy nečíst?

Reagovat
ratusek

ne není, protože si chci přečíst nebo dívat na normální zprávy. ale toho se nedočkám, protože na mě pořád všude skáče ten posranej covid. no to je jedno, za měsíc bude klid a bude se konečně řešit něco jiného

Reagovat
andrew96

Vždyť existuje tolik zdrojů příjmů zpráv... rozhodně není všude jen vir. Chce to rozšířit portfolio.

Reagovat
smazaný uživatel

Stačí si zaplatit hospodářské noviny, tam sice jsou taky reportáže, ale nějak normálně napsané.

Reagovat
2Forty2

Stejně tak bych tu mohl dát x odkazů s výpověďmi, kdy lidé měli průběh mnohem horší než u klasické chřipky, ale nebudeme to tu zbytečně "plevelit". Ostatně to srovnání s chřipkou mi nepřijde šťastné. Ta onemocnění jsou si podobná v podstatě jen v tom, že se jedná o virová onemocnění a v některých případech vykazují stejné symptomy. Ale v čem se liší a to je podstatné - v míře infekčnosti a inkubační době. To je ten hlavní důvod, proč normální chřipku máme relativně pod kontrolou a není potřeba tu zavádět plošné restrikce.

Reagovat
smazaný uživatel

No, otevřeli se farmářské trhy - no a koho tam nevidím na těch fotkách z Brna nejvíce? Důchodce.

Má to cenu? Má to cenu, aby se zdravej mladej jedinec nějak omezoval, když potom při prvním povolení se ta nejrizikovější skupina lidí chovala úplně nejdementněji?

Reagovat
2Forty2

Jo, v tom s tebou souhlasím. Bohužel v každé skupině se najde plno blbců, ale zároveň by nebylo úplně fér paušalizovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já bych pochopil, kdyby těch důchodců byla třeba 1/12 těch lidí na fotografií. A říkal bych si, jo to jsou ti dementi (důchodců je jinak 1/4 populace cca). Ale takto paušalizovat musím.

Reagovat
bobis21

Problém je s tím, jaké "lidské" ztráty přinesou ty obrovské ekonomické restrikce. Vir zabije méně lidí, ale je třeba si uvědomit že ekonomická recese vždy přináší vyšší úmrtnost, která sice není tolik vidět, ale ve finále ten počet může být klidně vyšší.

Reagovat
2Forty2

To už jsem psal výše - je úlohou státu, aby podpořil ty nejohroženější.

Reagovat
bobis21

Jenže v případě ekonomické recese jsou to všichni a náklady s tím spojené by v takovém případě byly takové, že je do příští recese nestihneš pokrýt případnými přebytky. Takový postup je ekonomicky neudržitelný.

Reagovat
2Forty2

Jenže je bláhové si myslet, že kdyby se nezavedla omezující opatření, že by ekonomika nebyla v recesi. Už jen z toho důvodu, že tohle je celosvětový problém.

Reagovat
smazaný uživatel

Celosvětová krize (i kdyby nebyl žádný vývoz a dovoz po dva měsíce) x Restrikce, kdy se uzavřou kadeřnictví, obchody, restaurace, provozy, a majitelé musí pořád platit zaměstnance, nájmy, aniž by měl možnost něco vydělat (po dobu dvou měsíců).

No, vždy bych si jako ekonom vybral tu první variantu.

Reagovat
bobis21

Ale taky je třeba se zamyslet nad tím, jak ji neškrtit nepřiměřeně moc a nedopadnout kvůli tomu výrazně hůře než ostatní země.

Reagovat
2Forty2

S tím samozřejmě souhlasím.

Reagovat
Kiwi-21

Reagovat
Kiwi-21

Naprosto souhlasím a o to mi vlastně jde

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
inbloom

moc hezky si to napsal

Reagovat
inbloom

mozna bych dodal, ze se podivejme, jak vedle sebe existuji dve skupiny, jedna ktera rika, ze se to musi brzdit co to jde a druha opak, dokonce i na vedecke urovni. Urcite je potreba uvazovat rozumne a s pokorou, ovsem ne ve strach, ktere treba CT a nebo novinky.cz vytvareji, jejich clanky, uplne zmanipulovana fakta, nadpisy, ktere vubec neodpovidaji obsahu. Na druhou stranu, je evidetni, ze o tom viru toho hodne nevime a proto musime byt opatrny

Reagovat
2Forty2

Souhlasím, že média vytváří mnohdy senzacechtivé nadpisy (bohužel titulek je to, co "prodává" článek), ale jak píši výše, je to na každém jedinci, aby zapojil zdravý rozum a dokázal rozlišit důležitost informací.

Reagovat
smazaný uživatel

dneska rano jsem se z nadpisu clanku dozvedel, ze za ten masakr v Kanade je zodpovednej "svedomitej strelec"

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Jenže jde o to,že do toho slavného viru započítávají všechny,kteří by umřeli i tak,protože měli k tomu i jiné smrtelné choroby a těch je drtivá většina,v těch statistikách

Reagovat
Salfovic

Nejen ČT. Ve všech médiích všude samej koroňák. Jako by se snad zastavil svět.

