Hlavní obsah

Varhany na Vysočině čeká oprava za několik milionů korun

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Několik farností na Vysočině už začalo, případně plánuje opravu kostelních varhan. Ničí je červotoč, někde je poškodily i dřívější neodborné zásahy. Investice do renovací dosáhnou několika milionů korun.

Článek

Varhany v kostele svatého Petra a Pavla v Úsobí na Havlíčkobrodsku čeká podle faráře Jakuba Meda generální oprava. Dotkne se píšťal, vzdušnice i traktury. „Nástroj už je špatně hratelný, hlavně ovládací prvky už jsou velmi poškozené, a měch. Nedává to potřebné množství vzduchu. Varhany skomírají, nedrží tón, tím pádem je nemůžeme moc využívat,“ řekl Med. Opravovat se bude na etapy. Kdy začne první, bude záležet na tom, jak se farnosti podaří získat peníze. Odhadované náklady jsou zatím asi dva miliony korun.

Varhany z 1. třetiny 18. století byly v Úsobí několikrát přestavované. „Poslední poměrně radikální úprava proběhla v 80. letech minulého století, dělal ji varhanář Doubek. Teď je problém ve stanovení restaurátorské koncepce, to znamená, na jakou fázi vývoje toho nástroje se bude tato poslední oprava vázat,“ řekl Med.

Kostel svatého Jakuba Většího v Kněžicích čeká letos podle Stanislava Renáta z brněnského biskupství už druhá etapa oprav. „Nemůžeme teď s jistotou říct, jestli etapy budou tři nebo čtyři,“ řekl Renát. Celá oprava podle něho vyjde asi na 1,6 milionu korun. Varhany jsou nyní v dílně Dalibora Michka. Farnost se na jejich opravu snaží získat finance i takzvanou adopcí píšťal. Na darech se jí podařilo získat okolo 500 000 korun.

Nástroj z druhé poloviny 19. století v kostele svatého Jiljí v Mrákotíně na Jihlavsku oprava teprve čeká. „Zatím nám tam bylo povoleno jen to rozebrat a základní čištění s tím, že musí proběhnout ještě další prohlídky od památkové péče. Varhany jsou masivně napadené červotočem, je potřeba ho zastavit,“ řekl mrákotínský farář Josef Maincl. Podle Miroslava Brychty z brněnského biskupství jsou odhadované náklady restaurování asi 900 000 korun.

Opravu varhan v rámci dotačního programu Památky 2020 podporuje i kraj Vysočina. Mezi farnosti v Úsobí, Mrákotíně a Kněžicích chce rozdělit asi 250 000 korun.

Reklama

Doporučované