TOPlist

Tablety a dobrovolnická auta od Samsungu umožní pokračování projektu Paměť národa

Samsung pamet naroda

Ani současné celostátní omezení volného pohybu lidí vyhlášené vládou kvůli riziku šíření nákazy koronaviru nepřeruší projekt Paměť národa. Dokumentaristé už přes deset let zaznamenávají a ukládají vzpomínky pamětníků na dramatické události 20. století – na dobu války, odboj, 50. léta, kolektivizaci, okupaci v roce 1968 či normalizaci.

Vzpomínky pamětníků či blízkých zaznamenávají i školáci a studenti, aktuálně v on-line vzdělávacím projektu Dokumentaristou z domova. Vzhledem k tomu, že senioři patří mezi nejrizikovější skupinu obyvatel, může projekt Paměť národa v těchto týdnech a měsících pokračovat pouze bezkontaktně. Samsung proto poskytne společnosti Post Bellum, která za projektem Paměť národa stojí, tablety, jejichž prostřednictvím budou moci dokumentaristé a studenti komunikovat s pamětníky přes videokonference a dále zaznamenávat jejich vzpomínky.

65 tabletů Galaxy Tab A pro seniory – pamětníky

Rozvoz tabletů seniorům zajistí dobrovolnické hlídky ve čtyřech vozech Moje Galaxy, které rovněž poskytne Samsung. Využije tak jejich kapacity v době, kdy je servis Moje Galaxy kvůli celostátní karanténě omezen. Zaměstnanci Samsungu se také přihlásili jako dobrovolníci do Centra pomoci Paměti národa.

Samsung pamet naroda 3
Rozvoz tabletů zajistily celkem čtyři firemní vozy Samsungu

To vzniklo 19. března letošního roku a pomáhá pamětníkům-seniorům. Poskytuje jim podporu na telefonu, ale i bezkontaktní pomoc ve formě nákupů, dovozu léků, venčení psa, apod. A právě do dovážení pomoci pamětníkům v rámci Centra pomoci Paměti národa se také zapojí Samsung se svými vozy Moje Galaxy a 16 dobrovolníky s auty vlastními.

Pamětníci, dokumentaristé Paměti národa a studenti budou mít k dispozici celkem 65 tabletů Galaxy Tab A, přičemž Samsung pomůže i s rychlokurzem jejich ovládání. Senioři budou potřebovat pouze připojení k internetu, případně pro videopřenos využijí mobilní data, která jim zajistí Post Bellum.

Po období stavu nouze a omezeného vycházení připravilo Post Bellum jednak zmíněné Centrum pomoci Paměti národa, a také on-line vzdělávací projekt Dokumentaristou z domova, který má tři verze rozdělené podle věku dětí – pro 1. a pro 2. stupeň i pro střední školy. Projekt připravil vzdělávací tým Post Bellum přímo na týdny, kdy jsou školy kvůli opatřením proti šíření koronaviru zavřené.

Autor článku Michal Javůrek
Michal Javůrek
Nadšenec do mobilních technologií, vášnivý fotograf, cyklista a sběratel starých telefonů. Pokud zrovna nesedím u počítače, najdete mě v přírodě s fotoaparátem přes rameno, nebo v sedle na kole.

Kapitoly článku