Reagovat
John Obi Mikel

Tak v současné době, kdy je zmražená kultura, sport apod. moc o čem jiném informovat nelze.

Reagovat
smazaný uživatel

Možná by někde v archivu objevili ty koťátka. Ty se dají vysílat dokolečka a nikdo si toho nevšimne

Reagovat
smazaný uživatel

To o ČT - ČT to přestřelila, když tu covid ještě nebyl. 40 minut z 50 o koronaviru, že u nás ještě neni a co bude, až bude. Naprosto prázdný a zbytečný Události. Ale po vyhlášení nouzovýho stavu atd. je naprosto logický, že o ničem jiným prakticky neinformuje. O čem jiným by taky informovala.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za informaci. Jinak bych se o zprávách na ČT nedověděl. Máš můj obdiv, že to dokážeš sledovat.

Reagovat
smazaný uživatel

Já si pravidelně pouštím Události k mojí večerní hodince s FMkem :) A právě před tím, než se korona dostala k nám, to bylo k nevydržení.

Reagovat
Kepy_FCB

https://youtu.be/XNE1GZW4ioA

Celtic-Teplice jaro 04 celý zápas

Reagovat
Coutinho10

nejenom Teplice, ale dost tymu dava na YT ruzne stare zapasy evropskych poharu nebo ligy, takze luxus

Reagovat
Kepy_FCB

jó? a které ještě

Reagovat
Coutinho10

Slavia

https://www.youtube.com/watch?v=UpGWz8P9RJk (1. ligový zápas v Edenu a oslava titulu, 2008)

Liberec a jejich poslední 2 zápasy před oslavou titulu 2012 (v Jablonci a doma s Plzní)

https://www.youtube.com/watch?v=CBYFeZUsA08&t

https://www.youtube.com/watch?v=Yn1-IP9NYME&t

Plzeň

https://www.youtube.com/watch?v=vpTGzqEKI-k&t (finále poháru s Jabloncem 2010)

https://www.youtube.com/watch?v=Z3i_XeT_OO0 (jejich 1. evropský zápas s Besiktasem)

https://www.youtube.com/watch?v=JAQQiAOH7BY (zápas s váma a jejich oslava 1. titulu)

https://www.youtube.com/watch?v=GbXx0daHJYk (doma s Trondheimem)

https://www.youtube.com/watch?v=zNs0QuJjVNI (v Kodani)

Hradec Králové

https://www.youtube.com/watch?v=2ieTInBkp_c (doma proti Spartě 2010, kdy se ukázal Pilař)

https://www.youtube.com/watch?v=cEB5SMfIB9s (venku Boby Brno se Švancarou, 1999)

https://www.youtube.com/watch?v=G0BiU6puqng&t (perlička, finále ČMFS 1995, pomezní Berbr)

Reagovat
smazaný uživatel

Ze vsech tech zapasu mi nejvic retro prijde ten Hradec proti Sparte 2010.

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
skat

to je to finále co Mechov vystřelilo do PVP, dávala to nova a utnule přímý přenos před penaltama, protože museli dávat kolotoč??

Reagovat
skat

tuším Lokomotiv Moskva to byl tenkrát pod lízátkama...

Reagovat
smazaný uživatel

Dinamo Moskva.

Reagovat
skat

pravda.... je to už nějakej ten pátek, a bez gůglu se může chybka vloudit :)

Reagovat
smazaný uživatel

V klidu. Osobně si více pamatuji minulost, než současné tymy, hráče a zápasy :)

Reagovat
smazaný uživatel

Já si taky pamatuju víc sestavy družstev z 80.-90.let než ty posledních 10 let

Reagovat
skat

jestli to není tím, že v 80 a částečně i začátkem 90 se nesmělo odcházet za hranice, takže se kádry tak netočily, jako teď. Já mám poslední dobou problém po každé pauze dát dohromady sestavu + lavičku náhradníků....

Reagovat
fabec1222

Taky jak člověk stárne, tak má víc povinností, přidají se i jiné zájmy... Jako dítě jsem taky furt projížděl statistiky a sestavy, což je konec devadesátek a začátek nového tisiciletí, tam bych dokázal vyjmenovat komplet kádr některých týmů, ale pak mám problém si vzpomenout, kdo získal titul před dvěma lety

Reagovat
skat

taky bylo víc času na managery, kde jsem ty sestavy měl napilovaný komplet + NHL 93-2000. Pak jsem už přestal tolik hrát... ale v plném zápřahu jsem ty soupisky měl namakaný jak blázen u obou sportů....Navíc CSM mělo nové soupisky celkem pravidelně, ne jak teď, kdy už to dělá jen parta nadšenců jednou za cca 3 roky

