Hlavní obsah

Chceme tábory už v červenci, apelují na vládu organizátoři

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Provozovatele dětských táborů zaskočil výrok ministra školství Roberta Plagy, že tábory by zřejmě mohly být až v srpnu. Většina z nich počítá s tím, že v rámci uvolňování karantény by se tábory mohly otevřít už od července. Upozorňují na to, že zejména v úzkém kolektivu dětí, které se navzájem znají, je riziko nákazy minimální.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Tomáš Novotný, předseda Asociace turistických oddílů mládeže (ATOM), která spadá pod Českou radu dětí a mládeže, Právu řekl, že Plagova slova je vyděsila.

„Jeden den se vyhlásilo, že v červnu budou uvolněny rekreační aktivity, kam spadáme, a druhý den jsme se dozvěděli, že tábory budou ‚snad‘ v srpnu. Stojíme o to, aby s námi stát vedl dialog. S ministerstvem školství spolupracujeme a pana Plagu považujeme za umírněného člověka. Ale rádi bychom byli lépe informováni,“ uvedl pro Právo Novotný.

Čtyřicet táborníků není větší riziko než lidé v hobbymarketech
Tomáš Novotný, ATOM

„Jsme disciplinovaní. Zamkli jsme klubovny a loděnice, chováme se státotvorně. Ale chceme spravedlnost. Když se otevřely hobbymarkety a povolí se míšení lidí na farmářských trzích, tak si myslím, že čtyřicet táborníků někde v lese není větší riziko,“ míní předseda mládežnické asociace. „Nedá se čekat do začátku června. Pořádat tábory je dřina, lidé to dělí jako dobrovolnickou činnost po práci. Jsme připraveni splnit podmínky, pokud vláda rozhodne, že tábor může proběhnout s maximální účastí padesáti osob a nebudeme smět na koupaliště, budeme svolní,“ dodal.

Nevědí, s čím mohou počítat

Neurčitá vládní stanoviska znepokojují i jednotlivé organizace, které příměstské a pobytové tábory pořádají.

Letní tábory nejspíš až v srpnu

Koronavirus

„Termín tábora máme na přelomu července a srpna, a nevíme, jak s tím naložit. Pokud jej zkrátíme, přijdeme o týden programu,“ řekla Právu Zuzana Zobalová z vedení dívčího skautského oddílu Lípa Roztoky.

„Jsme z toho nešťastní, my i rodiče. Nikdo neví, s jakou variantou počítat, a hýbat s termínem už nemůžeme,“ dodala Zobalová.

Některé tábory se možná zkrátí

I Petra Slámová, vedoucí Domu dětí a mládeže v Postoloprtech, který pořádá příměstské i pobytové tábory, doufá, že vládní nařízení se ještě změní. „Doufáme, že v červenci už tábory budou. Rodiče, kteří převzali práci učitelů, jsou z toho na větvi už teď a potřebují děti někam umístit,“ uvedla pro Právo Slámová.

DDM, které vede, má pobytový tábor naplánovaný až na srpen, ale v červenci by už měly proběhnout příměstské tábory: ty fungují pět dní v týdnu a děti přespávají doma.

Vedoucí oddílu Záře pod Sdružením turistických a tábornických oddílů Lukáš Macek Právu také řekl, že oba naplánované dětské tábory proběhnou v řádném termínu, tedy v červenci a srpnu. „Chceme teď zachovat chladnou hlavu a nevyvozovat unáhlené závěry. Nabízí se varianta, že bychom oba tábory zkrátili ze tří týdnů na dva a první by začal prvního srpna. U nás to možné je, ale chápu, že u některých oddílů to takhle nejde,“ řekl Macek.

Dovolená možná do zemí se stejným rizikem jako v Česku, připustil Prymula

Domácí

Hlavu si z vládního postoje zatím nedělá Marek Neuman ze spolku Kondor - Sdružení odvážných, které tábor už mnoho let pravidelně organizuje v prvních červencových týdnech.

„Zatím počítáme s tím, že se náš tábor bude konat a děláme všechno pro to, aby tomu tak bylo. My děláme tábor pro patnáct dětí, které chodí do jedné základní školy. Pokud se školy otevřou ještě tento školní rok, byl by nesmysl, kdyby děti nemohly na tábor,“ řekl Právu Neuman.

Reklama

Výběr článků

Načítám