Reagovat
Coutinho10

NHL 99 jsem neskutecne zral a par let nazpet se mi povedlo zprovoznit ho i na Windows 10, takze jsem si hned musel zahrat, myslim za Floridu jsem si dal sezonu i s Jagrem, kdyz tam sel, kteryho jsem si tam presunul z Pittsburghu a bylo to super...jinak novejsi NHLka me pak uz tolik nebavili a ani moc co se tyka sledovani...pro me je proste top generace ta v 90s, mam plno i hokejovych karticek, kterych jsem se nikdy nezbavil a jsem za to rad...hezky vzpominky

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo nepamatuje vytištěné černobílé stránky deníku Sport, kde byly veškeré sestavy před začátkem soutěžě NHL, jako by nebyl (a pak dle toho si upravoval sestavy v následném NHL .. na plejstu )

Nemlich to samé u Gólu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ty vole, tak to jsi mi připomněl něco, na co jsem již zapomněl.

Měl jsem známého, který měl sešit a ke každému týmu měl seznam střelců. Ráno vzal teletext a psal čárky, den co den.

Reagovat
smazaný uživatel

U fotbalové ligy taky byl speciál se sestavami a prognózami,kdo kolikátý bude,což jim málokdy vyšlo

Reagovat
smazaný uživatel

A taky,jakukončuje kariéru 1 oblíbený hráč za 2.,tak už to člověka nebaví sledovat,když všechny ty oblíbené hvězdy z přelomu 80. a 90.let přestanou hrát

Reagovat
Coutinho10

to nevim, ale u Novy by me to neprekvapilo

Reagovat
skat

jsem pak zapínal rádio a poslouchal pencle na radiožurnálu

Reagovat
Coutinho10

jo poslouchání zápasů v rádiu...to byly časy

Reagovat
smazaný uživatel

Přáteláky s Irskem a Francií dávali na Echu

Reagovat
skat

s mikrofonem za fotbalem - to byl můj čas u rádia.... škoda že to před rokem skončilo...

Reagovat
ratusek

u fotbalu to.chápu. ale proč skončil hokej, když se většina části z hraného kola hraje souběžně argumentovali tím, že se to nedá ani.vysílat. přitom u hokeje je to blbost

Reagovat
smazaný uživatel

To ani nevím,že to zrušili

Reagovat
smazaný uživatel

Televizní noviny museli dávat

Reagovat
smazaný uživatel

Bohuzel, my sme se slibovane strelnice pod Frnkou nedockali

Reagovat
Puskas

Zato si z nás všichni stříleli.

Reagovat
smazaný uživatel

No jo. Legendární podzim, kdy Baník byl na 5.miste, Safarcik vyhodil Svedika, jenž nesouhlasil s prodejem hráčů a začalo vlastně období, jenž vyvrcholilo sestupem o sezónu později po 50 letech.

Ten zimní výprodej byl hlavně i za směšné ceny. A přesto nám Jablonec ještě dlouhá léta potom dluzil za Janka

Reagovat
HorajzmAmmann

A ten ocas ještě machroval, že Jablonec podojil nějakým mega bonusem z dalšího přestupu pro Baník.

Škoda, ten se rýsoval hodně slušně a v podstatě chyběl jenom útočník.

Reagovat
HorajzmAmmann

*ten tým...

Reagovat
fabec1222

Legenda kopanců do fanoušků na ME2012

Reagovat
Salfovic
Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
mistr129

2016 ne?

Reagovat
Coutinho10

nn , to je určitě starší, takže 2012

Reagovat
Shevchenko

Jojo k tomu byl popisek myslím Pelta neunesl porážku s Ruskem a po zápase vyrazil do ulic a ta bitka byla myslím v den zápasu Rusko-Polsko.

Reagovat
Coutinho10

jj, to by se mozna dalo dohledat jeste v diskuzi k tomu zapasu ME zkusim mrknout

Reagovat
Coutinho10

tak asi mas pravdu, ze v tom zapase to vyslo ven ...tady daval Cukr link na FB, takze minimalne v diskuzi na tomto zapase to bylo:

https://www.eurofotbal.cz/euro-2012/reportaz/polsko-rusko-289591/?forum=1#post3735921

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
Nadržený šimpanz

Myslím, že v base muže ukázat, co na ulici natrénoval

Reagovat
smazaný uživatel

TOMÁŠ HÜBSCHMANN

Reagovat
bourbon

Míra, to je Pán.

Reagovat
Melda

Kéž by ho zašili.

Reagovat
Coutinho10

ted jsem to jsem chtel dat, zrovna jsem to docetl,ale aspon to pomohlo a Liberec mohl ziskat titul

btw. Denik Sport si jede dal to svoje

https://twitter.com/mabecz/status/1252567445329625088?s=19

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
Coutinho10

uz to vidim...klasika

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
REPLIKATOR

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Salfovic

policejní odposlechy v rámci akce Kanec

Reagovat
KingMaster13

Hrozná komedie tohle Se divím, že je někdo nežaloval za křivý obvinění

Reagovat
RadekVonCZE

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele